Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γκρίνια στο Βερολίνο για τη συνέχιση της βοήθειας


Στο Βερολίνο εντείνεται η δυσαρέσκεια εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για ένα ακόμη πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Πολλοί βουλευτές προαναγγέλλουν ότι θα καταψηφίσουν στη βουλή το νομοσχέδιο
Κατά 15 δις. ευρώ θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Όπως αναφέρει το Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές της τρόικας η Αθήνα θα χρειαστεί 145 και όχι 130 δισ. ευρώ, όπως προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος»



Ηγετικά στελέχη των χριστιανικών κομμάτων και των Φιλελευθέρων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου απορρίπτουν το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων της βοήθειας προς την Ελλάδα. Πρώτος από όλους ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο Der Spiegel ότι «εάν οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατόν να τους δοθεί περαιτέρω βοήθεια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε ζητά σκληρή στάση έναντι της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος». Υπό την έννοια αυτή, προσθέτει ο φιλελεύθερος πολιτικός, «η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει σκληρή και να απαιτήσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις».

Δεν λείπει η πολιτική βούληση

Ήδη πολλοί βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ο φιλελεύθερος Έρβιν Λότερ, που μέχρι σήμερα είχε ψηφίσει όλα τα προγράμματα στήριξης, σήμερα δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς όπως λέει αναμένει χρεοκοπία την Ελλάδας. «Τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα», υποστηρίζει. Αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ αρνείται να ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι «αυτό που λείπει από την Ελλάδα για να σταθεί στα πόδια της «δεν είναι η πολιτική βούληση, αλλά η οικονομική δύναμη».

Σταμάτης Ασημένιος, afp

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


Deutsche Welle