Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Les Echos ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν για την πρόθεση του να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός για το μνημόνιο από τον περασμένο Ιούνιο. ‘Γνώριζαν’, τονίζει, όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ, που έκαναν ότι εξεπλάγησαν.
Το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας αναφερόμενο στον Γιώργο Παπανδρέου γράφει ότι «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ούτε από το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ίδιο του το Κόμμα αφού προηγουμένως είχε θελήσει να οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στην ευρωζώνη».
Την Κυριακή υποχρεώθηκε να παραχωρήσει τη θέση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησε ο πατέρας του το 1974, σε έναν άλλο υψηλά ιστάμενο του Κινήματος, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πικρία για Σαρκοζύ-Μέρκελ
Πίσω όμως από μια φαινομενική αποστασιοποίηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τροφοδοτεί μια πραγματική πικρία και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους, τον Νικολά Σαρκοζύ και την Άγκελα Μέρκελ σε πρώτο πλάνο.
Υποδεχόμενος ευρωπαίους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, αναγνώρισε ότι το Κόμμα του έκανε σφάλματα στο ξέσπασμα της κρίσης και τα αποδίδει σε ένα κλισέ «στην κακοδιαχείρισή μας». Με άλλα λόγια, στα τριάντα χρόνια ακινησίας και πελατειακών σχέσεων που αποδιοργάνωσε το ελληνικό κράτος. Αποδίδει όμως μέρος της ευθύνης στην απουσία επίβλεψης των αγορών καθώς και σε μια ‘ατελή Νομισματική Ένωση’.
«Αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχα κληρονομήσει ποτέ ένα τέτοιο έλλειμμα’ που ‘ανακάλυψε’ μόλις ανέλαβε τα ηνία της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009. Έπειτα η Ευρώπη ‘δεν είχε προβλέψει καμία προστασία’ για τις χώρες που θα βρίσκονταν σε χρηματοπιστωτική δυσκολία.
‘Από την αρχή, έκανα μια πρόταση’ λέει. ‘ Πρότεινα να θέσουμε σε εφαρμογή τα ευρωομόλογα που θα επανέφεραν την εμπιστοσύνη στις αγορές, θα βοηθούσαν το ευρώ να ανταγωνιστεί πραγματικά με το δολάριο και θα λειτουργούσαν παράλληλα ως σύστημα ελέγχου και κυρώσεων εάν οι χώρες δεν ολοκλήρωναν σε δεδομένες προθεσμίες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις’.
Μια εκδοχή που απορρίφθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία που δεν έδωσαν στην Ελλάδα άλλη επιλογή από μια δραστική δημοσιονομική θεραπεία ώστε να μειωθεί με οποιοδήποτε κόστος το χρέος.
‘Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη’ υπενθυμίζει σήμερα απορρίπτοντας την κατηγορία σύμφωνα με την οποία ‘Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτε’ από το 2010.
Απεναντίας ήταν η δήλωση Σαρκοζύ-Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2010 στη Ντωβίλ που έβαλε φωτιά στις αγορές. «Ανακοινώνοντας ότι εάν μια χώρα βρίσκονταν στο μέλλον σε στάση πληρωμών, και βεβαίως η Ελλάδα ήταν στο στόχαστρο, θα πλήρωναν οι ιδιώτες πιστωτές, έσπειρε τον πανικό στις αγορές’ καταγγέλλει ο Γιώργος Παπανδρέου. Είπε τότε στην Άγκελα Μέρκελ ‘με μια τέτοια πρόταση, θα πρέπει να βοηθάτε την Ελλάδα για χρόνια’ ‘
Πράγματι από εκείνη τη στιγμή, μπορείτε να πάρετε όσα μέτρα θέλετε, εάν η Ευρώπη δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη απέναντι στις αγορές, δεν ωφελούν σε τίποτε.
Υπήρχαν σχέδια για έξοδο από το ευρώ
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν η Γερμανία και άλλες χώρες ζήτησαν από την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε:
‘Όχι, αλλά τα σχέδια Β και τα σχέδια C ήταν υπαρκτά στα υπουργεία. Εγώ ο ίδιος ρώτησα σε διάφορες στιγμές: αυτό προτείνετε; Η λύση όμως που υιοθετούνταν κάθε φορά ήταν να συνεχιστούν οι προσπάθειες’.
Δεν μετανιώνει που προσπάθησε να πάει σε δημοψήφισμα τον Νοέμβριο ώστε να επικύρωναν οι Έλληνες το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. ‘Ήταν σωστή απόφαση’ εξακολουθεί να πιστεύει ακόμη και σήμερα.
‘Το πολιτικό βάρος της κρίσης έπρεπε να κατανεμηθεί σε έναν ευρύτερο συνασπισμό. Μια εκ των λύσεων ήταν το δημοψήφισμα, η άλλη ήταν ένας διευρυμένος συνασπισμός’ σενάριο το οποίο επελέγη τελικά από την ελληνική πολιτική τάξη.
Ο Παπανδρέου επιβεβαιώνει ότι είχε ενημερώσει, για τη βούλησή του να απευθυνθεί στο λαό, τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο καθώς επίσης και τη Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Γιουρογκρουπ Jean Claude Juncker, ήδη από τον Ιούνιο του 2011. ‘Γνώριζαν’ τονίζει ενώ όλοι αυτοί έκαναν ότι εξεπλάγησαν, πριν από το καθοριστικό G20.
Εν τέλει ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει πεπεισμένος, όπως και ο υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές Φρανσουά Ολλάντ, ότι η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια στρατηγική ανάπτυξης και ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός»www.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου