Αποδυναμωμένος από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία εξέρχεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα ασχολείται με το μέλλον του Αφγανιστάν, ενώ το μέλλον του ευρώ παραμένει δυσοίωνο . Ποιος, αν όχι η Γερμανία, είναι ο ερωτηματικός τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche του Μονάχου. Ο σχολιαστής της με το βλέμμα στραμμένο σε μια ακόμη κρίσιμη σύνοδο κορυφής για τη σωτηρία του ευρώ, που θα γίνει σε λίγες μέρες, υποστηρίζει ότι μόνο η Γερμανία διαθέτει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Ως εκ τούτου», συνεχίζει, «στην γερμανική κυβέρνηση εναπόκειται ο ρόλος της ηγέτιδας δύναμης, ένας ρόλος χωρίς εναλλακτική που δεν επεδίωξε εκείνη ποτέ. Είναι κάτι που θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις επικρίσεις τους Ιταλοί ή Γάλλοι σχολιαστές, όταν κάνουν λόγο για γερμανική κυριαρχία. Ποια άλλη χώρα όμως εκτός της Γερμανίας μπορεί καλύτερα να υποστηρίξει και προωθήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας»;
«Μέρκελ: η αυστηρή μαμά της ευρωζώνης»
Συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας;
Ο αυστριακός τύπος στρέφει τα πυρά του κατά της ίδιας της Μέρκελ, αποκαλώντας την αυστηρή μητέρα που θέλει να μάθει τρόπους στα άτακτα παιδιά της στη Ν. Ευρώπη. «Τα συνεχώς αυξανόμενα δημοσιονομικά χρέη έχουν ξεφύγει από την επικράτεια του Κλαμπ Μεντιτερανέ και έχουν αγγίξει ολόκληρη την ευρωζώνη, που πλέον βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» παρατηρεί ο σχολιαστής της εφημερίδας Der Standard.
«Ωστόσο, η εμμονή της Μέρκελ σε μια καλύτερη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την οποία θέλει να εξασφαλίσει μέσω αυστηρών ελέγχων στους προϋπολογισμούς στη ευρωζώνη, λίγο θα αποδώσουν σε αυτήν τη χρονική συγκυρία.
Γιατί θα περάσουν μήνες μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Και θα περάσουν χρόνια μέχρις ότου αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τόσος χρόνος δεν διαθέτει η ευρωζώνη», καταλήγει ο αυστριακός δημοσιογράφος.
Η γαλλική εφημερίδα La Croix θεωρεί ότι η συναίνεση Γερμανίας και Γαλλίας για την αντιμετώπιση τη κρίσης έχει γίνει κάτι σαν σωτήρια λέμβος για την ευρωζώνη. «Συμφωνία θα υπάρξει» σημειώνει ο σχολιαστής της, «αλλά ποιο θα είναι το περιεχόμενό της; Ασφαλώς θα πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για να τιμωρούνται όσες χώρες παραβιάζουν τα κριτήρια σταθερότητας. Ωστόσο, βαθιές πολιτικές αποφάσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων και κατά των σπεκουλαδόρων δεν αναμένονται».
Απόλυτη πλειοψηφία, αλλά με απώλειες
Μπλουζάκι με συνθήματα κατά του κόμματος Ενωμένη Ρωσία
Βαριές εκλογικές απώλειες για τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές παρά το ότι έλαβε την πλειοψηφία. Η ρωσική εφημερίδα Wedomosti κάνει λόγο για εκλογές - φάρσα. «Η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι αυτή η προσφυγή στις κάλπες ήταν η πλέον σκανδαλώδης στη Ρωσία», επισημαίνει.
«Το κυβερνητικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία απέσπασε την πλειοψηφία μόνο εξ αιτίας ιδιαιτεροτήτων στον εκλογικό νόμο. Τη Βουλή περιμένουν 5 δύσκολα χρόνια», προβλέπει ο ρώσος σχολιαστής. Οι βρετανικοί TheTimes, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκών χωρών, ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως συρρίκνωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πούτιν. «Είναι κάτι που θα πρέπει να τον ανησυχήσει και ίσως να τον οδηγήσει σε παραίτηση», γράφει. «Ο Μεντβέντιεφ, που μέχρι σήμερα αποδείχθηκε ένας αδύναμος πρόεδρος, ενδεχομένως να γίνει το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό δεν θα πείσει τους Ρώσους ότι το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει τη βούληση ή τη δύναμη να θέσει το Κρεμλίνο προ των ευθυνών του».
Επιτυχία μόνο στα χαρτιά;
Στη Βόννη: η Διάσκεψη για το Αφγανιστάν
Στη μεγάλη διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που διοργανώνεται στη Βόννη. Η εφημερίδα Allegemeine της Φραγκφούρτης υποστηρίζει ότι θα έχει επιτυχία, αλλά εν πολλοίς μόνο στα χαρτιά: «Το ύψιστο συμφέρον της Ευρώπης και της Αμερικής είναι να μην αφήσουν το Αφγανιστάν να βουλιάξει και πάλι στο χάος» επισημαίνει ο σχολιαστής της.
«Γι αυτό και τελικά θα υπογραμμιστεί η επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου βέβαια η κύρια δουλειά θα αποτυπωθεί στο χαρτί. Ο νέος στόχος είναι ότι από το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει στο εξής να ξεπηδήσει τρομοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στη διάσκεψη, και σε αυτή τη διάσκεψη το Πακιστάν, που διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, δεν συμμετέχει», υπενθυμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου