Ίσως, τελικά, να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, παρά την κρίση που περνά η χώρα. Ήρθε ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt να μας θυμίσει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται δαπάνες 457 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμούς! Να μας θυμίσει, επίσης, ότι έχουμε αγοράσει από τη Γερμανία 4 ελαττωματικά υποβρύχια που γέρνουν, με το ποσό των 2,8 δισ. ευρώ! Η εφημερίδα επικαλείται, μάλιστα, ανώνυμη κυβερνητική πηγή που υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο πάρουμε τα 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση.
Το δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί...σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας New Europe που υποστήριζε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί για την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 10,5 δισ, που συνδέεται άμεσα με τις δανειακές συμβάσεις της χώρας μας. Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε από τους καλύτερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών εταιρειών οπλικών συστημάτων. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, κατά την περίοδο 2006-2010.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί προκειμένου να μας δώσουν το νέο δάνειο, θα θέλουν ισχυρά ανταλλάγματα όχι μόνο για τις τράπεζές τους αλλά και για εξοπλιστικά προγράμματα και μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ο μπακαλίστικος τρόπος που γίνεται αυτή η συζήτηση. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, με χαρακτηριστική ευκολία λέει στον δημοσιογράφο της Welt ότι από τα χρήματα της δόσης «εάν περισσέψει ένα δισ. ευρώ, θα μπορούσαμε να δεσμευθούμε ότι θα αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη Γιουροφάϊτερ και γερμανική φρεγάτα»!
Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως, παρά την κρίση, θα ξοδέψουμε 457 εκατομμύρια για την αγορά και συντήρηση οπλικών συστημάτων πρέπει να γίνουν στρατηγικές επιλογές όχι από επιτροπές του υπουργείου Άμυνας, αλλά από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ώστε αυτά τα χρήματα ν’ αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής συμφωνίας με το Βερολίνο και το Παρίσι προκειμένου να πετύχουμε καλύτερους όρους στην δανειακή σύμβαση. Όπως μέρος της διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να είναι μεγάλες επενδύσεις στην Ενέργεια και σε άλλους τομείς που ενδιαφέρουν γερμανικές και γαλλικές εταιρείες. Η κυβέρνηση, στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, πρέπει να εκμεταλλευθεί κάθε χαρτί που έχει στα χέρια της.
Ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας προσφέρει ευκαιρίες.
Να εκμεταλλευθούμε τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ για να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, που επισκέπεται την Αθήνα, στις επαφές του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο θα συζητήσει και για τις δυνατότητες συνεργασίας της ΕΑΒ και της ΕΑΣ με την Ισραηλινή Πολεμική Βιομηχανία. Η ΕΑΒ, ήδη τρέχει έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Lockheed για τη συμπαραγωγή μέρους των αεροσκαφών F16 και C130.
Αν αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά οπλικών συστημάτων, είτε από την Ευρώπη είτε από άλλες χώρες, είναι ανάγκη να επιδιώξει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της ΕΑΒ και της ΕΑΣ με τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων που θα εξασφαλίσουν δουλειές σε ελληνικά χέρια. Τώρα,δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγοράζουμε όπλα με «μίζες», όπως τα 4 ελαττωματικά γερμανικά υποβρύχια, ή τα αεροσκάφη F16 που είναι «τυφλά», γιατί τα έχουμε αγοράσει χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας. Η χώρα σε λίγο θα λειτουργεί με το σχέδιο B και το Δημόσιο δεν θα μπορεί να ξοδεύει άσκοπα, ούτε ένα ευρώ!
*Ο Φάνης Παπαθανασίου είναι διπλωματικός συντάκτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ.
http://prwtagwnistis.blogspot.com