Εως και 5 χρόνια έφθασε ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ στο Δημόσιο όταν με την παραίτηση ανά χείρας βρίσκονται 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενόψει των αλλαγών στο μισθολόγιο και στις συντάξεις αλλά και ενόψει της εργασιακής εφεδρείας. Δραματική είναι η κατάσταση στο ΤΠΔΥ (καταβάλλει το εφάπαξ) με μαύρη τρύπα 1,7 δισ. ευρώ και με το οργανικό έλλειμμα να φθάνει τα 200 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ετσι, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ (πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί) αφού και οι αναλογιστικές μελέτες αποκαλύπτουν εκρηκτικά ελλείμματα.
Τονίζεται ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και στις συντάξεις για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους. Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους παλιούς και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να ξεκινά από τα 142 ευρώ (για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια) και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα (για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία). Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993, καθώς και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων. Τα πρώτα θύματα των αλλαγών θα είναι οι εργαζόμενοι που θα βγουν στην εφεδρεία, καθώς η συνταξιοδότησή τους θα συνδυαστεί με τις μειωμένες (στο 60% του βασικού μισθού) αποδοχές της τελευταίας χρονιάς.
Οπως παρατηρεί η ΑΔΕΔΥ, «μετά τις άγριες και ισοπεδωτικές μειώσεις των μισθών που η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα συνεχίσει με τη θεσμοθέτηση του νέου μισθολογίου και θα κυμανθούν πιθανότατα από 35% έως 40%, οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας, η οποία όπως όλα δείχνουν θα επεκταθεί στα όρια του στενού δημόσιου τομέα, και θα οδηγήσουν σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα την ανεργία». Σύμφωνα με τα στοιχεία (εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις) οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της τρόικας, αφού μέχρι τώρα πληρώνουν (και) τα παρακάτω:
1. Παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στο σύνολο των τακτικών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων από 1-1-2011. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων ύψους 1.700 ευρώ τον μήνα θα δει τον μισθό του να μειώνεται από την ερχόμενη μισθοδοσία κατά 34 ευρώ. Επιπρόσθετα, όμως, επειδή δεν έχουν παρακρατηθεί οι εισφορές από την 1η Ιανουαρίου, άρα οφείλονται συνολικά 238 ευρώ, θα του παρακρατούνται έως το τέλος του έτους επιπλέον 47,6 ευρώ κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες απολαβές έως το τέλος του 2011 να είναι αθροιστικά χαμηλότερες κατά 81,6 ευρώ.
2. Από 1-7-2011 μπήκε μαχαίρι σε σειρά επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι μειώθηκε κατά 50% το κίνητρο απόδοσης και το οποίο διαμορφώνεται μηνιαίως μετά τη μείωση αυτή για υπαλλήλους που υπηρετούν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κατά κατηγορία:
α. ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση) 28,50 ευρώ,
β. ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) 32 ευρώ,
γ. ΤΕ ή ΠΕ χωρίς πτυχίο, 40 ευρώ,
δ. ΤΕ με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο, 45 ευρώ και
ε. ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) με πτυχίο πανεπιστημίου ή ισότιμο, 50 ευρώ.
3. Ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) από 1-7-2011. Αφορά όλους τους ασφαλισμένους όλων των τομέων του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.
ΣΤΙΣ 10:17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου