Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Στον εισαγγελέα με παρέμβαση Σαμαρά η λίστα των «32»

Στον εισαγγελέα με παρέμβαση Σαμαρά η λίστα των «32»Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές αποστέλλεται ο φάκελος που έχει καταρτίσει το ΣΔΟΕ σχετικά με πολιτικά πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα ο φάκελος του ΣΔΟΕ να μεταβιβαστεί με όλα τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων που φέρονται να ελέγχονται, στον εισαγγελέα, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε επίσης από το ΣΔΟΕ να παράσχει στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.

Τι θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα όταν απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελέγχει συνολικά 32 υποθέσεις πολιτικών προσώπων «για την αποκάλυψη και την πάταξη κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής».


Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας είχε επισημάνει πως «στο πλαίσιο αποστολής του, το ΣΔΟΕ διενεργεί, μεταξύ άλλων, και ελέγχους για το «πόθεν έσχες», οι οποίοι έχουν ως στόχο την αποκάλυψη και την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και συναλλαγής σε κάθε επίπεδο και όχι μόνο. Είναι φυσικό λοιπόν, το ΣΔΟΕ να ελέγχει, εκτός των άλλων και πολιτικούς στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιους λειτουργούς (πρώην και νυν). Ο αριθμός των ελεγχόμενων αυτών προσώπων δεν είναι κλειστός και σταθερός, αλλά μεταβάλλεται προϊόντος του χρόνου».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκανε την ανάγκη φιλότιμο

Σχολιάζοντας την εντολή Σαμαρά να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των 32 πολιτικών προσώπων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης δήλωσε: «Υπό το βάρος των αποκαλύψεων ο κ. Σαμαράς έκανε την ανάγκη φιλότιμο. Ο φάκελος των "32" να πάει και στη Βουλή. Ατιμωρησία αλά Ζήμενς, τέλος!».

Διαψεύδουν Μεϊμαράκης - Λιάπης - Βουλγαράκης

Εν τω μεταξύ απαντώντας σε κυριακάτικο δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο έρευνας του ΣΔΟΕ για μεγάλο κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. κατονομάστηκαν εγγράφως σε σχετική τα ονόματα των Ευ. Μεϊμαράκη, Μιχ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε τα εξής:

«Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News. Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου»

Για το ίδιο θέμα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης δήλωσε: «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο. Τη Δευτέρα καταθέτω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συγκεκριμένου κυρίου»

Μέσω twitter o Γιώργος Βουλγαράκης απάντησε: «Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα! Δεν γνωρίζω ούτε κατ 'όψη, απολύτως κανένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα (...) και πολύ περισσότερο δεν έχω σχέση με τα αναγραφόμενα. Έδωσα ήδη εντολή να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίων όσων ισχυρίζονται αυτά τα μυθεύματα. Αυτοί που αναφέρονται στο ρεπορτάζ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις...»

Ηχηρά ονόματα στη λίστα

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής (ρεπορτάζ: Μαίρη Μπενέα) στη λίστα με τους 32 πολιτικούς για τους οποίους ήδη διενεργείται δικαστική έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη καθώς και το ΣΔΟΕ, περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών, περιλαμβάνονται , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κατέχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφάνειας που έγινε μέχρι σήμερα για πολιτικά πρόσωπα, έχουν ήδη ανοίξει με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες για 28 από τους 32 ελεγχόμενους πολιτικούς σε 42 ελληνικές και ξένες τράπεζες (μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνονται και κυπριακές τράπεζες), ενώ επίκειται η αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και σε άλλες ξένες τράπεζες.
http://www.ethnos.gr