Εκατοντάδες εκατομμύρια κοστίζει ετησίως ο καθαρισμός των δρόμων από τις τσίχλες. Μόνον στη Ρώμη καταλήγουν κάθε μέρα στους δρόμους 15.000 μαστίχες, σε ετήσια βάση ο αριθμός τους ξεπερνά τα 5,5 εκατομμύρια. Πολλοί χρησιμοποιούν Cola, άλλοι βενζίνη ενώ υπάρχουν και εκείνοι που βάζουν τα παπούτσια τους στην κατάψυξη για να μπορέσουν να βγάλουν τις κολλημένες τσίχλες. Μπορεί οι λύσεις αυτές να ενδείκνυνται για το σπίτι, αλλά για δρόμους και γενικότερα για δημόσιους χώρους σίγουρα όχι. Το διαπίστωσαν πριν από λίγες ημέρες εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου της Ρώμης που ανέλαβαν να καθαρίσουν την πλατεία Largo di Torre Argentina. 15.000 τσίχλες καταλήγουν κάθε μέρα στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, 5,5 εκατομμύρια το χρόνο. Το κόστος απομάκρυνσης κάθε τσίχλας υπολογίζεται από το δήμο στο ένα ευρώ.
Στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος για τις πόλεις φτάνει το ένα δισεκατομμύριο! Πρόκειται για την εκτίμηση του Μάρκους Ζόνταγκ, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα στη διπλωματική του εργασία. Σε «νευραλγικά σημεία», όπως σε στάσεις λεωφορείων ή μπροστά από κινηματογράφους, μέτρησε έως και 90 τσίχλες σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο. Η απομάκρυνσή τους από τους δρόμους είναι κάθε άλλο παρά εύκολη. Στην Κολωνία οι εταιρίες καθαριότητας χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα και υγρά για να μαλακώσουν καταρχήν την τσίχλα προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να αφαιρεθεί. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο απαιτούνται έως και 20 λεπτά ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 15 ευρώ.
Πρόστιμα και απαγορεύσεις
Επιχείρηση καθαρισμού στο Πεκίνο
Το φτύσιμο της τσίχλας τιμωρείται πλέον στη Γερμανία. Όσοι πιάνονται «επ΄ αυτοφώρω» καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο από 20 έως και 50 ευρώ. Πολύ υψηλότερα είναι τα πρόστιμα στην Πράγα ενώ στη Σιγκαπούρη, όπου η τσίχλα είχε απαγορευτεί για μεγάλο διάστημα, πωλείται σήμερα μόνον με συνταγή! «Η τακτική αυτή δεν αποδίδει», λέει ο «ειδικός» Ζόνταγκ. Ο ίδιος προτείνει την τοποθέτηση ειδικών, χρωματιστών, ίσως και αστείων κάδων, που θα τραβούν την προσοχή των «μανιακών της τσίχλας»
Η κατανάλωση τσίχλας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται τόσο τα νέα ειδικά προϊόντα για την προστασία των δοντιών, όσο και διάφορες θεωρίες που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας και που υποστηρίζουν ότι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να συμβάλει, ως μέρος μιας δίαιτας, στην απώλεια σωματικού βάρους αλλά και στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση.
Süddeutsche Zeitung / Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου