Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ - Ο Γιώργος φεύγει, οι διάδοχοι κάνουν σχέδια

Ο Γιώργος φεύγει, οι διάδοχοι κάνουν σχέδια«Κλείδωσε» χθες η διαδικασία εκλογής αρχηγού τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας συμφωνίας
Δεν υπάρχει ένας στο ΠΑΣΟΚ -ακόμη κι αν «κρύβεται» πίσω από διαφορετική ρητορική- που να πιστεύει ότι με τα «συνήθη θαύματα» θα καταφέρει να παρακάμψει την πολιτική «έρημο» και να επανέλθει σύντομα, αυτός και το κόμμα του, με όρους πολιτικής ηγεμονίας.

Το ζητούμενο και για την νυν ηγεσία αλλά και για τους πιθανούς υποψηφίους είναι αν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τη δημοσκοπική κατακραυγή και να βρουν την ασφαλή διέξοδο από την κρίση του ΠΑΣΟΚ, που επί ημέρες σπαρασσόταν σε μια ιδιότυπη συζήτηση για την εκλογή νέου αρχηγού.



Η πρόταση
Χθες στο Εθνικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου αποσαφήνισε επισήμως την πρότασή του. Μία ημέρα πριν στην Ιπποκράτους και στο Πολιτικό Συμβούλιο η κουβέντα ήταν επίσης, ασυνήθιστα περιεκτική, σύντομη και με «διά ταύτα», παρότι στελέχη του «βενιζελικού κλίματος» απέφυγαν να πάρουν θέση και αποχώρησαν εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Το έκαναν όμως με τη δέσμευση ότι εντός 24ώρου θα επανέρχονταν με σαφή και συγκροτημένη πρόταση -πάντα για το πότε, πώς, ίσως και... πού θα εκλεγεί νέος αρχηγός-, κάτι για το οποίο τους ανταγωνίζονται όλες οι εσωκομματικές «αποχρώσεις» στο ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την άχαρη για τη χώρα πολιτική συγκυρία.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου, άρτι αφιχθείς στην Αθήνα από το Λονδίνο, φρόντισε κατ' αρχάς να ενημερώσει σχετικώς με τις πρωτοβουλίες του όλους τους κρίσιμους κρίκους.

Δεν ήταν τυχαίο ότι επιτάχυνε τον χρόνο για το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τον οποίο επισκέφτηκε στο γραφείο του στη Βουλή (παρά την προγραμματισμένη συνάντηση για το Σάββατο) δύο εικοσιτετράωρα πριν.

Το επόμενο ραντεβού -στο Προεδρικό Μέγαρο- με τον Κ. Παπούλια λειτούργησε εν πολλοίς και ως ευκαιρία για να επαναλάβει ο κ. Παπανδρέου την πρώτη προτεραιότητά του: τη διάσωση της χώρας, το «κούρεμα» του χρέους και την προσήλωσή του στην τιτάνια μάχη. Και μετά άρχισε τα τηλεφωνήματα.

Στα κορυφαία στελέχη για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ. Λέγεται ότι από το τηλεφώνημα στον κ. Βενιζέλο κατάλαβε ότι ο υπουργός Οικονομικών διατήρησε επιφυλάξεις, δεν δεσμεύτηκε για τη στάση του στο Εθνικό Συμβούλιο και επέμεινε (αργότερα σε ραντεβού με βουλευτές) σκληρά στην πρότασή του για την εκλογή αρχηγού «εδώ και τώρα».

Αντιθέτως ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν άκουσε να χτυπά το τηλέφωνό του και είδε κλήση από τον Γ. Παπανδρέου είχε ήδη έτοιμη απάντηση για την τροποποιημένη πρότασή του.

Ο υπουργός Υγείας, που είχε ταχθεί κατά της διαρχίας, συμφώνησε με την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ - μάλιστα τη χαρακτήρισε «εγγύηση σταθερότητας».

Η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αλλά και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη δεν έχουν αντίρρηση για την ανάδειξη αρχηγού, όταν εξασφαλιστεί η δόση-μαμούθ και σίγουρα πριν από την εθνική κάλπη. Κάθε άλλο.

Το στοίχημα
Είναι από τους πρώτους που πρότειναν να μην εγκλωβιστούν σε εσωκομματικές διενέξεις, τη στιγμή που οι ίδιοι ως συμμετέχοντες στην κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχουν από κοινού το «στοίχημα».

Αρα γιατί κάνουν όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά την κομματική... ζωή τους δύσκολη; Το αίτημά τους να αποχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία εισακούστηκε, αφού υπάρχει η δέσμευση ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση της επανεκλογής του, ενώ «διέγραψε» τα περί διαρχίας.

Πρότεινε συγκεκριμένη εκλογή αρχηγού τον Μάρτη (πριν από τις εκλογές πάντα) με την εξής σημαντική «διευκρίνιση»: «Δεν συναινώ όμως με άλλη πρόταση που δεν υπηρετεί την ενότητα»...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Εισέπραξε το κλίμα και... έπραξε»

Το ερώτημα αν «μπλοφάρει» ο Γ. Παπανδρέου, ακόμη και ανακοινώνοντας την παραίτησή του προ των εθνικών εκλογών, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν... έχει απάντηση για τους στενούς συνεργάτες του.

«Δεν μπλοφάρει τώρα, όπως ουδέποτε το έκανε σε κορυφαίες στιγμές, έχει συγκεκριμένο στόχο, αυτόν υπηρετεί κάθε φορά, τελεία και παύλα» είναι η δήλωση τακτικού συνομιλητή του επί δεκαετίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε το «κλίμα» στις τελευταίες συνεδριάσεις και έπραξε -προσθέτει- αναλόγως.

«Μάχιμος». Με τον εξής «αστερίσκο»: ο Παπανδρέου δεν παραιτείται τώρα προκαλώντας καραμπόλα προβλημάτων και ενδεχόμενη κρίση στην κυβέρνηση Παπαδήμου, που πρέπει να πετύχει το ακατόρθωτο σε ελάχιστο χρόνο! Και ο ίδιος τι θα κάνει; Στην Ιπποκράτους ισχυρίζονται ότι δεν πρότεινε αλλαγή ηγεσίας μετά τις εκλογές για να εξασφαλίσει κατάλληλο χρόνο για την επανεκλογή του στη Σοσιαλιστική Διεθνή. «Θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις καθοριστικές διαδικασίες και θα παραμείνει μάχιμος ενεργός στην πολιτική, δεν πρόκειται να επιχειρήσει να αποφύγει ευθύνες ή να σιωπήσει επί μακρόν όπως άλλοι» είναι η φράση «κλειδί» έμπιστου ανθρώπου του Γ. Παπανδρέου, που πάντως δεν ξέρει τα «επόμενα βήματά του»...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ραντεβού τον Μάρτη, μετά τη σωτηρία της χώρας

Το έντονο παρασκήνιο, και γενικά και ειδικά, είναι μια έκφραση που αφορά απολύτως και στη «διαδρομή» των «βενιζελικών», που από την Παρασκευή το βράδυ ακολουθούσαν τη «γραμμή» που παρέπεμπε στη «σιωπή» μέχρι να μιλήσει στο Εθνικό Συμβούλιο (χθες το απόγευμα) ο υπουργός Οικονομικών.

Γνώριζαν για την «αμφιθυμία» του. Ηθελε να επαναβεβαιώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά ταυτόχρονα «έκανε πίσω» διαφωνώντας για τον χρόνο εκλογής αρχηγού.

Ο ίδιος έχει επιφορτιστεί με τον κρίσιμο εκ της κυβερνητικής ιδιότητάς του ρόλο και θεωρεί ότι όσο οι πιθανοί συνυποψήφιοί του θα μπορούν ευκολότερα να κάνουν εσωκομματική εκστρατεία, εκείνος θα ασχολείται με αυτό που είχε ήδη αποφασίσει: με την πορεία της εξαιρετικά ευάλωτης ελληνικής οικονομίας, το PSI κ.ά.

Στελέχη που τον στηρίζουν επικοινώνησαν την Παρασκευή το βράδυ για να συμφωνήσουν πώς θα σπάσουν την ενός εικοσιτετραώρου σιωπή.

Οι κυρίες Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη και οι κ. Σαλαγιάννης, Κωνσταντινόπουλος, Καρτάλης κ.ά. ήταν της άποψης ότι η εκλογή αρχηγού δεν έπρεπε να καθυστερήσει περισσότερο από τον Γενάρη - κάτι που είχαν επισημάνει στην προτελευταία κουβέντα στο Πολιτικό Συμβούλιο οι τέσσερις πρώτοι.

Η «στροφή» Παπανδρέου, με την οποία εγκατέλειψε τη διαρχία (την είχαν απορρίψει οι της ομάδας Βενιζέλου) και ανακοίνωσε κάλπες στο ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές, φαίνεται ότι αρχικά αποσυντόνισε στελέχη του κόμματος, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμος να αποσυμπιέσει με πρωτοβουλίες του τις εντάσεις στο εσωτερικό.

Κρίσιμη καμπή
Από την άλλη πλευρά ο Ευ. Βενιζέλος βρέθηκε την ώρα της «στροφής» στην κρίσιμη καμπή της «ειδικής αποστολής». Το PSI διεκόπη προσωρινά, για κάποιες μέρες, ενώ από το γραφείο του έστελναν παρά την εξέλιξη θετικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως κατά τη χθεσινή ομιλία του ξεκαθάρισε πλήρως και το δικό του... χρονοδιάγραμμα. Εδωσε ουσιαστικά ραντεβού με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κορυφαία στελέχη, πάλι, περί τα τέλη του Μάρτη τονίζοντας ότι προηγείται η μάχη για τη διάσωση της χώρας. Επιτέθηκε ταυτόχρονα σε όσους διακινούν φήμες ότι αναμένει το «δακτυλίδι» από τον Γ. Παπανδρέου, αν και αποκάλυψε ότι από τη συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο για τη νέα κυβέρνηση γράφτηκε στα πρακτικα ότι: Συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζοντας στη θέση του υπ. Οικονομικών ως εντολοδόχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή οιονεί πρόεδρος...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
To κομματικό ιερατείο και οι δυνάμεις της βάσης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν έκανε δημοσίως ό,τι ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπ. Υγείας είναι ο δημοφιλέστερος στα γκάλοπ (με «αστερίσκους» πάντα, βάσει της ερώτησης) και ο συνάδελφός του στην Ανάπτυξη είναι ο πρώτος και μοναδικός που δήλωσε δημοσίως ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.

Τι θα γίνει στο τέλος; Αγνωστο ακόμη! Κατ' αρχάς ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 105 υπογραφές στήριξης από το Εθνικό Συμβούλιο για να περάσει το πρώτο τεστ για την... υποβολή υποψηφιότητας. Οι έμπειροι λένε ότι μάλλον δύο (με το ζόρι τρεις) μπορεί να το κάνουν. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ισχυρές δυνάμεις για την εκλογή από τη βάση, αν και κορυφαία στελέχη (το «ιερατείο» του ΠΑΣΟΚ) φαίνεται ότι προτιμούν σε αυτήν τη φάση τον κ. Βενιζέλο.

Η Αννα και οι άλλοι
Η Α. Διαμαντοπούλου έκανε κινήσεις που δείχνουν διάλυση της ομάδας των «τεσσάρων», αν και ο Γ. Ραγκούσης είχε την ίδια άποψη, όπως την κατέθεσε την Παρασκευή, για τον χρόνο και τον τρόπο εκλογής αρχηγού (μετά τη δανειακή σύμβαση, πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά από τη βάση). Ο κ. Μόσιαλος εξακολουθεί να συνομιλεί τακτικά με τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος λέγεται ότι έχει επικοινωνία με στελέχη ανά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζει τις τελευταίες μέρες και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατέλθει στην κούρσα της διαδοχής, από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμευτεί ότι θα απόσχει.

«Ναι, θα είμαι υποψήφιος» δηλώνει και ο «παπανδρεϊκός» Χάρης Καστανίδης, όπως και ο Στ. Τζουμάκας. Νωρίτερα η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ενώ ουδείς προβλέπει ποιοι θα είναι τελικά οι «πρωταγωνιστές» την ώρα της «πράσινης κάλπης».

Είναι πάντως γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «βράζει», αναμένει τις πρωτοβουλίες από τα πρόσωπα-κλειδιά και μόνον οι «χμερ» με τους πιθανούς υποψηφίους δείχνουν έτοιμοι να κάνουν την επιλογή τους - όταν στηθούν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr