Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Εκρήξεις, πυρά ενόπλων συγκλονίζουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν


(φωτ. αρχείου)
Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τετάρτη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κοντά στην περιοχή που βρίσκονται οι πρεσβείες. Παράλληλα, πυρά ακούστηκαν από το κέντρο της Καμπούλ.


Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από την αμερικανική και άλλες πρεσβείες, λέγοντας ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε γειτονική πλατεία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μία ρουκέτα έπληξε την περιοχή που βρίσκονται οι πρεσβείες.


«Υπήρξε έκρηξη και πυρά, υπάρχουν αρκετοί ένοπλοι στην πλατεία Αμπντούλ Χακ» δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζαχίρ, επικεφαλής της Ομάδας Εγκληματικών Ερευνών της Καμπούλ.

«Μπορεί να είναι βομβιστές καμικάζι, αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν» πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ένοπλοι είναι πέντε και ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί και μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, μαχητές τους βρίσκονται σε κτίριο στην Καμπούλ, οπλισμένοι με εκτοξευτές χειροβομβίδων, ΑΚ-47 και γιλέκα με εκρηκτικά. Στόχος τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, είναι κυβερνητικά κτίρια και συγκεκριμένα ένα υπουργείο και οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Όπως αναφέρει ανταποκριτής του BBC στην πόλη, οι ένοπλοι έχουν καταφύγει σε ερειπωμένο κτίριο στην περιοχή και προσπαθούν να οργανώσουν την επίθεσή τους.

Παράλληλα, έκρηξη σημειώθηκε σε δυτικό σημείο της Καμπούλ, κοντά σε αστυνομικό τμήμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Τρίτης αποτελούν προσπάθεια των Ταλιμπάν να μπουν εμπόδια στα σχέδια της μεταβίβασης της αρμοδιότητας για την ασφάλεια της χώρας στα χέρια των Αφγανών.

«Δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Η μεταβίβαση (των αρμοδιοτήτων) συνεχίζεται» δήλωσε, λέγοντας ότι η Συμμαχία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις αφγανικές Αρχές και στη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» πρόσθεσε.

Το νέο κύμα βίας έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση καμικάζι στα γραφεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην πόλη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου