Αεροπορικά χτυπήματα ακριβείας πραγματοποίησαν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Λιβύη με στόχο πομπούς αναμετάδοσης των Μέσων Ενημέρωσης του Καντάφι.
«Η επέμβασή μας ήταν αναγκαία διότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται από το καθεστώς για την καταπίεση του άμαχου πληθυσμού. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του για να καλλιεργήσει μίσος μεταξύ των Λίβυων και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του NATO.
Νωρίτερα παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαμαχιρία είχε δηλώσει ότι εγκαταστάσεις του επλήγησαν από επιδρομές «των επιτιθέμενων αποικιοκρατών σταυροφόρων» -όπως η λιβυκή κρατική τηλεόραση αλλά και ο ίδιος ο συνταγματάρχης Καντάφι αποκαλεί το NATO- χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Πρόοδος στο θέμα της βοήθειας
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι μετά από ένα πολύμηνο αδιέξοδο, η επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι αρμόδια για τις κυρώσεις στη Λιβύη κατέληξε σε συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποδεσμευτούν πόροι της Λιβύης που είχαν δεσμευτεί βάσει των κυρώσεων, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι δύο εμπόλεμες παρατάξεις στη Λιβύη έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεσμεύσουν πόρους και να τους καταστήσουν διαθέσιμους σε συγκεκριμένες υπηρεσίες αρωγής ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ζουζέ Φιλίπε Μουράες Καμπράλ, πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στη Λιβύη, είπε σε δημοσιογράφους πως φαίνεται ότι υπάρχει πλέον συναίνεση και ότι οι αιτήσεις αυτές θα εγκριθούν.
Στις επιτροπές κυρώσεων μετέχουν και τα 15 (μόνιμα και προσωρινά) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης απαιτείται συναίνεση.
Η επιτροπή για τις κυρώσεις στη Λιβύη όμως σπαρασσόταν από διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του ΣΑ σχετικά με το εάν και κατά πόσον οι επιχειρήσεις του NATO εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι παραβαίνουν την απόφαση του Οργανισμού για την προστασία των αμάχων.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία επέκριναν επανειλημμένα τις επιχειρήσεις του NATO και καλούσαν να υπάρξει εκεχειρία.
Όμως ο Καμπράλ είπε πως όλα τα μέλη του Συμβουλίου μοιάζουν να συμφωνούν στην αποδέσμευση λιβυκών πόρων «αποκλειστικά για (να παρασχεθεί) ανθρωπιστική βοήθεια».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου