Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το παρασκήνιο των "κόκκινων γραμμών"

Του Αιμίλιου Περδικάρη 

Συμφώνησαν ή όχι; Καθαρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, σε σχέση με το τι ακριβώς έγινε στη χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, αδυνατούν να δώσουν το Μαξίμου και τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη υπάρχουν κάποια δεδομένα που οδηγούν σε συμπεράσματα:

- Στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν αιχμές τόσο κατά του πρωθυπουργού (για το θέμα των ισοδύναμων) όσο και κατά του υπουργού Οικονομικών (για τη διαπραγμάτευση). Εκτιμούν ότι θα έπρεπε να υπάρξει άλλο μείγμα μέτρων: δηλαδή να μην προέλθουν τα 11,5 δισ. κατά 9 δισ. από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τα 2,5 δισ. από περιστολή δαπανών στα υπουργεία, αλλά η αναλογία να είναι 6-5,5.



Σ’ αυτό το σημείο καταλογίζουν ευθύνες στον Αντ. Σαμαρά, επειδή -όπως λένε- δεν «μάζεψε» τους υπουργούς του. Πηγές της Ιπποκράτους, πάντως, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η αναλογία των μέτρων έχει μάλλον συμφωνηθεί στο 8-3,5, οπότε μάλλον η «μαύρη τρύπα» (από τις περιστολές δαπανών στα υπουργεία) είναι 1 δισ.

- Η γκρίνια της Ιπποκράτους για το οικονομικό επιτελείο αφορά και τις προτάσεις για τα νέα χαράτσια – γι’ αυτό και η πρόταση για τον «κεφαλικό φόρο» των 150 ευρώ διέρρευσε από το ΠΑΣΟΚ – ενώ επιμένουν ότι υπάρχει «έλλειμμα ενημέρωσης» από την πλευρά του Γ. Στουρνάρα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

- Πιο χαμηλούς τόνους -αλλά έντονη απογοήτευση και αγωνία για το χρόνο που μετρά αντίστροφα- εξέφραζαν μετά τη χθεσινή συνάντηση στη ΔΗΜΑΡ. Συνεργάτες του κ. Κουβέλη χαρακτήριζαν την κατάσταση «οριακή και πολύ δύσκολη» και τόνιζαν ότι «δεν έγινε καμία πρόοδος». Ωστόσο, απέφευγαν να διατυπώσουν αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου.

- Στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε σε τέσσερις άξονες διαφωνίας: τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις αλλαγές στα εργασιακά. Συμφώνησε με τον κ. Βενιζέλο ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα και εκεί ακριβώς εδράζεται το επιχείρημά του και η πρότασή του να ψηφιστούν τα μέτρα μετά το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου: ότι, δηλαδή, ενδεχόμενο «ναι» των εταίρων στο αίτημα παράτασης του χρόνου προσαρμογής θα δώσει ανάσες με τη δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων σε βάθος τετραετίας – μειώνοντας έτσι και τις αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής.

- Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, όμως, κινείται ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να ψηφιστούν... χθες τα μέτρα και μάλιστα έσπευσε να προδικάσει ότι «η ψήφισή τους είναι εγγυημένη» - βάζοντας έτσι εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας. Στην Ιπποκράτους, άλλωστε, είναι διάχυτη η αίσθηση (έως... βεβαιότητα) ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο.

- Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου επέμεινε στο ζήτημα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και του χαλαρώματος των μέτρων σε δύο διετίες, με δεδομένη την παράταση του χρόνου προσαρμογής. Στο στόχαστρό του μπήκαν και οι τέσσερις υπουργοί (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας), από τους οποίους ζητούνται μεγαλύτερες περικοπές.

- Εκείνο, τέλος, στο οποίο συμφώνησαν Βενιζέλος-Κουβέλης είναι η σφοδρή κριτική στην τρόικα, θέλοντας να παίξουν ένα ρόλο κοινωνικού αντίβαρου εν όψει των σκληρών μέτρων.

Η νέα σύσκεψη θα γίνει πιθανότατα την Πέμπτη, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οπότε, η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.


:www.capital.gr