Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση των ιστιοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των ταραχών καθώς θεωρούνται «ύποπτες» για υποκίνηση της βίας.
Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίας εξετάζουν "κατά πόσο θα ήταν σωστό να εμποδίσουν τους ανθρώπους από το να επικοινωνούν μέσω αυτών των ιστοσελίδων και υπηρεσιών όταν γνωρίζουμε ότι ότι σχεδιάζουν τη βία, τη διαταραχή και την εγκληματικότητα", δήλωσε ο Κάμερον.
"Η ελεύθερη ροή πληροφοριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθεί για κακό", επεσήμανε, προσθέτοντας: "Όταν άτομα χρησιμοποιούν τα social media για τη βία, πρέπει να τους σταματήσουμε".
Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί πολλά άτομα για τα οποίοα υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Twitter ή εργαλεία όπως το Blackberry Messenger (ΒΒΜ) για να υποκινήσουν άλλους σε ταραχές.
Ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι με την πρόταση του Κάμερον. Ο αστυνομικός διευθυντής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Peter Fahy δήλωσε στο Sky News ότι "υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τα social media στην παρούσα κατάσταση", προσθέτοντας ότι "από την άλλη είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να μαζέψεις πληροφορίες".
Το Facebook έχει πολιτική αφαίρεσης απειλών βίας και λόγων μίσους. Εκπρόσωπος της ιστοσελίδας δήλωσε σε ανακοίνωσή του: "Ανυπομονούμε να συναντηθούμε με τον υπουργό Εσωτερικών για να του εξηγήσουμε τα μέτρα που λαμβάνουν για να εξασφαλίσουμε ότι το Facebook είναι μια ασφαλής και θετική πλατφόρμα για τους ανθρώπους στη Βρετανία σε αυτήν την δύσκολη στιγμή".
Εκπρόσωπος του Twitter σχολίασε: "Αν η κυβέρνηση θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας, θα χαρούμε να τους ακούσουμε".
Παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τότε οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην μπορούν να οργανωθούν οι διαδηλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου