Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Τους πέταξε ο Βενιζέλος το γάντι κι εκείνοι τον αγνόησαν

Μια άνευ σοβαρής πολιτικής ουσίας διαδικασία αποδείχτηκε τελικά η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται πως αποτέλεσε την έναρξη της διαδικασίας επανασύστασης και ανασυγκρότησης του δεινά δοκιμαζόμενου αυτού χώρου.

Πολιτική πρόταση συγκεκριμένη δεν κατατέθηκε απ' τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο. Όραμα που να συγκινεί δεν κατατέθηκε. Ρήξεις με τα αμαρτωλά σημεία του παρελθόντος δεν καταγράφηκαν. Αυτοκριτική δεν έγινε.

Μάλλον... πολύς θόρυβος για το (σχεδόν...) τίποτα έγινε.

Εκτός κι αν θεωρηθεί απαρχή της επανασύστασης και ανασυγκρότησης η προσπάθεια του Βενιζέλου να λύσει τους λογαριασμούς του με όσους αμέσως ή εμμέσως τον αντιπολιτεύονται, ξεκινώντας απ' τη σκληρή κόντρα που έχει με Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Παπουτσή και φτάνοντας μέχρι τον... ξεγραμμένο Πάγκαλο και κάμποσα άλλα στελέχη.

Αλλά δεν υπήρξε ούτε σοβαρή (δεν λέμε καν ενθουσιώδης...) συμμετοχή.

Τα εκατοντάδες στελέχη που συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ μάλλον αντίκρισαν την αγωνιώδη προσπάθεια του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία...


Απ' τη μεριά τους, οι καθ' οιονδήποτε τρόπο διαφωνούντες πήγαν στο ΣΕΦ από «υποχρέωση» ή για να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν τον Βενιζέλο και... πέραν αυτού, ουδέν!

Πήγαν, άκουσαν και... απήλθαν. Έκαναν δηλαδή ένα «πέρασμα» κι έφυγαν!

Αυτό επέλεξαν ο Λοβέρδος, η Διαμαντοπούλου, ο Λαλιώτης, ο Ρέππας, ο Ευθυμίου και πολλοί άλλοι, ενώ ο «πολύς» Πάγκαλος διακρίθηκε αποκλειστικά στον σχολιασμό των πάντων, όχι βέβαια... πολιτικό σχολιασμό!

Απείχαν ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επικαλέστηκε ανειλημμένη υποχρέωση στη Ρόδο, αλλά ήταν το απόγευμα στη Βουλή (!), ο Χρ. Παπουτσής, η Β. Παπανδρέου, η οποία δείχνει να έχει κόψει γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου...

Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η ηχηρή απουσία του Χρ. Παπουτσή, μετά μάλιστα και απ' το «περίεργο» μήνυμα μέσω twitter (τελευταία η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μέσω twitter και facebook!) για «ατομικό επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση»...

Προξένησε ιδιαίτερη αίσθηση, επειδή ο Χρ. Παπουτσής είχε -αν ήθελε- άλλη αιτία ή αφορμή για αποστασιοποίηση, όταν αποκλείστηκε απ' τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (βέβαια τότε ήταν προεκλογική περίοδος)...

Σε ότι αφορά το πώς οργανωτικά θα διεξαχθεί αυτή η προσυνεδριακή διαδικασία, θα συγκροτηθεί ΚΟΕΣ από 200-300 στελέχη (συνεπώς δεν θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του καταργημένου, έτσι κι αλλιώς, Εθνικού Συμβουλίου...) και ΠΓ της ΚΟΕΣ, που θα αποτελείται από 15-20 μέλη.


Ώδινεν όρος...
Προσωρινή ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όμως να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στα «μεγαλοστελέχη» ότι πλέον δεν θα ανεχτεί ούτε υπονόμευση ούτε «λευκή απεργία» από τους κορυφαίους. Η Εθνική Συνδιάσκεψη, όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αποτέλεσε μια ευκαιρία ώστε όλοι όσοι επιδίδονταν σε υπονόμευση της ηγεσίας να βρεθούν ενώπιον μιας θεσμικής διαδικασίας και ενός κομματικού ακροατηρίου και να δεχτούν μια ύστατη προειδοποίηση, ένα σαφέστατο μήνυμα πως «τα προσωπικά παιχνίδια τελείωσαν» και ότι «όποιος συνεχίσει το ίδιο βιολί θα βρεθεί εκτός κόμματος».

Όπως μάλιστα σημείωνε συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «όποιος δεν πήρε το μήνυμα ή δεν το κατάλαβε είναι πλέον πρόβλημά του, ο Βενιζέλος τα είπε, και τα είπε καθαρά, από ένα θεσμικό κομματικό βήμα».

Ο Βενιζέλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και μίλησε σε προσωπικό τόνο και με οργισμένο ύφος, αφού πρώτα σημείωσε ότι «έχει διαρραγεί σε πολλά σημεία ο ηθικός και συναισθηματικός συνεκτικός ιστός της παράταξης», αναφέρθηκε σε «ανεπίτρεπτες, μικρόψυχες συμπεριφορές ανθρώπων, που με θράσος επιδίδονται σε αυτές, έχοντας χάσει την αίσθηση των πολιτικών μεγεθών, ατομικών και συλλογικών, και περιβάλλονται με μία ιδιόρρυθμη ασυλία».

Τόνισε επίσης ότι αυτό βλάπτει την παράταξη και ότι «αυτοί που βλάπτουν την παράταξη, την έβλαψαν και τα χρόνια της εξουσίας, την έβλαψαν και προεκλογικά, αλλά δεν θα τη βλάψουν και τώρα», αναφέροντας επί λέξει: «Φτάνει, αρκετά»!

Μάλιστα, προανήγγειλε διαγραφές, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιβαρύνει την παράταξη, με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ» και παράλληλα επανέλαβε ότι θα τιμήσει την εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους του κόμματος.


Ηχηρή σιωπή…
Πάντως, όλοι οι επώνυμοι που μέχρι τώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «κόντραραν» τον Βενιζέλο και αμφισβήτησαν επιλογές του, επέλεξαν για την ώρα την «ηχηρή σιωπή» στη Συνδιάσκεψη, στην οποία όμως φρόντισαν να δώσουν το «παρών», ώστε να μην προσφέρουν «στο πιάτο την αφορμή στον Βενιζέλο».

Στελέχη με τα οποία το τελευταίο διάστημα υπάρχει είτε δημόσια αντιπαράθεση είτε λανθάνουσα επέλεξαν να παρουσιαστούν στη Συνδιάσκεψη, αλλά να μην πάρουν τον λόγο, όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου. Αντίθετα, ηχηρές ήταν οι απουσίες της Βάσως Παπανδρέου, αλλά και του Χρήστου Παπουτσή. Απών από τη Συνδιάσκεψη και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προτίμησε να πάει στη Ρόδο για να τον βραβεύσουν!

Ο Βενιζέλος επιχείρησε μέσα από τη Συνδιάσκεψη να ξαναβρεί μια ισορροπία με τη λεγόμενη «παλαιά φρουρά» του ΠΑΣΟΚ, η οποία μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου τον αμφισβητούσε σε κάθε ευκαιρία και είχε μάλιστα εκφράσει και σημαντικές ενστάσεις για το «νομότυπο» της Συνδιάσκεψης. Στο πλαίσιο αυτό ο Βενιζέλος απέφυγε να θέσει θέμα αλλαγής συμβόλων και ονόματος του κόμματος, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από κάποιους συνεργάτες του. Έκανε πίσω σ' όλα. Δικαιολόγησε αυτήν την υποχώρηση λέγοντας ότι δεν είναι αυτά το πρόβλημα της παράταξης και οφείλουν τα στελέχη να τους δώσουν ξανά ζωντανό, γνήσιο και επίκαιρο περιεχόμενο.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «η ομιλία του Βενιζέλου στη Συνδιάσκεψη ήταν μεν μια καλά δομημένη παρέμβαση, αλλά δεν είχε ούτε πολιτικό στίγμα ούτε πολιτικό “διά ταύτα”». Όπως λένε, ήταν μια ομιλία ενός «κεντρώου» που δεν είχε κοινωνικές αναφορές, σαφή πολιτικό προσανατολισμό και διακριτά κοινωνικά μέτωπα. Μάλιστα, επισήμαιναν ότι «πάμε σε ένα πολιτικά πλαδαρό κόμμα, το οποίο, αν καταφέρει να είναι κοντά στο 8-10%, θα παίζει τον ρόλο του συμπληρώματος σε ένα μεγάλο κόμμα στον σχηματισμό κυβέρνησης». Σημείωναν ακόμα πως «φαίνεται ότι τελείωσε η εποχή ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού πλειοψηφικού κόμματος που καθόριζε τις εξελίξεις και είχε κεντρικό λόγο και ρόλο για την πορεία της χώρας».

Παρά την «προσωρινή ανακωχή» που επιτεύχθηκε τη μέρα της Συνδιάσκεψης, το ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε όλο το τελευταίο διάστημα σε κλίμα αντιπαλότητας και διχόνοιας ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε μεγάλη μερίδα των πρωτοκλασάτων στελεχών και πρώην υπουργών.


Λευκή απεργία…
Η «λευκή απεργία» που έχουν αποφασίσει να κάνουν πολλοί κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν τη δυσαρέσκειά τους για τις επιλογές της ηγεσίας, η συζήτηση, καθώς και η κινητικότητα που επιδεικνύουν κάποια στελέχη μέσω μεμονωμένων δηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως η υποστήριξη, συμμετοχή ή ίδρυση πολιτικών ομίλων προβληματισμού, σχολιάστηκαν ήδη με καυστικό τρόπο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ και θεωρήθηκαν προπομπός της σύγκρουσης, που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, αν και εφόσον η κατάσταση διατηρηθεί ίδια με αυτήν που περιγράφεται παραπάνω.

«Είναι διαχρονικά κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ που γλείφουν πάντα τους αρχηγούς και μετά τους υπονομεύουν, πιστεύοντας ότι μπορούν να υπονομεύσουν και την πορεία του κόμματος», τόνισε με νόημα κατά τη δευτερολογία του προς τους βουλευτές ο Βενιζέλος, ενώ εξίσου δηκτικό ήταν το σχόλιό του για ορισμένους παράγοντες του κόμματος και τις αυτονομημένες κινήσεις τους, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πλήρης απώλεια της αίσθησης των μεγεθών, των μεγεθών των προσώπων και των μεγεθών διαφόρων υπαρκτών ή δήθεν συλλογικών κινήσεων…».

Όπως καθίσταται σαφές, ανάμεσα στα πρόσωπα που «φωτογράφισε» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την αποστασιοποίησή τους ή και τον υπόγειο πόλεμο που θεωρεί η Ιπποκράτους ότι διεξάγουν συμπεριλαμβάνονται οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και ο τέως πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
paron