Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ! ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΕΠΤ-ΟΚΤ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

..Οι δικές μου αυξήθηκαν. Από 48€ υπόλοιπο έγιναν 260,18!! (μετά την πίστωση του 1ου δεκαπενθήμερου του Δεκέμβρη  που ήταν 212,18€ Γ.Ζ.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 237 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΔΕΚ. 2009 ΣΕ 183 ΔΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤ. ΤΟΥ 2010

Τα 13-14 δισ. ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δύο πολύ άσχημους μήνες, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, είχαμε μια απώλεια 13-14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πέραν των όσων κεφαλαίων κινήθηκαν προς τράπεζες του εξωτερικού (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μόνο το ένα πέμπτο της συνολικής εκροής καταθέσεων που καταγράφηκε το 2011, εμβάστηκε σε τράπεζες του εξωτερικού -ένα άλλο 30% είχε εμβαστεί το 2010) σημαντικός παράγοντας είναι η ''εξαέρωση'' των καταθέσεων των πολιτών λόγω της εξοντωτικής φορολεηλασίας, του ''κουρέματος'' μισθών και συντάξεων και της συνολικής κατάρρευσης των εισοδημάτων.





Παραθέτουμε σχετικό άρθρο από την Καθημερινή της 27/11:



ΤΑ «ΤΡΩΚΤΙΚΑ» ΕΦΑΓΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ


Της Ευγενιας Τζωρτζη

Αρκετοί είναι οι Ελληνες καταθέτες που εξαντλούν τις αντοχές τους περιμένοντας στις ουρές των τραπεζικών γκισέ για να αποσύρουν ακόμη και τα μικροποσά που έχουν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Στην ερώτηση για ποιο λόγο σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, η απάντηση είναι αφοπλιστική. «Ποιον να εμπιστευθείς σε αυτή τη χώρα... ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει αύριο».

Μια μητέρα, η κόρη της οποίας σπουδάζει στην Αγγλία, περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να μεταφέρει το απόθεμα των αποταμιεύσεών της, περί τις 30.000 ευρώ, στον λογαριασμό που έχει ανοίξει για την πληρωμή των διδάκτρων σε τράπεζα του εξωτερικού. Αλλοι επιστρατεύουν γνωστούς που ζουν στο εξωτερικό και τους οποίους εμπιστεύονται, κάνοντας χρήση των λογαριασμών που τηρούν σε αλλοδαπές τράπεζες. Αλλοι πάλι, που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, επιμένουν στις παραδοσιακές πρακτικές, κρύβοντάς τα στο σπίτι, στο σεντούκι ή ακόμα και στον κήπο! Η περίπτωση ηλικιωμένου που έφερε στην τράπεζα χαρτονομίσματα με εμφανή τα σημάδια ενός τρωκτικού, ζητώντας να τα ανταλλάξει με καινούργια, ακούγεται γκροτέσκα, αλλά είναι υπαρκτή και ενδεικτική του πανικού που συντηρείται τα δύο τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Οι Ελληνες κατατάσσονται πλέον στο κλαμπ των φτωχότερων Ευρωπαίων πολιτών, με βάση το επίπεδο των κατά κεφαλήν καταθέσεων που τηρούν στις τράπεζες, αλλά η ερμηνεία δεν είναι μόνο η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, που οδηγεί σε κατανάλωση των αποταμιεύσεων. Η απόσυρση των καταθέσεων υπό το κλίμα του πανικού που επεκτείνεται αθόρυβα αλλά συστηματικά στις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, με καταθέσεις 30.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ, υπονομεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την ίδια στιγμή που η κριτική επικεντρώνεται στην «απροθυμία» των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.

Στην άνιση μάχη που διεξάγεται για αυτοσυγκράτηση, η χρονική διάρκεια των χρημάτων που «κλειδώνονται» σε κλειστούς λογαριασμούς συρρικνώνεται και το τίμημα της αξιοπιστίας που πληρώνουν οι τράπεζες είναι ακριβό. Στην αγορά είναι πλέον πάγια τακτική οι προθεσμιακές καταθέσεις της μιας εβδομάδας, ενώ τα επιτόκια ξεπερνούν το 5% ή το 6% ακόμη και για μικρά ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να προωθήσει στην αγορά προθεσμιακή κατάθεση μιας εβδομάδας για ποσά μόλις 5.000 ευρώ και με επιτόκιο 3,7%, κίνηση που επιβεβαιώνει την κορύφωση του ανταγωνισμού για τη διατήρηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ένα πέμπτο της συνολικής εκροής καταθέσεων που καταγράφηκε το 2011, εμβάστηκε σε τράπεζες του εξωτερικού (ένα άλλο 30% είχε εμβαστεί το 2010), ενώ σημαντικό μέρος των εκροών, «υποκαταστάθηκε με τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας», δηλαδή κατευθύνθηκε... στα στρώματα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και η αβεβαιότητα, παρότι θεωρείται ερμηνεύσιμη αντίδραση, λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, την ώρα που η χώρα προσβλέπει στην εμπιστοσύνη και στην αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της. Η απόσυρση μικροποσών από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που ακολούθησε τη φυγή καταθέσεων που σημειώθηκε το 2010 με τη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό, καταδικάζει την προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να διαχειριστεί την έλλειψη ρευστότητας, διευρύνοντας τα μέτωπα της κρίσης.

Τη στιγμή που οι Ελληνες καταθέτες γυρίζουν την πλάτη τους στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνονται οι τοποθετήσεις τους σε παράγωγα του εξωτερικού. Η ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα βαίνει ανοδική τους τελευταίους μήνες και συνοδεύεται από τη συστηματική αποχώρηση από ομόλογα του εσωτερικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Σεπτεμβρίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 14,6 δισ. ευρώ και οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου κατά 19,9 δισ. ευρώ και στην αύξηση κατά 624 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων του εσωτερικού σε παράγωγα του εξωτερικού, ενώ συνεχίστηκε η μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Αν και τα επίσημα στοιχεία που σταματούν στο Σεπτέμβριο δείχνουν μικρή υποχώρηση της ζήτησης για ξένους τίτλους, η εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες δείχνουν επανάκαμψη του ενδιαφέροντος τους επόμενους μήνες, που ακολούθησαν την ανατροπή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και την εκ νέου κορύφωση της αβεβαιότητας.

Η φυγή των καταθέσεων ερμηνεύει εν μέρει και το επίσης ελληνικό φαινόμενο της μείωσης της καταθετικής βάσης στη χώρα μας όλη την επίμαχη περίοδο, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που επίσης αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά είδαν τις καταθέσεις τους να αυξάνονται ή να σταθεροποιούνται.

Τόσο η Πορτογαλία και η Ισπανία όσο και η Ιταλία, η οποία μέσα από τη φορολογική αμνηστία είδε τις καταθέσεις της να εκτινάσσονται, παρουσίασαν από την έναρξη της κρίσης αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες. Σημείο, και αυτό, των καιρών.

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου