Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ρουμπινί: Μέρκελ δώσε στους Γερμανούς 1000 ευρώ για διακοπές στην Ελλάδα


Λίγες ώρες μετά την άποψη ότι το Euro 2012 υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε Drachma 2012 ο Ρουμπινί "ξαναχτυπά" με μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ανάπτυξης σε χώρες με κρίση....

Ο κ. Ρουμπινί πρότεινε να δίνονται κίνητρα στους Γερμανούς για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει στην γερμανική κυβέρνηση να δοθούν 1.000 ευρώ ως ταξιδιωτικό κουπόνι σε κάθε γερμανική οικογένεια που θα κάνει διακοπές σε χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε «να μην σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές. Στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέχουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Γεγονός που σημαίνει ότι όποιος τραβήξει την πρίζα στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της ευρωζώνης».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι πρέπει είτε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ή να μείνει η χώρα και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της όπως έγινε μετά τη γερμανική επανένωση με την Ανατολική Γερμανία. «Και οι δύο εκδοχές έρχονται πιο φτηνά στο γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της ευρωζώνης» είπε και πρόσθεσε: «Γι αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε».
Μάλιστα συνεχίζει την πρότασή του και κάνει λόγο για ένα «φορομπόνους» για όσους αγοράσουν εξοχικά σπίτια στις χώρες του νότου.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει πως, χωρίς το ευρώ, η Γερμανία θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τονίζει πως μια εξαγωγική χώρα όπως η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ και τις ευρωπαϊκές χώρες ως εμπορικούς εταίρους. «Γι' αυτό, ή κολυμπάμε μαζί ή μαζί βουλιάζουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξαπολύει, μάλιστα, σφοδρές επικρίσεις προς τη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτή η τρέλα με τη λιτότητα πρέπει να σταματήσει». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τους φόρους και να αυξήσουν τους μισθούς».
Οι προτάσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά το περίφημο tweet του όπου έγραψε ότι το Euro 2012 υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί σε Drachma 2012.