Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΚΛΑΟΥΣ: ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ


Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του, χαρακτήρισε απόψε “τραγικό λάθος” τη βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν το άκουσε “νόμιζε ότι του έκαναν πλάκα”.
“Στην αρχή, νόμιζα πραγματικά ότι ήταν φάρσα, ή κάποιο αστείο”, είπε ο Κλάους, σύμφωνα με το τσεχικό πρακτορείο CTK. “Ούτε στα όνειρά μου δεν θα φανταζόμουν πως κάποιος μπορεί να σκεφτεί στα σοβαρά κάτι τέτοιο”, συνέχισε.
Η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης ανακοίνωσε το πρωί ότι αποφάσισε να βραβεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι μετέτρεψε μια εμπόλεμη ήπειρο σε ήπειρο ειρήνης.
Για τον Κλάους, θα ήταν προτιμότερο να δοθεί το Νόμπελ σε ένα μεμονωμένο άτομο για κάποια συγκεκριμένη ενέργειά του. “Το να δίνεται (το βραβείο) σε ένα θεσμό και στην περίπτωση αυτή σε έναν γραφειοκρατικό θεσμό, είναι μια διάκριση χωρίς νόημα”, τόνισε.

Ορισμένες από τις πιο έντονες αντιδράσεις στην βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης 2012 ήρθαν σήμερα από τη Νορβηγία, τη χώρα όπου εδρεύει η επιτροπή που απονέμει το βραβείο αυτό.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ και οι πολίτες της τάχθηκαν δύο φορές κατά της ένταξης της χώρας σε αυτή. Η σημερινή ανακοίνωση ξαναέφερε στην επιφάνεια τις πολιτικές διαιρέσεις και τα αιτήματα για μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο διορίζεται η επιτροπή που επιλέγει τους νικητές.

“Η Επιτροπή Νόμπελ δείχνει να μην συντονίζεται με τον νορβηγικό λαό”, δήλωσε ο Άχταρ Τσόντρι, αντιπρόεδρος του νορβηγικού κοινοβουλίου και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντιτίθεται στην ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ.

“Ο νορβηγικός λαός έχει απορρίψει την ΕΕ ως ιδέα, ωστόσο εμείς την ανταμείβουμε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης”, σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των Νόμπελ θα πρέπει να διευρυνθεί για να περιλαμβάνει και άλλες εθνικότητες. “Η ειρήνη για μια μητέρα στο Αφγανιστάν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ειρήνη για μια μητέρα στο Όσλο”, είπε.

“Πιστεύω ότι θα προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τους μηχανισμούς με τους οποίους διορίζονται τα μέλη της επιτροπής”, δήλωσε επίσης ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη του Όσλο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η πιο δυνατή φωνή κατά της ΕΕ στην Επιτροπή των Νόμπελ, η Άαγκοτ Βάλε, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απουσίαζε φέτος λόγω ασθένειας.

Η πενταμελής επιτροπή των Νόμπελ, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα κατά την αναγγελία του βραβείου ότι η 27μελής ΕΕ μετέτρεψε την Ευρώπη από “μια ήπειρο πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης”.

Το βραβείο αυτό από την Επιτροπή των Νόμπελ υπενθυμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην ειρήνη και την δημοκρατία παρά την τρέχουσα κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, σημείωσε ο Γιάγκλαντ.

“Το φετινό βραβείο είναι εντελώς παράλογο”, σημείωσε ωστόσο ο Κιέρστι Στόρεστεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης “Όχι στην ΕΕ”, υπογραμμίζοντας ότι “η ΕΕ έχει λίγα να επιδείξει όσον αφορά την ειρήνη”.

Ωστόσο ο Γιάγκλαντ, ο οποίος είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: “Σίγουρα θα υπάρξει μια δημόσια συζήτηση, ειδικά εδώ στη Νορβηγία. Τα καλύτερα βραβεία Νόμπελ είναι αυτά που προκαλούν δημόσια συζήτηση”.

“Υπάρχει ένας αυξημένος εξτρεμισμός και εθνικισμός στην Ευρώπη και θα πρέπει να φροντίσουμε τους θεσμούς αυτούς που έχουμε δημιουργήσει”, κατέληξε ο Γιάγκλαντ.

epikaira.gr