Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ: Χωρίς εκπλήξεις, χωρίς νεότερα… 3 02 2012

 Την ανάγκη να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ «ενωμένο και συντεταγμένο» μπροστά στις διαδικασίες που έχει μπροστά του τόσο το ίδιο, όσο και η χώρα υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
«Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επισήμανε ακόμη ότι η ενότητα είναι, όπως είπε, «αδήριτη ανάγκη» και για τις εσωκομματικές διαδικασίες και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει να είναι η «ατμομηχανή των εξελίξεων» και «πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών γα τη χώρα». Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος, έχει αναφέρει ποιες είναι οι προσωπικές του προθέσεις, και ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να ασκήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητές του, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί.



Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορικές και καθοριστικής σημασίας τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επόμενες μέρες και τόνισε ότι όσο διαρκεί αυτή η κυβέρνηση όλοι οι υπουργοί του κινήματος θα πρέπει να διαβουλεύονται με όλα τα κόμματα.

Μάλιστα, ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, εκθειάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλει για την επιτυχή έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας και σε προσωπικό τόνο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έκανε λάθος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» και το νέο πακέτο στήριξης σημαντικό εθνικό κεκτημένο. Πρόσθεσε πως παρέδωσε την πρωθυπουργία όχι γιατί απέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά για να μη διακινδυνεύσει η εφαρμογή της συμφωνίας, για την οποία δουλεύουν σήμερα ακόμα και εκείνοι που στην αρχή ήταν αντίθετοι.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να υποβάλλονται σε θυσίες οι πολίτες και οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να συμβάλουν στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Υπεραμυνόμενος της διακυβέρνησής του, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία «Όσοι μας κατηγορούν ξεχνούν ότι αποφύγαμε την καταστροφή και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι. Θα πρέπει να μας ευγνωμονούν οι της ΝΔ γιατί σώζοντας τη χώρα σώσαμε κι αυτή από τον πολιτικό αφανισμό. Αλλά δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να εμπαίζει τον λαό και να αφανίσει το δημοκρατικό κίνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο ίδιος συνεχίζει να δίνει τη μάχη «ενάντια στην απαξίωση της Ελλάδας», προβάλλοντας και υπερασπιζόμενος τη χώρα ανά την υφήλιο, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον ΜΜΕ που «με φανατισμό και πάθος» αντιπολιτεύονται τόσο τον ίδιο, όσο και το ΠΑΣΟΚ κάνοντας κακό στην πατρίδα. «Μπροστά στον κυνισμό και τη μιζέρια δεσμεύομαι να προβάλλω την Ελλάδα και τις δυνατότητές της», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αυτό είναι που «μας διαφοροποιεί από τη συντήρηση».

Άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στις συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης, οι οποίες, όπως είπε, «κατηγορούν τον άνθρωπο και όχι τις πολιτικές». «Η συντηρητική Ευρώπη έχει κάνει ένα θεμελιώδες λάθος, αντί να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες υπήρξε μια ψυχολογία τιμωρίας: ο κακός είναι ο νότιος, ο διαφορετικός», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε προσβολή τη γερμανική πρόταση για ορισμό Επιτρόπου για την Ελλάδα. Η πατρωνία, όπως είπε, «από επιτρόπους πέραν του ανέφικτου αποτελεί και προσβολή προς τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

Προλογίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Έξαρχος, κάλεσε τους βουλευτές να πουν «όχι» σε μέτρα που θα βαθαίνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, ενώ απέρριψε κάθε σκέψη περί επιτροπείας καθώς, όπως είπε, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια.

Τι είπαν οι βουλευτές

Αιχμές, μηνύματα προς την ηγεσία του κινήματος, αλλά και επισημάνσεις για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών διαδοχής περιείχαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Κατά την ομιλία του, ο Πέτρος Ευθυμίου, παρατήρησε ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπαν αλήθειες, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν φτάνει. «Χρειάζεται σωστή αυτοκριτική για να ακούσει ο λαός και να αναγνωρίσει την αλήθεια που λέμε», σημείωσε. Παραπέμποντας στη ρήση του Καρλ Μαρξ ότι «ο γαλλικός λαός είπε το 1848 πώς καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά φρίκη χωρίς τέλος», ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση το μην πεθάνει κανείς, αλλά να διατυπωθεί ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου ενώ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την διαδοχή.

Επιτάχυνση των διαδικασιών διαδοχής με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και η Βάσω Παπανδρέου, καλώντας όσους είναι υποψήφιοι να θέσουν την παράταξη πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Επίσης πρότεινε να υπάρχει μια υποψηφιότητα ώστε το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί ενωμένο έστω κι αν θα είναι πολύ συρρικνωμένο.

Απευθυνόμενος από την πλευρά του, στον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τού καταλόγισε ευθύνη γιατί, όπως είπε, «κάποιοι πέτυχαν στον εκβιασμό: ή κόβεται το οξυγόνο της χώρας ή δεν καταβάλλεται η 6η δόση». Επέρριψε επίσης στον κ. Παπανδρέου ευθύνες για την έλλειψη εσωτερικού διαλόγου παρότι η Κ.Ο. ψήφισε και σωστά, όπως είπε , τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν πτώχευσε η χώρα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την «πέμπτη φάλαγγα», και τους «θρασύδειλους», όπως είπε «που στο εσωτερικό της χώρας υπονόμευαν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι επιδιώκεται να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη του ομολόγου 14,5 δισ. στα μέσα Μαρτίου.

Την ανάγκη να υποστηριχθεί μία μόνο υποψηφιότητα για την προεδρία κι όλοι να συσπειρωθούν σ΄ αυτήν υπογράμμισε ο Ντίνος Βρεττός, προκειμένου, όπως εξήγησε, να ανακοπεί η φθορά του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε πολλά και πρέπει να αναδειχθούν», επισήμανε η Λούκα Κατσέλη, ενώ χαρακτήρισε εκβιαστικό το δίλημμα των δανειστών «ή ψηφίζετε τα μέτρα ή δεν έχει δάνειο και PSI». «Κάποιοι θέλουν την δημοκρατία μας στο απόσπασμα, όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου», πρόσθεσε και ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου «να μην υπάρχει καμία δέσμευση σας χωρίς διάλογο των βουλευτών». Πρότεινε να διασφαλιστεί το PSI κοινές μετοχές και τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα. Αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι δεν θα αποδεχθεί να επικρατήσουν οι παρέες αλλά η ανάδειξη των ικανών να ανασυγκροτήσουν το ΠΑΣΟΚ.

Τις αντιρρήσεις του σε ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας επανέλαβε οΧρήστος Πρωτόπαπας. «Δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες αν δεχθούμε τέτοια μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε πώς «η εξαθλίωση δεν είναι ο καλύτερος παράγων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με την τρόικα.

Στη παρέμβασή του τέλος, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι, ως βουλευτής, δεν δίνει λευκή εξουσιοδότηση στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ούτε, όπως είπε, λευκή εξουσιοδότηση σε μια κρίσιμη περίοδο να προχωρήσει μια συμφωνία που δεν θα την αποφασίσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά από συζήτηση. Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η «νεοφιλελεύθερη εμμονή να εξολοθρέψουμε και να συμπιέσουμε τα εισοδήματα», καθώς μια τέτοια προοπτική οδηγεί σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να αλλάξει η απόφαση να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, απόφαση που, όπως είπε, «διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον».

Η δευτερολογία Παπανδρέου

Υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου για δύο χρόνια τάχθηκε ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

«Η ΝΔ ελπίζει σε μια νίκη που θα είναι πύρρειος και δεν ξέρω αν θα την έχει αυτή τη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Συμπλήρωσε επίσης ότι «καλό θα ήταν για δυο ακόμα χρόνια η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας, για να μπορέσει να προχωρήσει».

Απαντώντας στις προτάσεις για επίσπευση των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε αντίρρηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε πάρει ορισμένες αποφάσεις και πρέπει να τις τηρήσουμε».

Νέα συνεδρίαση της ΚΟ

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση για να συζητήσει επ΄ αυτής και να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σχετική ψηφοφορία.

Το δίλημμα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτό και «θα πρέπει να απαντήσουμε αν συμφέρει τη χώρα ή όχι, να ψηφίσουμε δηλαδή αν θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αύξηση του πλούτου και μείωση της ανεργίας ή αν θα πούμε ”όχι” με όλες τις συνέπειες που μπορεί αυτό να έχει για τον ελληνικό λαό».

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σε πολλές παρατηρήσεις βουλευτών, τονίζοντας πριν απ΄ όλα ότι «δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε αυτό που κάναμε» και ότι «έχουμε τη ψυχή να κάνουμε αυτό που πρέπει και να συμβάλλουμε ώστε να ξεφύγουμε από την ομηρία των αγορών».

«Υπάρχει», συμπλήρωσε, «μεγάλη μάχη μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ καθώς, τελικά, από 27 χώρες αποφασίζει μία».

Υποστήριξε ακόμη ότι το ισοδύναμο της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι η κοινωνική προστασία και τώρα πρέπει να γίνει η μεγάλη προσπάθεια για τα μικρά εισοδήματα, αλλά και τη μεσαία τάξη.

«Το ”Σχέδιο Μάρσαλ” για την ανάπτυξη πρέπει να είναι βασικό στοιχείο του προεκλογικού μας προγράμματος μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές για την ανακατανομή πλούτου και ισχύος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε την ευθύνη για πολλές από τις αστοχίες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε αποφάσεις ευρωπαίων εταίρων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλησαν να εφαρμόσουν το παράδειγμα της Ελλάδας παντού, και αυτό ήταν κάτι «αρνητικό για μας».

Επίσης, επέρριψε ευθύνη στην συντηρητική Ευρώπη γιατί ακόμα δεν έχει διαμορφώσει αναπτυξιακή στρατηγική και όπως υπογράμμισε μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα εκ των πραγμάτων έγινε πειραματόζωο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πολλοί έπαιξαν κερδοσκοπικά στην αποτυχία της Ελλάδας και ανέφερε πως αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβαινε για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, όπως το κάνει σήμερα με την Ιταλία, η Ελλάδα θα πήγαινε σε πολύ πιο ήπια προσαρμογή.

Αναγνώρισε πάντως ότι ακόμα και σήμερα οι δανειστές καλύπτουν τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού μας.

«Έχει και η Τρόικα τις αντιφάσεις της»
http://ra64.wordpress.com