Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αξιολόγηση από τα «ρετιρέ» του Δημοσίου

Από τα «ρετιρέ» της Δημόσιας Διοίκησης στην υπαλληλική ιεραρχία θα αρχίσει στις αρχές του 2013 η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου για να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων....

Η επιλογή δεν έγινε τυχαία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς με αυτήν επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στόχοι: Πρώτον, την εξοικονόμηση πόρων αφού τα επιτελικά στελέχη, με βάση την εξελισσόμενη αξιολόγηση των δομών που καταργεί Τμήματα, Διευθύνσεις και Γενικές Διευθύνσεις κατά 50% στα υπουργεία, μειώνονται αντιστοίχως και συνεπώς μειώνεται δραστικά και η μισθολογική δαπάνη, καθώς οι προϊστάμενοι των μονάδων αυτών λαμβάνουν το επίδομα θέσης ευθύνης.

Εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, μάλιστα, κάνουν λόγο για εξοικονόμηση που υπερβαίνει τις αρχικές προβλέψεις των περίπου 6 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορεί να φθάσει στα 8-10 εκατ. ευρώ.



Ο δεύτερος στόχος, που επιτυγχάνεται, είναι η νέα διάρθρωση των υπουργείων, με δραστικά περιορισμένες τις διοικητικές μονάδες, όταν έρθει η ώρα να λειτουργήσει, να έχει στη θέση τους τα επιτελικά στελέχη της διοίκησης. Παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν, εξάλλου, ότι με την αξιολόγηση των δομών και των διευθυντικών στελεχών της διοίκησης, το συνολικό σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού υλοποιείται κατά το 95%. Παράλληλα, όπως σημειώνουν, δίνεται και η απάντηση στους φόβους που εκφράζονται ότι η Δημόσια Διοίκηση, λόγω του κύματος φυγής που προκαλεί η αύξηση των ορίων ηλικίας, κινδυνεύει να αποψιλωθεί από έμπειρα και ικανά στελέχη που υπηρετούν σήμερα σε θέσεις ευθύνης. Η αξιολόγηση - εκτιμούν - είναι η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάστασή τους από δυναμικό ίδιων προσόντων και δεξιοτήτων, χωρίς η διοίκηση να αποδιοργανωθεί.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που εξελίσσονται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο αξιολόγησης με τους υπόλοιπους υπαλλήλους, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, σε στενή συνεργασία με την Task Force.

Τα τυπικά και τα πρόσθετα προσόντα, ο φάκελος κάθε υπαλλήλου και το ηλεκτρονικό τεστ στο οποίο θα υποβληθούν, πιθανότατα με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών για να διαπιστωθεί ο βαθμός γνώσης του αντικειμένου, αποτελούν τα βασικά κριτήρια στην αξιολόγηση. Μάλιστα, το ΑΣΕΠ, στο οποίο και σχεδιάζεται να ανατεθεί η διαδικασία, και ήδη έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο, δηλώνει έτοιμο να την διεκπεραιώσει με ταχύτητα και αντικειμενικότητα.

Παράγοντες της ανεξάρτητης αρχής επισημαίνουν ότι υπάρχει σχετική εμπειρία από διαγωνισμούς προσλήψεων στο Δημόσιο και αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου που μεταξύ άλλων αφορούν και το εύρος της αξιολόγησης, εάν δηλαδή θα υπαχθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή θα εξαιρεθούν κάποιες κατηγορίες. Επ' αυτού το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι στις προθέσεις του είναι επί της αρχής να υπαχθεί το σύνολο της υπαλληλίας.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό και υπό εξέταση το ενδεχόμενο να προβλεφθούν εξαιρέσεις για όσους υπαλλήλους προσελήφθησαν στο Δημόσιο μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

kerdos