Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ψάχνουν παρεμβάσεις στις συντάξεις για να κλείσει η "τρύπα"

Της Δήμητρας Καδδά 
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ των στελεχών της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να κλείσει η "τρύπα" των 450 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ τα οποία αναζητούνται στις συντάξεις. Πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία εναλλακτικά σενάρια περικοπής των επικουρικών αλλά και των βασικών συντάξεων. Στόχος είναι να βρεθεί το συνολικό πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ).
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους αρχηγούς των κομμάτων βάσει των εναλλακτικών σεναρίων που θα τους παρουσιαστούν.  Τα σενάρια αυτά οριστικοποιούνται σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, του προέδρου του ΣΟΕ Γ. Ζαννιά και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στην περίπτωση που γίνει δεκτή από τους πολιτικούς αρχηγούς η περικοπή των επικουρικών να ξεκινήσει από τα 150 ευρώ και να είναι της τάξης του 35% όπως ζητά η τρόικα τότε δεν θα χρειαστεί παρέμβαση στις κύριες συντάξεις.

Ωστόσο στα εναλλακτικά σενάριο μικρότερων περικοπών στις επικουρικές απαιτούνται τα υπόλοιπα χρήματα να βρεθούν από τις βασικές συντάξεις.

Την Τετάρτη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί τελικά το πρωί της Τετάρτης δηλώνει αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Dow Jones Newswires.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τους επικεφαλής της τρόικας.

Νωρίς το πρωί το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Στον Προκρούστη συντάξεις, ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια" ανέφερε τα εξής:

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας για την καταγραφή των μέτρων καθώς το πρόσθετο "πακέτο" για το 2012 δεν κλείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκαν νέες περικοπές σε δημόσιες επενδύσεις, φάρμακα, άμυνα και δήμους και ζητείται πλέον να αποφασίσουν οι πολιτικοί αν θα συμπληρώσουν το «πακέτο» με παρεμβάσεις σε ειδικά μισθολόγια, σε συντάξεις ή με "ψαλίδι" σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.

Η τρόικα για να δώσει το πράσινο φως για το PSI ζητά για το 2012 επιπλέον μέτρα αξίας 1,5% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι «κόκκινες» γραμμές των κομμάτων για το δημόσιο και τις επικουρικές, κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και η αποτυχία παρεμβάσεων στις οποίες υπολόγιζε η κυβέρνηση (πχ εξοικονόμηση δαπανών από τους ΟΤΑ), προκάλεσαν αδιέξοδο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν μόνο τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό έγινε δυνατό, βάζοντας πολύ βαθύ «χέρι» ακόμη και σε δαπάνες που δεν έπρεπε πλέον να περικοπούν ξανά, με κορυφαίο παράδειγμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει απομείνει στην Ελλάδα.

Το κλίμα περιέγραψε με δήλωσή του αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ουπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία Ύδρα». Πρόσθεσε ότι «επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ των νέων μέτρων που ήδη συμφωνήθηκαν προέρχονται κυρίως από:

* περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
* μείωση 1 δισ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη (επιβολή ετήσιου πλαφόν στα 2,8 δισ. ευρώ),
* εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ ευρώ (αντί για 500 εκατ ευρώ) από τους ΟΤΑ,
* μείωση στις αμυντικές δαπάνες και στα κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα οριστικοποιείται η «λίστα» των πιθανών επιπλέον μέτρων, αλλά και της εξοικονόμησης δαπανών που κάθε ένα θα φέρει ώστε οι ηγέτες να επιλέξουν ποια θα προσυπογράψουν για να κλείσει η «τρύπα» των περίπου 600 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτά θα περιλαμβάνονται προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια, άμεσα λουκέτα – απολύσεις σε ΔΕΚΟ και στο δημόσιο (αντί για μεταβατικό στάδιο εφεδρείας) αλλά και τα συνήθη «οριζόντια» μέτρα με επικρατέστερο νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις...

Σημειώνεται ότι στο πακέτο δεν προσμετρούνται οι αλλαγές που προωθούνται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα καθώς θεωρούνται «διαρθρωτικές», οι οποίες μάλιστα προκαλούν δημοσιονομικό πρόβλημα (μείωση εισφορών και φοροδοτικής ικανότητας).

Το σύνολο των μέτρων περιλαμβάνεται σε 15σέλιδο κείμενο που έχει διανεμηθεί από την Κυριακή στα κόμματα και αποτελεί τη βάση του μνημονίου. Το κείμενο θα «διορθωθεί» με βάση το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και πέρα για το νέο δάνειο.


Πηγή:www.capital.gr