Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ντόμινο επαναδιαπραγμάτευσης - Εάν η Ισπανία πετύχει ευνοϊκότερους όρους, Ιρλανδία και Πορτογαλία ε ίναι έτοιμες να ζητήσουν ίση μεταχείριση

Στο μικροσκόπιο είναι έτοιμες να βάλουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία τα επιτόκια και τους όρους χορήγησης της βοήθειας των 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία, ώστε να ζητήσουν αμέσως αλλαγές στα δικά τους Μνημόνια εάν διαπιστωθεί ότι η συμφωνία που θα κάνει η ΕΕ με τη Μαδρίτη είναι πιο ευνοϊκή.
Μπορεί επισήμως τα κυβερνώντα κόμματα στη Λισαβώνα και το Δουβλίνο να χαιρετίζουν την είσοδο της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να διαβεβαιώνουν ότι η χώρα δεν έχει πετύχει καλύτερη συμφωνία από αυτές, αλλά οι μεγάλες πιέσεις από το εκλογικό σώμα και την αντιπολίτευση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ. Ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Εντα Κένι και ο πορτογάλος ομόλογός του Πέδρο Πάσος Κοέλιο βρίσκονται ήδη με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να ζητήσουν ανά πάσα στιγμή επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Εάν η Ισπανία πετύχει χαμηλότερα επιτόκια και καλύτερη περίοδο αποπληρωμής από ό,τι έχει συμφωνήσει η Ιρλανδία, τότε το Δουβλίνο θα επιδιώξει «ίση μεταχείριση» ξεκαθάρισε στο Ρόιτερ η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της χώρας Λουσίντα Κρέιτον. Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του RTE, ο υφυπουργός Οικονομικών Μπράιν Χέις αντέδρασε έντονα όταν ρωτήθηκε εάν η Ισπανία κατάφερε να πετύχει καλύτερη συμφωνία από την Ιρλανδία. «Είναι ψέμα ότι η Ισπανία δανείζεται φθηνότερα σε σχέση με εμάς» είπε, απαντώντας στην αυστηρή κριτική που δέχεται από χθες η ιρλανδική κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία ήθελε να δει την Ισπανία να εξασφαλίζει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί και εκείνη ανάλογη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των δικών της χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της Anglo Irish Bank. Σύμφωνα μάλιστα με τους «Αϊρις Τάιμς», η Γαλλία, η Ιταλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξαν την Ισπανία στην προσπάθεια αυτή. Επεσαν όμως πάνω στις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να δημιουργηθεί αντίστοιχο προηγούμενο. Ετσι αποφασίστηκε να δοθούν τα χρήματα στο κράτος και από εκεί να διοχετευτούν στις τράπεζες.
Η αντιπολίτευση στην Ιρλανδία υποστηρίζει ότι η Ισπανία θα δανειστεί με επιτόκιο χαμηλότερο από 3,7% με το οποίο δανείζεται η πρώτη. Η Ιρλανδία έχει λάβει βοήθεια 85 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα το 2010.
Το κόμμα Φιάνα Φέιλ κάλεσε επίσης τον Εντα Κένι να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ενώ εκπρόσωπος του Σιν Φέιν ανακοίνωσε πως η Μαδρίτη κατάφερε να υπερασπιστεί καλύτερα από τους Ιρλανδούς την οικονομική ανεξαρτησία της. Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν απάντησε ότι «τα κεφάλαια θα παρασχεθούν από (τα ευρωπαϊκά ταμεία) EFSM/ESM με τα ίδια επιτόκια που ισχύουν για τη χορήγηση κεφαλαίων σε χώρες με άλλα προγράμματα στήριξης».
Ο πορτογάλος Πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε ότι η Πορτογαλία δεν επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή συμφωνία των 78 δισ. ευρώ. Τόνισε ωστόσο ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως εάν η Ισπανία πετύχει καλύτερους όρους, τότε θα αλλάξουν προς το καλύτερο και οι δανειακές συμβάσεις των υπόλοιπων χωρών που έχουν δεχτεί βοήθεια.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ. Δεν άφησε μάλιστα καμία αμφιβολία ότι η Λισαβώνα θα βάλει στο μικροσκόπιο τη συμφωνία Ισπανίας και ΕΕ. «Θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα για τις ισπανικές τράπεζες και εάν υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος όρος που μπορεί να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες οι οποίες έχουν δεχτεί πακέτο βοήθειας δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει» είπε ο Κοέλιο, σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο επέμεινε ότι όλες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν».

TA NEA