Και μετά το Facebook, ήρθε το Twitter. Για την ακρίβεια το Twitter ήρθε 2 χρόνια μετά το Facebook, δηλαδή το 2006 απο τρείς λάτρεις του κώδικα, τον Biz Stone, Evan Williams και Jack Dorsey. Τί είναι όμως το twitter; Πώς λειτουργεί; Είναι η επόμενη μορφή επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους;
Μάλλον όχι, αλλα είναι ένα μέσο με το οποίο μπορείς να βρείς μία δουλειά, καινούργιους πελάτες, κόλπα για την κηπουρική, συνταγές μαγειρικής και ό,τι άλλο χωράει το μυαλό σου. Σκέψου το Twitter σαν κάτι ανάμεσα στο email και στο sms, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η πληροφορία είναι δωρεάν, σε real time και μπορεί να την δεί όλος ο κόσμος (ή τουλάχιστον αυτοί που σε ακολουθάνε).
Στην αρχή δεν ήταν όλα ρόδινα, υπήρχαν περίπου 100 ανταγωνιστές του Twitter, αλλα αυτό άντεξε κυρίως λόγω απλότητας, πιασάρικου όνοματος, έξυπνου κώδικα και καλού marketing. Επίσης ήταν και το πρώτο που βρήκε την ιδέα του twitting.
To Twitter είναι η σχέση μεταξύ αυτού που γράφει μηνύματα και αυτών που τα διαβάζουν-ακολουθούν (followers). Με το που κάνεις follow κάποιον, τότε και μόνο τότε ξεκινάς και βλέπεις τα μηνύματά του. Αυτοί που σε ακολουθούν να ξέρεις πως βλέπουν τα δικά σου επίσης. Following και Followers λοιπόν, αυτό κράτα.
Homepage :
Με το που φτιάξεις ένα λογαριασμό στο Twitter αυτά είναι τα στοιχεία που θα δείς στην homepage του προφίλ σου (τα πιό βασικά) :
Following : Ποιούς ακολουθάς
Followers : Ποιοί σε ακολουθούν και βλέπουν τα μηνύματά σου
Timeline : Είναι η κεντρική σελίδα που βλέπεις τα tweets που έχεις κάνει εσύ και αυτοί που ακολουθείς
@your.username : Βλέπεις τί έχεις γράψει στο παρελθόν και μπορείς να σβήσεις ακόμη και παλιά tweets (tweet = μήνυμα)
Activity : Favorites, Retweets και γενικά η δραστηριότητα αυτών που κάνεις follow
Searches : Εδώ μπορείς να βρείς τα search που έχεις αποθηκέυσει στο παρελθόν ωστε να βρείς κάτι στο χαοτικό κόσμο του Twitter
Lists : Εδώ μπορείς να φτιάξεις ειδικές λίστες για ένα συγκεκριμένο θέμα με συγκεκριμένους χρήστες. Σκέψου κάτι σαν groups κτλ.
Οδηγίες για επίδοξους Twitters :
Βρές ένα απλό όνομα (να είναι κοντινό με το όνομά σου)
Βάλε την φωτογραφία σου στο profile σου
Συμπλήρωσε όλη τη φόρμα του προφίλ με τα στοιχεία σου
Twittαρε στην αρχή, κάνε follow πιό μετά
Ξεκίνα να κάνεις follow τους φίλους σου, “ανοίξου” σιγά σιγά
Twittαρε συχνά, μην μπλέκεις με πολιτικά μην αναφέρεις πότε έφαγες και τί, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Αν έχεις να πείς κάτι καλό που θα βοηθήσει πές το.
Πώς θα βρώ ποιούς να κάνω follow?
Μπορείς να ψάξεις απο το Search Box του Twitter με όνομα, επώνυμο κλπ.
Μπορείς να βρείς χρήστες αν συνδέσεις τo Address Book απο το email σου
Μπορείς να ψάξεις τους φίλους των φίλων σου και ποιούς ακολουθούν
Το κάθε tweet μπορεί να περιέχει μέχρι και 140 χαρακτήρες…
Ορολογία :
@reply : Ένα σχόλιό σου σε σχόλιο κάποιου που κάνεις follow και που το βλέπει όλος ο κόσμος. (βάζοντας ένα @ μέσα στο μήνυμα και αμέσως μετά το username του φίλου σου διασφαλίζεις πως το μήνυμα αυτό θα το δεί ο συγκεκριμένος φίλος σου)
Mentions : Με τον παραπάνω τρόπο δημιουργούντε τα mentions, μηνύματα δηλαδή που περιέχουν το username σου και στοχεύουν εσένα ή απλά σε αναφέρουν
Direct Message : Ένα μήνυμα που στέλνεις απευθείας σε κάποιον χρήστη το οποίο θα εμφανιστεί στο Inbox του. (δεν το βλέπουν άλλοι)
Retwitting : Βρίσκεις ένα σχόλιο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και θέλεις να το διαβάσουν και οι φίλοι σου. Το κάνεις λοιπόν Retweet (ή σαν να λέμε forward, share)
Hashtags (#): Βάζοντας ένα # μπροστά απο μία λέξη μπορείς να βρείς αντίστοιχες συζητήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα π.χ. #music.
Fail Whale : Συνήθως θα δείς την καημένη την φάλαινα όταν το Twitter έχει πρόβλημα και δεν λειτουργεί. Μακάρι και να μην τη δείς.
Applications :
To Twitter έγινε διάσημο, έτσι και οι εφαρμογές για αυτό πετάγονται εδώ κι εκεί σαν τα μανιτάρια και καλά κάνουν γιατι μας κάνουν τη ζωή ευκολότερη.
Twitterfon : για το iPhone
TweetDeck : Για να έχουμε εύκολα και γρήγορα το Twitter στον browser μας
Tweetlater : Για να κάνουμε schedule κάποια tweets μας
Twitpic : για να ανεβάζουμε φωτογραφίες στο Twitter
Τwitter For Android : εφαρμογη του Twitter για κινητά με Android
και πολλές ακόμα που θα βρείτε στην πορεία. Έχει φτιαχτεί ολόκληρη βιομηχανία εφαρμογών πλέον για το Twitter.
Στο Twitter μπορείς να βρείς απο τους πιό απλούς ανθρώπους μέχρι και τους πιό γνωστούς celebrities παγκοσμίως και αν είσαι τυχερός να έρθεις σε επαφή μαζί τους (ηλεκτρονική βεβαίως βεβαίως… )
Πέρα απο “φυσικά πρόσωπα” μπορείς να βρείς ένα κάρο εταιρίες που διαφημίζονται και λένε τα νέα τους μέσα απο το Twitter. (πολύ σημαντικό για να μαθαίνεις τα νέα πρώτος).
Αυτά για Twitter στα γρήγορα, ελπίζω να βοήθησα λίγο. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε μπορείτε να το κάνετε γράφοντας ένα σχόλιο αμέσως πιό κάτω!
http://dailyfix.gr