Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

KΡΙΣΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ... ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Με σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα θα συνεδρίασει σήμερα το πρωί στις 10.00 το υπουργικό συμβούλιο υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Εμπλοκή σημειώθηκε, αργά την Τετάρτη το βράδυ, σε κυβερνητική σύσκεψη με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας αφού υπήρξαν έντονες επισημάνσεις για συνταγματικά προβλήματα.


Αναλυτικότερα, σημαντικό κώλυμα διαπιστώνεται στο σύστημα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς παρατηρείται αδυναμία στην θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτού η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του δημοσίου τομέα κατά 30.000 θέσεις εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε όσους εν τέλει απολυθούν από θέσεις αορίστου χρόνου ή και μονίμων υπαλλήλων.

Παράλληλα, την έντονη διαφωνία εκφράζουν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης για την επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στον στενό ευρύτερο τομέα που θα περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους των υπουργείων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποσύρει από την ατζέντα του σημερινού υπουργικού το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, είναι η έλευση του κλιμακίου της τρόικας σήμερα στην Αθήνα, οι επιτελείς του οποίου αναμένουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων που θα βρεθούν άμεσα σε καθεστώς εφεδρείας.

Aπό τη πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, που έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, το θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Η διαπραγμάτευση αυτή ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας. Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί πιθανότατα την προσεχή Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, όπως και δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σχετιζόμενες με τον προϋπολογισμό του 2011 και τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου