Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Διαφωνίες, φάλτσα στην κουρασμένη κυβέρνηση, με φόντο τρόικα και αναδιάρθρωση

Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση με εντάσεις στο εσωτερικό της, υπουργούς που ή αδυνατούν ή αρνούνται να υλοποιήσουν τα μέτρα που ζητούνται και έναν «εμφανώς εξαντλημένο» πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν την πρώτη τους διαμάχη με αφορμή τη συνάντηση Μέρκελ, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει τις συζητήσεις για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ, το οποίο όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να έχει κλείσει έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Δύο κορυφαίοι υπουργοί, που προτάθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης, εμφανίζονται να μην προχωρούν στις αλλαγές που ζητάνε ΝΔ και τρόικα.
Η Καθημερινή κάνει λόγο για «μικρή κινητικότητα» και χρεώνει στον Αντώνη Ρουπακιώτη πως προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των κυβερνητικών επιλογών και της αλληλεγγύης προς τους νομικούς συναδέλφους του. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι δύο υπουργοί «σε αντίθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς- δείχνουν άρνηση κατανόησης της κρισιμότητας της κατάστασης και απροθυμία υλοποίησης δράσεων που περιλαμβάνονται στις 89 διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης».


Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Καθημερινή μεταξύ άλλων ερωτάται συγκεκριμένα «για δύο κυβερνητικά στελέχη που δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν καν την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς τους», μία από αυτές είναι η διαθεσιμότητα στο δημόσιο, υπέρ της οποίας τάσσεται ο Σαμαράς. «Είμαστε στη στιγμή της αλήθειας ..και σε αυτό δεν κάνω εκπτώσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τονίζοντας πως «δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις».
Την ίδια στιγμή καταγράφεται και η πρώτη ένταση μεταξύ των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ. Από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τον Φώτη Κουβέλη για την άρνησή του να εμφανιστούν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε συνάντηση με τη Μέρκελ, ενώ κύκλοι της ΔΗΜΑΡ συνέστησαν ψυχραιμία και σύνεση στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν κατά καιρούς εκφράσει τις αντιθέσεις με διάφορα προωθούμενα μέτρα. Τελευταία ήταν η περίπτωση της τροπολογίας που προέβλεπε κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Οι δύο εταίροι της κυβέρνησης εξέφρασαν τις ενστάσεις τους επί της ρύθμισης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τελικά της απέσυρε.

Σημειώνεται πως η τρόικα σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής ζητά την υπογραφή του μνημονίου από τον πρωθυπουργό και τους Βενιζέλο και Κουβέλη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη πολιτική δέσμευση από την ελληνική πλευρά για την υλοποίηση των μέτρων.

Οι πιέσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής έχουν εξαντλήσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο η εφημερίδα παρουσιάζει ως «εμφανώς ταλαιπωρημένο» μετά την ένταση από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας και «τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, το καθημερινό κυνήγι των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων που θέλουν αλλά δεν μπορούν» καθώς και τις διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Και ενώ η κυβέρνηση δείχνει τα πρώτα σημάδια κόπωσης και αδυναμίας, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει τις συζητήσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δις ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχει να μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ.

Σημειώνεται πως το θέμα μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει ανοικτό, με τα διεθνή μέσα σε ορισμένες περιπτώσεις να το θεωρούν μάλιστα δεδομένο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως το καταστατικό του ΔΝΤ της απαγορεύει εκταμίευση δόσης αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.