Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Άσφαιρες οι απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη – Η ανατροπή των μνημονίων είναι εφικτή

Άσφαιρες οι απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη – Η ανατροπή των μνημονίων είναι εφικτή
Εκβιασμοί και παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες υπέρ των μνημονιακών δυνάμεων από αξιωματούχους κυρίως από το Βερολίνο, με απειλή την έξοδο από την Ευρωζώνη, την ώρα που με στοιχεία οικονομολόγοι και διεθνείς σχολιαστές τους αποστομώνουν.
Οι απειλές που εξαπολύουν επομένως είναι άσφαιρες. Δεν είμαστε διατεθιμένοι να «τσιμπήσουμε» την ώρα που η ανεργία, η φτώχεια, η εκμετάλευση και η εξαθλίωση μαστίζουν τους από κάτω στην Ελλάδα. Άλλωστε η συνέχιση αυτής της αντικοινωνικής πορείας είναι που βάζει σε τροχιά διάλυσης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι και θα προχωρήσουμε μέχρι την ανατροπή!
Tις τελευταίες ημέρες και όσο η πιθανότητα σχηματισμού βιώσιμης και νομιμοποιημένης από το λαό κυβέρνησης που θα ανέτρεπε τη λιτότητα και την εξαθλίωση στην Ελλάδα απομακρύνεται αν δεν πάμε σε εκλογές, πληθαίνουν οι εκβιασμοί και οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας υπέρ των μνημονιακών δυνάμεων από αξιωματούχους κυρίως από το Βερολίνο

Με «μπαμπούλα» την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη προσπαθούν να παρέμβουν στα εσωτερικά και να δημιουργήσουν πανικό. Την ίδια ώρα όμως τα στοιχεία και οι φωνές οικονομολόγων και διεθνών σχολιαστών τους διαψεύδουν, για να μην πούμε τους αποστομώνουν.
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.
Αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβέλε, ζητούν πλέον την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Γερμανοί πολιτικοί έφτασαν μέχρι του σημείου να ζητούν σε συνεντεύξεις τους στο γερμανικό τύπο να παγώσει άμεσα η καταβολή της επόμενης δόσης, που πρόκειται να δοθεί σήμερα μειωμένη κατά 1, 2 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα, βέβαια, ακούγονται και αντίθετες φωνές, όπως για παράδειγμα της γ.γ. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες που επέκρινε όλους εκείνους που ζητούν πάγωμα της βοήθειας. «Δεν είναι έξυπνο, να εξαπολύονται και πάλι απειλές κατά της Ελλάδας» είπε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Αποστομωτικές απαντήσεις για τον «μπαμπούλα» της εξόδου από την Ευρωζώνη
Σε όλες αυτές τις απειλές και τους εκβιασμούς ήρθε να δώσει μια εμπεριστατωμένη απάντηση ένα δημοσίευμα στο Bloomberg, που υποστηρίζει με αδιάσειστα στοιχεία ότι «διαπραγματευτικό χαρτί αξίας… μισού τρισ. δολ. κρατά η Αθήνα στο χέρι της«. Σύμφωνα με το πρακτορείο στα 400 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που οφείλει το ελληνικό δημόσιο προς ΔΝΤ, ΕΚΤ, κράτη της Ευρωζώνης και ιδώτες.
«Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς άλλα κράτη φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του ευρω-συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες 104 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, επίσης, ότι η ΤτΕ έχει εκδώσει 18 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στο μέγεθος της οικονομίας, με αποτέλεσμα η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα να φτάνει τα 172 δισ. ευρώ.
Τέλος, ιδιώτες επενδυτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 143 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 395 δισ. ευρώ. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία στις αρχές του έτους ξεπερνούσαν τα 73 δισ. ευρώ.
Αλλά και ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Τζον Γουιτάκερ, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρά χαρτιά διαπραγμάτευσης για να πείσει τους δανειστές της να χαλαρώσει η λιτότητα», καθώς όλοι φοβούνται ότι η έξοδός της από την Ευρωζώνη θα τους στοιχίσει σε χρήματα και πολιτικό κεφάλαιο».
Για παιχνίδι πόκερ άνω των 200 δισ. ευρώ κάνει λόγο και το Reuters, υποστηρίζοντας ότι «οι σκληρές δηλώσεις αυτές τις ημέρες από Βερολίνο και Βρυξέλλες για την ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με το σχέδιο δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Από τις 6 Μαρτίου τα ίδια στοιχεία επεσήμαινε και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF)

Στις 6 Μαρτίου δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Reuters ένα εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου, που εκτιμούσε ότι το κόστος από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα υπερέβαινε το 1 τρις ευρώ. Αυτό το έγγραφο ενδεχομένως να συντάχθηκε από το IIF για να ασκήσει πίεση στα μέλη του να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI), όμως σε κάθε περίπτωση αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα: το κόστος από μια ενεδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη διάσωσή της.

Αυτή η θέση, που επιβεβαιώνεται συνεχώς, υποστηρίζεται από την αρχή της κρίσης από το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σημαντικό χαρτί για την ελληνική πλευρά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Όμως ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ούτε και αυτή του Λ. Παπαδήμου αξιοποίησαν αυτό το διαπραγματευτικό όπλο, και μάλιστα λοιδορούσαν, όπως έκαναν και τα φιλομνημονιακά ΜΜΕ, όποιον υποδείκνυε αυτόν το δρόμο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός όμως ότι ακόμη και αυτοί που διαπραγματεύονται απέναντι από την ελληνική κυβέρνηση (IIF) αναγνωρίζουν στις εμπιστευτικές αναλύσεις τους το διαπραγματευτικό βάρος της Ελλάδας καθιστά τόσο αυτή την κυβέρνηση όσο και την προηγούμενη υπόλογες.
Σύμφωνα με το έγγραφο του IIF, το κόστος αυτό της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας προκύπτει ως εξής: Η ΕΚΤ παρουσιάζει έκθεση στο ελληνικό δημόσιο και τις ελληνικές τράπεζες ύψους 177 δις, δηλαδή περισσότερο κατά 200% από την κεφαλαιακή της βάση. Επίσης, μια άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα θα ανάγκαζε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να δανειστούν επιπλέον 380 δις ευρώ κατά τα 5 επόμενα χρόνια, για να μην μεταδοθεί η κρίση σε αυτές. Επίσης, η Ιταλία και η Ισπανία θα χρειαζόταν να λάβουν 350 δις ευρώ βοήθεια για να περιορίσουν την επέκταση της κρίσης. Τέλος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα απαιτούσαν 160 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση.
Ο Πέτρος Δούκας από τη ΝΔ στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ με την Πόπη Τσαπανίδου επιβεβαιώνει τα στοιχεία και υποστηρίζει το σφιχτό εναγκαλισμό της οικονομίας της χώρας με την Ευρώπη.

 
left.gr