Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια για τα 325 εκατ.


Περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια για τα 325 εκατ.Από μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, την επίσπευση των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και την περιστολή άλλων λειτουργικών δαπανών θα προέλθουν τελικά τα 325 εκατ. που θα κλείσουν την "τρύπα" στο ελληνικό πρόγραμμα. "Αγκάθι" η απομείωση του χρέους.
Οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για την εξοικονόμηση του πρόσθετου ποσού των 325 εκατ. ευρώ που απαίτησαν οι πιστωτές, ως έναν από τους όρους για την έγκριση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα. Οπως ανέφερε απόψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τα χρήματα θα προέλθουν από νέες μειώσεις των δαπανών στους τομείς της Υγείας και της Αμυνας, κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, από πρόσθεστες περικοπές στις συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα, αλλά και από την ταχύτερη εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, γιατρών του ΕΣΥ, ένστολων και άλλων.

Περίπου 45 εκατ. ευρώ θα "κοπούν" από τις κύριες συντάξεις και 20 με 30 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις, ενώ άλλα 40 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τα πολυτεκνικά επιδόματα.
Σε ότι αφορά στις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, εφόσον εγκριθούν το PSI και η δανειακή σύμβαση, αυτές έχουν ως εξής:
Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τα πρόσθετα μέτρα των 3,2 δισ. ευρώ (θα συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ)
Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, θα γίνει η δημόσια πρόταση για το PSI, ενώ θα εγκριθούν από τη Βουλή οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» και την ανταλλαγή ομολόγων) χωρίς, κατ' ανάγκη, να ενεργοποιηθούν άμεσα
Εως τις 29 Φεβρουαρίου θα ψηφισθεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο
Ο ίδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου θεωρεί, εξάλλου, ότι τελικά οι δανειστές θα επιτύχουν την επιβολή του «ειδικού λογαριασμού» για την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του δανείου, αλλά και τη δημοσιονομική εποπτεία.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, και το 2013 αναμένεται να είναι χρονιά ύφεσης (η 6η κατά σειρά), καθώς θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ προβλέπεται μόνον από το τέλος του συγκεκριμένου έτους.
Υπό τις δεδομένες συνθήκες, καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ, με βάση την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, το δημόσιο χρέος της χώρας θα βρίσκεται το 2020 στο 129% του ΑΕΠ, αντί του 120% που ήταν ο στόχος με βάση το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Κατά συνέπεια, θα χρειαστούν πρόσθετες εγγυήσεις, κυρίως από το δημόσιο τομέα, για να καλυφθεί αυτή η διαφορά και να επιτευχθεί ο στόχος και για το λόγο αυτό, ήδη γίνονται συζητήσεις στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τις κεντρικές τράπεζες.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου