Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Πέντε κρούσματα μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου μέσα σε μία εβδομάδα

Ο χάρτης με τις επικίνδυνες περιοχές για τα κρούσματα του ιού του Νείλου

Ανοχύρωτη αποδεικνύεται ότι είναι η Αττική απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου, με τις νότιες περιοχές της να έχουν ήδη δεχτεί εισβολή από το μολυσματικό ιό των κουνουπιών και να μετρούν πέντε κρούσματα λοίμωξης σε μία εβδομάδα. Τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, και αφορούν έναν 18χρονο, έναν 44χρονο και μία 65χρονη που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Τζάννειο και Ασκληπιείο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Αττικής, από τους 66 Δήμους του λεκανοπεδίου, μόλις έξι έχουν προβεί σε έγκαιρους συστηματικούς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.
Πρόκειται για τους δήμους Μαραθώνα, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Φυλής, Μεγαρέων και Μάνδρας. Στις περιοχές αυτές έγιναν ψεκασμοί (νυμφοκτονίες) κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών στις αρχές του περασμένου Μαΐου, σε συγκεκριμένα επίμαχα σημεία όπως πχ στον υδροβιότοπο Σχοινιά, στα ρέματα της Χαλυβουργικής, Αγίου Γεωργίου, στο Έλος Ψάθας κα.


Ποια μέτρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μονοπώλησε χθες την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων από τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, το ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας το οποίο θα εισηγηθεί ως επίσημος υγειονομικός φορέας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω του μεταγγιζόμενου αίματος.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, προβλέπεται δέσμευση του αίματος που έχει συλλεχθεί από τις επίμαχες περιοχές και οι οποίες εκτείνονται έως και 10 χιλιόμετρα από την εστία του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στους αιμοδότες κατά τις αιμοληψίες, όσο και στη συνέχεια στις μονάδες (φιάλες) αίματος.

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, έγιναν σχετικές εισηγήσεις οι οποίες όμως εξετάζονταν πρωτίστως από οικονομική σκοπιά –γεγονός αναμενόμενο με την ένδεια που έχει το υπουργείο. Αναφέρθηκε ότι μπορεί να γίνει μονήρης έλεγχος του αίματος, δηλαδή ο έλεγχος ανά ασκό για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ο έλεγχος ανά 6 ή 8 μονάδες αίματος μέσω μικροδεξαμενών, αλλά ζητήθηκε και οικονομική εισήγηση για την καθεμία μέθοδο. Η τελική απόφαση για την ασφάλεια του αίματος θα ληφθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κι εφόσον γίνει εκτίμηση κινδύνου.

Έκτακτες αιμοδοσίες από τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών

Πάντως, στελέχη του ΕΚΕΑ και του υπουργείου επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι του 2011 ελέγχθηκαν 110.000 φιάλες αίματος, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μολυσμένες. Με βάση αυτό το δεδομένο εισηγούνται να τεθούν σε «καραντίνα» οι επίμαχες περιοχές της Αττικής, δηλαδή τα νότια προάστια όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, Αργυρούπολη, Φάληρο, Πειραιάς, και παράλληλα να εντατικοποιηθούν οι αιμοληψίες σε «καθαρές» περιοχές της Αττικής, όπως η Δυτική Αττική αλλά και της επικράτειας όπως η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) προγραμματίζει έκτακτες αιμοδοσίες σε περιοχές που δεν έχει εντοπιστεί ο ιός του Δυτικού Νείλου προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή και ασφαλή ποσότητα αίματος για τις ανάγκες των χιλιάδων πολυμεταγγιζόμενων ασθενών αλλά και όσων θα υποβληθούν σε έκτακτη χειρουργική επέμβαση.

www.protothema.gr