Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Σημεία και σύμβολα στη φιλμική γλώσσα: Ειρήνη Στάθη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί Γιορτή στον ΑΙΓΟΚΕΡΩ (Τσαμαδού 8 Εξάρχεια τηλ. 210.38.46.964),  με αφορμή την έκδοση 3 νέων βιβλίων για τον κινηματογράφο, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο της Ειρήνης Στάθη "Σημεία και σύμβολα στη φιλμική γλώσσα".

Η παρουσίαση του νέου   βιβλίου της Ειρήνης συνέπεσε με την εκλογή της, πριν λίγες μέρες, στη θέση της Αναπληρώτριας καθηγήτριας   στη  θεωρία του κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Η   Ειρήνη είναι συγχωριανή μας και η ανάδειξή της σε τόσο υψηλή θέση  τιμά και χαροποιεί όλους μας. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ένα δικό μας παιδί  κατακτά θέση  στην κορυφή της ανώτατης εκπαιδευτικής ιεραρχίας. Στην Ειρήνη αξίζουν συγχαρητήρια και πολλές ευχές για νέες κατακτήσεις.  Ειρήνη συγχαρηρήρια

 ... απο το βιογραφικό της
Η Ειρήνη  διδάσκει Θεωρία της κινούμενης εικόνας και Ανάλυσης Οπτικοακουστικού Κειμένου στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2003. Είναι κάτοχος Πτυχίου (Laurea) της Σχολής Τεχνών Μουσικής και Θεάματος (DAMS) του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Διδακτορικού Διπλώματος στη Θεωρία του Κινηματογράφου και Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, της Jyvaskyla (Φιλανδία), της Bologna, του Udine, της Σμύρνης, κλπ. Στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι υπεύθυνη του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικών Εφαρμογών και Επικοινωνίας και υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα οπτικοακουστικών και κινηματογράφου. Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την διατήρηση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς και κινηματογραφικών ταινιών. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί βιβλία σχετικά με ζητήματα Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και έχει επιμεληθεί πολλές κινηματογραφικές εκδόσεις. Επίσης άρθρα και κείμενά της για τον κινηματογράφο, την ψηφιακή εικόνα, τις οπτικοακουστικές τέχνες και τη σχέση τους με άλλα γνωστικά πεδία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία.


Από τον πρόλογο του βιβλίου "Σημεία και σύμβολα στη φιλμική γλώσσα"
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η επιλογή ενός εύλογου και εύγλωττου τίτλου για το βιβλίο αυτό, το οποίο μελετάει εκτενώς μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία νοήματος μέσω της κινούμενης εικόνας και στην διαδικασία αντίληψης αυτού του νοήματος. Ο λόγος επιλογής του τίτλου και του περιεχομένου εκκινεί από δύο αναγκαιότητες: η πρώτη σχετίζεται με την ανάγκη μιας εκ νέου κριτικής ανάγνωσης κλασικών κειμένων για τη θεωρία της κινούμενης εικόνας υπό το υφιστάμενο πλαίσιο της τρέχουσας εξέλιξης στον χώρο των μέσων και τεχνών που στηρίζονται στην κινούμενη εικόνα και η δεύτερη σχετίζεται με την ανάγκη δημιουργίας ενός υπόβαθρου, ικανού να χρησιμεύσει στην εκπαίδευση νέων φοιτητών σε τμήματα που σχετίζονται με τη μελέτη συναφών ζητημάτων. Ωστόσο η πραγματική ανάγκη είναι η ανάδυση της σταθερής πλέον πεποίθησης ότι η ιδέα σε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό έργο, ένα έργο τέχνης, ένα μουσικό ή εικαστικό έργο αλλά και σε ένα φιλμικό έργο, η σύνδεση μεταξύ της μορφής και του περιεχομένου είναι τόσο σημαντική, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η μορφή και το περιεχόμενο είναι, σε τελική ανάλυση, ταυτόσημα.
Αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, συνεπάγεται ότι είναι σχεδόν άνευ νοήματος να εξετάσουμε τη μορφή χωρίς να υπάρχει διαρκής ανα- φορά στο περιεχόμενο. Φαίνεται πως όταν ένας κριτικός προσεγγίζει ένα φιλμικό έργο ως φιλόσοφος, ιστορικός ιδεών ή ιστορικός της τέχνης και της λογο


Η ιστοσελίδα της
http://www.ct.aegean.gr/people/iristathi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου