Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Παρέμβαση στην τρόικα και στις Βρυξέλλες για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, αποφάσισε το ανώτατο ειδικό κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που με επικεφαλής τον κ. Guy Ryder, εκτελεστικό διευθυντή του ILO, βρίσκεται από σήμερα (Δευτέρα) στην Ελλάδα, και νωρίτερα είχε συναντήσεις με την ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας.


Η Συνομοσπονδία ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ότι η εφαρμογή «των άδικων και αντικοινωνικών μέτρων» του μνημονίου έχει οδηγήσει σε παραβίαση σειράς διεθνών συμβάσεων, που έχει επικυρώσει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας.

Για απόφαση καταπέλτη της ILO, μιλά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης κατά τη συνάντησή του με το κλιμάκιο του ILO, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να διατηρηθεί το βασικό Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο σε ότι αφορά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας θα έχει επαφές, μέχρι το τέλος της εβδομάδας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στα πλαίσια των επαφών που θα έχουν στη χώρα μας , θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τους παράσχει λεπτομερή ενημέρωση πάνω στα θέματα που έχει υποβάλλει και καταγγείλει η Συνομοσπονδία και η ΣΕΣ.

Εν συνεχεία, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ) καθώς και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Οργανισμών.

Η πρώτη συνάντηση μάλιστα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα γίνει με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, «το Διεθνές Γραφείο Εργασίας μετά την καταγγελία της ΓΣΕΕ και την προσφυγή της, ήταν καταπέλτης ως προς το πόρισμά του. Το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα είναι σε υψηλότατο επίπεδο και ελέγχει την ελληνική Κυβέρνηση και την τρόικα, για παραβίαση διεθνών συμβάσεων εργασίας, τόσο στον τομέα της αμοιβής, όσο και στον τομέα των όρων εργασίας».

«Η παρέμβαση αυτή η οποία θα γίνει και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, «μπορεί να αποκαλύψει, την τεράστια αποδυνάμωση, από αποσυντονισμό μέχρι διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αποτελεσμάτων που αποτελούν την καρδιά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, αυτού που χρόνια, οικοδομήθηκε με αίμα και αγώνες στην Ευρώπη».

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Στα θέματα των συνθηκών εργασίας και της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα επικεντρώθηκε η συζήτηση στη συνάντηση του κλιμακίου του ILO, με επικεφαλής τον κύριο Guy Ryder, Εκτελεστικό Διευθυντή του ILO, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, το πρωί της Δευτέρας.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εξέφρασαν κατά τη συνάντηση έντονο ενδιαφέρον για το εργασιακό καθεστώς που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν σε τεχνικό επίπεδο για όποια ζητήματα αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης, είπε στους εκπροσώπους του ILO, ότι θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη την συμβολή του οργανισμού στο επίπεδο αυτό, αλλά και στις αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν με τη συνεργασία του ILO και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον κοινωνικό διάλογο και στις συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στην πιο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το βασικό Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο σε ότι αφορά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
στις 22:02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου