Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Προέχει η ψήφιση της απόφασης Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αγωνία του μήπως η άρνηση της αντιπολίτευσης στη συνεννόηση εκληφθεί ως άρνηση της χώρας μας για παραμονή της στον σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Παπανδρέου: Προέχει η ψήφιση της απόφασηςΑπο ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Προϋπόθεση για την παραμονή μας στο ευρώ είναι η ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και των βημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά από 45 λεπτά συνομιλίας με τον Κάρολο Παπούλια του οποίου ζήτησε τη συνδρομή.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε καθοριστική συμβολή σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, να υπογραφεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και δεύτερον ώστε να επιτευχθεί ευρύτατη συνεργασία. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν, όπως σημείωσε, συναντήσεις με τα κόμματα για όλες τις λεπτομέρειες ώστε να βγει η χώρα από τον άμεσο κίνδυνο.

Επίσης τόνισε ότι οι διεργασίες για τη δημιουργία κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Νωρίτερα κατά την άφιξή του δήλωσε διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματιστεί άμεσα ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές, όπως τις χαρακτήρισε, εκλογές και να μη δημιουργηθεί στους Ευρωπαίους εταίρους προβληματισμός σχετικά με τη βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Θα κάνω ότι μπορώ για να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, ό,τι προσπάθεια χρειάζεται για να μην οδηγηθεί η χώρα αυτή την ώρα σε εκλογές ώστε να μην μπει σε νέα πειριπέτεια η οικονομία και η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χαιρετώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με τη δρομολόγηση των επόμενων κινήσεων του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Ακολούθως ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την αγωνία του μήπως η άρνηση της αντιπολίτευσης στη συνεννόηση εκληφθεί ως άρνηση της χώρας μας για παραμονή της στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Τέλος επανέλαβε για άλλη μια φορά - όπως είπε χαρακτηριστικά - ότι δεν είναι κολλημένος σε θέσεις.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν είναι «κολλημένος στη θέση του» και επισήμανε την ανάγκη «να εγγυηθούμε, τόσο στους Έλληνες, όσο και στους εταίρους», ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, «που θα άρει πολλά βάρη από τους πολίτες». Μίλησε, δε, για μία ευρύτερη επί της ουσίας συναίνεση, η οποία ήδη υπάρχει, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει γιατί να μην υπάρξει συνεργασία και στην πράξη, κάτι που, όπως είπε, ο λαός θέλει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει ότι είναι καλό για την Ελλάδα και προς σε αυτή την κατεύθυνση θα συνδράμει και ο ίδιος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα." Είναι ώρα μεγάλης ευθύνης, ένας και μοναδικός δρόμος υπάρχει, ο δρόμος της συνεννόησης", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ψήφος εμπιστοσύνης
Οι ραγδαίες εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 153 ψήφους που πήρε η κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο στον Γ. Παπανδρέου, όπως ο ίδιος προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, να συναντήσει το Σάββατο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση συνεργασίας, ακόμα και με άλλον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφή τις άμεσες εκλογές για την Ελλάδα, καθώς δεν θα επέτρεπαν την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης με συνέπεια να τεθεί σε κίνδυνο η 6η δόση και η υπόλοιπη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Η λύση είναι μια. Να στηρίξουμε διακομματικά αυτήν τη συμφωνία για το καλό της χώρας. Να υπάρξει κυβέρνηση ισχυρή για να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τη συμφωνίας και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση τότε να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ψήφος εντολής για τη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας».
Ο κ. Παπανδρέου όρισε τα εξής βήματα που πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας:
Πρώτον, να διασφαλιστεί το ταχύτερο η καταβολή της 6ης δόσης.
Δεύτερον, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της νέας δανειακής συμφωνίας
Τρίτον, να διαμορφωθεί το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για το λεγόμενο PSI ώστε να πραγματοποιηθεί η μείωση του χρέους.
Μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας σημείωσε ότι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και δεν τον ενδιαφέρει αν θα επανεκλεγεί. «Ηρθε η ώρα να συνεργαστούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οπως τόνισε προέχει η ασφάλεια της χώρας και γι αυτό είναι σημαντικό η κυβέρνηση συνεργασίας να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα της επόμενης περιόδου, όπως η απόφαση της Χάγης για τη FYROM, οι γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, το πρόγραμμα Ηλιος, οι αποκρατικοποιήσεις, κ.λ.π.
Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις επιλογές που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. «Εχω μάθει να σπάω ταμπού» είπε και «είμαι αντιεξουσιαστής της εξουσίας και θα παραμείνω αντιεξουσιαστής ακόμη και αν δεν είμαι στην εξουσία».
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σηκώσαμε σταυρό να αλλάξουμε τα πάντα. Επιχειρήσαμε να αλλάξουμε συνειδήσεις. Δεν αρκεί όμως μια κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ένας τρόπος ήταν το δημοψήφισμα.Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το «ναι» γιατί ο ελληνικός λαός κρίνει ποιο είναι το καλό του».

«Μόλις πήραμε αυτήν την απόφαση τη δημοκρατική που συντάραξε την Ευρώπη και τις αγορές πολλοί από αριστερά και από δεξιά μας κατακεραύνωναν ότι έπεσαν τα χρηματιστήρια. Περισσεύει η υποκρισία κύριοι. Γιατί ναι υπάρχουν τα χρηματιστήρια αλλά υπάρχουν και οι λαοί και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε».

«Κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα. Κάποιοι παραιτούνται. Εγώ δε θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν στη χώρα κουμάντο έκαναν οι διάφοροι χορηγοί. Βέβαια τότε ήταν υπουργοί».

«Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλουμε να γυρίσουμε πάλι σελίδα και να πάμε μπροστά με γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατίας, της πατρίδα και του πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου