Οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της κυβέρνησης
Με αρκετές «αποστασίες» και αντιρρήσεις αντιμετωπίζονται τα νέα μέτρα από βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το πακέτο των νέων δυσβάσταχων μέτρων.
Αρκετές είναι οι διαφωνίες που εκφράζονται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά την διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δις. ευρώ, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και σε επίπεδο βουλευτών.
Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ξεκαθαρίζουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα που θίγουν ακόμα περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτούς προστίθενται περισσότεροι που για την ώρα εκφράζουν σε πηγαδάκια τις ισχυρές του ενστάσεις κυρίως σε ότι έχει να κάνει με περικοπές στις χαμηλές συντάξεις.
Συγκεκριμένα, από το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να στηρίζουν οριζόντια μέτρα που πλήττουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ και η κυρία Μαρία Ρεπούση υποστήριξε ότι τα οριζόντια μέτρα των περικοπών δεν είναι μονόδρομος.
Η ψήφος των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα δεν είναι δεδομένη, διεμήνυσε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του κόμματος Δ. Αναγνωστάκης. «Ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε και είπε ότι δεν είμαστε δεδομένοι. Σαφώς, θα εξαρτηθεί η στάση της ΚΟ τόσο από το πακέτο των μέτρων, δηλαδή ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και μια σύνδεση με ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα...», ανέφερε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα μέτρα αυτά «δεν είναι προϊόν αυτής της κυβέρνησης, (αλλά) έρχονται από την προηγούμενη».
Και κατέληξε λέγοντας: «Η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ δεν έχουν καταλήξει ακόμα, πρέπει να συντρέξουν προϋποθέσεις. Δίνουμε μάχη για να πετύχουμε τη λιγότερη δυνατή αιμορραγία της κοινωνίας…».
Ιδιαιτέρως τεταμένο είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η ψήφιση παρόμοιων μέτρων είχε ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό του κόμματος.
Για την ώρα, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο «Βήμα» εξήγησε ότι «Να κόψουμε το δώρο από τα 360 του ΟΓΑ, να μειώσουμε τα 800 ευρώ του αστυνομικού στο δρόμο που δεν πληρώνεται υπερωρίες ή τα 600 ευρώ του συνταξιούχου που δεν αρκούν για την αγορά των φαρμάκων του; Αυτά είπα ότι δε θα ψηφίσω, όχι συνολικά τα μέτρα».
Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην εκλογική του περιφέρεια τόνισε ότι δεν προεξοφλεί από τώρα τι θα πράξει στη Βουλή σχετικά με τα επώδυνα μέτρα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση χιλιάδες πολίτες και συμπλήρωσε πως «Δε θα πω εύκολα το ναι ή το όχι».
Επιπροσθέτως, δυσφορία εκφράζουν και οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Συμεών Κεδίκογλου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Ντόλιος.
Από την άλλη, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν το τοπίο στη ΝΔ «θολό» και αυτό γιατί ορισμένα στελέχη που στο παρελθόν ανέβαιναν στα κάγκελα εναντίον οριζόντιων μέτρων, σήμερα «σιωπούν, μένουν στο περιθώριο και εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι».
Επιπλέον, δυσφορία εκφράζεται και από ορισμένους της ομάδας των «21 διαγραφέντων» που ξαναγύρισαν στην ΝΔ, όπως οι κ.κ. Γιώργος Βλάχος και Κώστας Γκιουλέκας. Υπο αυτά τα δεδομένα μένει να φανεί αν ο νέος γραμματέας της ΚΟ Θανάσης Μπούρας θα κατορθώσει να εντοπίσει τους «ύποπτους» ή αν θα αποτύχει παταγωδώς όπως ο κ. Κώστας Τασούλας που δεν «μυρίστηκε» το φιάσκο στην ψηφοφορία του 2ου Μνημονίου.
http://newpost.gr