Σε μια πανηγυρική δικαίωση των ιδεών, αλλά και της πολιτικής δράσης του Γ. Παπανδρέου, κατέληξε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Σοσιαλι-στικής Διεθνούς στο Καίηπ Τάουν της Ν. Αφρικής.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας επανεξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς, για μια ακόμα θητεία και μάλιστα παμψηφεί !
Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση υποστήριξε ότι τόσο από την Ευρώπη, όσο και διεθνώς, απουσιάζει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές. Ο πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι ο ίδιος πάλεψε για αλλαγή και πως η αδράνεια συνεχίζει να «σακατεύει» την παγκόσμια οικονομία.
«Είδα τον ιδεολογικό δογματισμό, τις λανθασμένες υποθέσεις και τα ειδικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «μια ολιγαρχία μερικών τραπεζιτών είναι σήμερα πιο ισχυρή από εκλεγμένες κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς ή ακόμα και κράτη-έθνη».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα τελευταία χρόνια, σε μια υπερσυντηρητική Ευρώπη, βρήκε συμπαράσταση από τις προοδευτικές, σοσιαλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, οι οποίες κατανόησαν ότι ο αγώνας του ως πρωθυπουργού δεν ήταν για να επιβάλει την ύφεση ως σκοπό, αλλά ότι αυτή ήταν περισσότερο «μια δύσκολη αναγκαιότητα, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ώστε να δοθεί χρόνος και ελπίδα προκειμένου η Ελλάδα να κάνει βαθύτερες, αναγκαίες αλλαγές».
«Καθώς μια εθνική τραγωδία ξεπρόβαλε, πάλεψα για το λαό μου, μαζί με αυτόν. Απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, παραμείναμε ζωντανοί και περήφανοι», σημείωσε και υποστήριξε ότι οι αξίες που πρεσβεύει η ΣΔ μπορούν να επικρατήσουν και ότι με αυτές μπορούν να δημιουργηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, βιώσιμες και δίκαιες κοινωνίες», είπε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το παιχνίδι "απόδοσης ευθυνών" του ενός προς τον άλλο στην Ευρώπη είναι επικίνδυνο, υπονομεύει τη δημοκρατία, καλλιεργώντας εθνικισμό και φασισμό και πως ενώ ο καθένας ευθύνεται για την κατάσταση στη χώρα του, η προκατάληψη αποκρύπτει τα πραγματικά ζητήματα.
Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησής του είπε ότι εφαρμόστηκαν σε τρία χρόνια περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη εξελιγμένη χώρα και πως «εμείς οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα κληρονομήσαμε τεράστιο έλλειμμα και χρέος από τη Δεξιά».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο λόγος που η προοδευτική εναλλακτική πρόταση δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει παγκόσμια παρά τη σκληρότερη κρίση του καπιταλισμού από τη Μεγάλη Ύφεση, είναι ότι πολύ πιο δύσκολα εφαρμόζονται αυτές οι αλλαγές σε εθνικό επίπεδο σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και συνεπώς, πρότεινε συνεργασία και συντονισμό.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...
«Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος φτιάχνει τους κανόνες της αγοράς και ποιοι επωφελούνται από αυτούς», είπε, για να σημειώσει ότι «εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει και μπορούν να ορίσουν τις αξίες που πρέπει να υπηρετούν οι αγορές».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και των κομμάτων-μελών της στην Ευρώπη για φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ευρωομόλογα, ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, ένωση τραπεζών κτλ
Η φοροδιαφυγή και η μετακίνηση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους αποτελεί ληστεία εις βάρος των πολιτών, επεσήμανε και τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από αυτή την πρακτική και πως εάν αυτό μόνο είχε αντιμετωπιστεί δεν θα χρειαζόταν πακέτο διάσωσης. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις εκκλήσεις του προς την Ευρώπη, του G8, τους G20 και το τραπεζικό σύστημα, δεν έχουν κάνει τίποτα για να το αλλάξουν.
«Χρειαζόμαστε σωστές ρυθμίσεις της αγοράς και παγκόσμια διακυβέρνηση που θα προωθήσει νέο μοντέλο βιώσιμης, υγιούς ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παραπέμποντας στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς η Οργάνωση, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή δημοκρατική πρόκληση είναι η ενδυνάμωση των πολιτών μέσω αναδιανομής δύναμης, γνώσης και δυνατοτήτων.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους Συνέδρους, είπε τα εξής : «Ευχαριστώ όλους σας, όλους τους Συνέδρους, για την εκλογή μου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Η εκλογή αυτή, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, στο έργο που έχει γίνει, αλλά και στο έργο που έχουμε μπροστά μας. Ένα έργο με το οποίο η Σοσιαλιστική Διεθνής, έχει ενεργό, παρεμβατικό λόγο και ρόλο στις εξελίξεις, σε μια κρίσιμη εποχή, που τα προβλήματα δεν περιορίζονται, δεν "χωράνε" στα όρια των εθνικών συνόρων.
Είναι προβλήματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, μια κρίση οικονομική που αγγίζει τους πάντες στον κόσμο, είναι προβλήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις μεγάλες ανισότητες, τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων, πέρα από τις δυνατότητες και τους ελέγχους των εθνικών θεσμών.
Αυτή η σύνθετη πραγματικότητα, αναδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη ισχυρότερης συνεργασίας μεταξύ όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των προοδευτικών κομμάτων, των γυναικών, των νέων, για την αλλαγή αυτού του μοντέλου οικονομικής διαχείρισης που κυριαρχεί σήμερα παγκοσμίως. Για να μπορέσουμε απο κοινού, με αλληλεγγύη και με κατανόηση ο ένας για τον άλλον, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να σφυρηλατήσουμε μια ισχυρή συμμαχία ώστε να προωθήσουμε τις προοδευτικές προτάσεις με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.
Το γεγονός ότι σήμερα περισσότερα από 60 κόμματα ζητούν να γίνουν μέλη στην Οργάνωσή μας, δεν δείχνει απλώς το ενδιαφέρον τους για το έργο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά αναδεικνύει και τον δυναμικό ρόλο που διαδραματίζει όλο και περισσότερο η μεγαλύτερη πολιτική Οργάνωση της υφηλίου.
Η Οργάνωσή μας, η Σοσιαλιστική Διεθνής, παραμένοντας σταθερή στις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης, στον αγώνα για την πράσινη ανάπτυξη, θα μεταρρυθμίζεται, θα προσαρμόζεται με σταθερότητα στις αρχές της στις απαιτήσεις των καιρών, ώστε να γίνει ακόμη πιο συμμετοχική, ακόμη πιο αποτελεσματική, ενισχύοντας τις δυνάμεις της, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες της.
Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους Συνέδρους, γιατί πιστεύω ότι, αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης με την επανεκλογή μου στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι και μια ψήφος συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται λόγω της κρίσης, αλλά βεβαίως και των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην Ευρώπη, στη διεθνή σκηνή, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι σίγουρα μια ψήφος αλληλεγγύης στους Έλληνες, αλλά και σε όλους τους λαούς που πλήττονται από την συντηρητική πολιτική που κυριάρχησε μετά από τη μεγάλη κρίση του 2008.
Μια συντηρητική πολιτική, που ακόμη δεν έχει κατανοηθεί πόσα προβλήματα, τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα, σε μεγάλους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια πολιτική που δεν "φέρνει" λύσεις, την ώρα που απαιτείται επένδυση στον άνθρωπο, απαιτούνται επενδύσεις στην ανάπτυξη και μείωση των τεράστιων ανισοτήτων. Δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα, στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, αλλά και στα προβλήματα που προκάλεσε η ίδια η κρίση.
Σας ευχαριστώ και πάλι και δεσμεύομαι να συμβάλω ουσιαστικά στη συνεργασία μας, στην οποία και προσβλέπω».