Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο


Το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ.Ρέππας, καθορίζει τον τρόπο τόσο των βαθμολογικών προαγωγών, όσο και της μισθολογικής εξέλιξης, αφού συνδέει τις αποδοχές ως κίνητρο για τη διάκριση και τη βαθμολογική προαγωγή.


Όπως τόνισε ο υπουργός, «η εισαγωγή ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης τόσο των υπαλλήλων όσο και των υπηρεσιακών μονάδων είναι ο βασικός άξονας της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει έξι συνολικά βαθμούς, θεσμοθετεί την κινητικότητα των υπαλλήλων, αλλάζει τον τρόπο προαγωγών.

«Δίνεται τέλος στη διαδικασία βάσει της οποίας με τη συμπλήρωση κάποιων προϋποθέσεων σχεδόν το σύνολο των κρατικών λειτουργών χαρακτηρίζονται ως άριστοι και εξελίσσονται στον καταληκτικό βαθμό» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Το κράτος οφείλει να αξιολογεί και να αμείβει τους πλέον ικανούς, οφείλει να αξιοποιεί τους καλύτερους στις θέσεις ευθύνης» τόνισε ο Δημ.Ρέππας παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου στο Υπουργικό.

Θεσμοθέτηση κινητικότητας υπαλλήλων

Στις καινοτομίες του νέου συστήματος αξιολόγησης εντάσσονται από το αρμόδιο υπουργείο τα εξής:

* η ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις ευθύνης (Γεν. Δ/ντής, Δ/ντής, Τμηματάρχης) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ και

* η συγκρότηση συλλογικών οργάνων για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών και διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και παραλαβής με κλήρωση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σημειώνει το υπουργείο, διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στο ορισμό των μελών και εξουδετερώνεται κάθε κίνδυνος χειραγώγησης των διαδικασιών από τη Διοίκηση.

* Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης, διοικούνται, όσον αφορά στα θέματα κινητικότητας μεταξύ υπηρεσιών διαφορετικών Υπουργείων ή αποκεντρωμένων διοικήσεων, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον οικείο, κατά περίπτωση, Υπουργό.

Οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης μπορούν να μετακινούνται στις υπηρεσίες των Υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση Υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων.

Σε έξι αυξάνονται οι βαθμοί

Σε έξι συνολικά βαθμούς, από πέντε που είναι σήμερα, κατατάσσονται, κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το νέο βαθμολόγιο οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης: Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ως εξής:

Βαθμός Α

Βαθμός Β

Βαθμός Γ

Βαθμός Δ

Βαθμός Ε

Βαθμός ΣΤ

Οι θέσεις προσωπικού της κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ) κατατάσσονται στους βαθμούς 1ο και 2ο και αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Εισαγωγικός βαθμός για όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης προσωπικού είναι ο Βαθμός ΣΤ και καταληκτικός, ο Βαθμός Α για την ΠΕ και ΤΕ κατηγορία, ο Βαθμός Β για τη ΔΕ κατηγορία και ο Βαθμός Γ για την ΥΕ κατηγορία.

Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ. Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατατάσσονται, ως μόνιμοι, στο Βαθμό Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου