Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Taser M-26: Ένα "μη-θανατηφόρο όπλο" που σκοτώνει


Το είχε γράψει η Έλλη Ζώτου πριν 3,5 χρόνια στην ΑΥΓΗ, αλλά ξαναγίνεται επίκαιρο μετά τον πρόσφατο βασανισμό με TASER συλληφθέντος μέσα σε αστυνομικό τμήμα και σε μια "δημοκρατική" χώρα όπως η Ελλάδα...

Ένα ακόμη όνομα προστέθηκε στη λίστα των θανάτων από χρήση Taser, πριν από 3 ημέρες, στις ΗΠΑ, όταν αστυνομικοί επενέβησαν σε διαμέρισμα στη Βοστώνη όπου δύο νεαροί διαπληκτίζονταν και χρησιμοποίησαν το ηλεκτροφόρο όπλο Taser κατά 15χρονου που έχασε τις αισθήσεις του, τις οποίες δεν ανέκτησε ποτέ.

Το καθόλου "αθώο" όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ Tazer M-26, που έχει κατηγορηθεί για τους θανάτους πάνω από 300 άτομων σε ΗΠΑ και Καναδά υπάρχει και στη χώρα μας και η "εξαιρετική περίπτωση" στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. θα τα χρησιμοποιούσε , όπως δήλωνε πριν από δύο μήνες ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Π. Χηνοφώτης, φαίνεται ότι βρέθηκε πριν 2 εβδομάδες στον ληστή της Millenium Bank στο Ρέντη που απειλούσε να αυτοκτονήσει με χειροβομβίδα, στις 13 Μαρτίου.




Το γεγονός της χρήσης του Taser δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. ενώ σε επικοινωνία που είχε η "Αυγή" με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Π. Στάθη επισημάνθηκε ότι "δεν απαντάμε και δεν σχολιάζουμε τους τρόπους δράσης των ΕΚΑΜ, σεβόμαστε τη ζωή του ατόμου".


Η ύπαρξη του συγκεκριμένου όπλου στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλυφθεί μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2008 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλής Κοροβέσης με την οποία ρωτούσε εάν η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε το όπλο αυτό και κατά την οποία γνωστοποιούσε την επικινδυνότητα του. Λίγες ημέρες πριν την αποχώρησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, είχε παραδεχτεί την προμήθειά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά είχε υπογραμμίσει ότι τα συγκεκριμένα όπλα που ακινητοποιούν τον ύποπτο υποβάλλοντάς τον σε ηλεκτροσόκ έπειτα από διοχέτευση στο σώμα του ατόμου 50.000 volt χρησιμοποιούνται από "αστυνομίες των ΗΠΑ και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. και φέρεται ακόμη και από εκτελούντες πεζή ή εποχούμενη περιπολία και για φύλαξη Αστυνομικών Υπηρεσιών."


Καμία αναφορά όμως δεν γίνεται στην απάντηση για το ότι στα τέλη του 2007, η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα βασανιστήρια έκρινε ότι η χρήση του Taser αποτελεί "μορφή βασανιστηρίων".


Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων του Taser μόνο για τις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2008 από τη Διεθνή Αμνηστία με τίτλο "USA: Λιγότερο από θανατηφόρο;" και μιλά για 334 άτομα που έχασαν τη ζωή τους μετά από το ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν από το όπλο αυτό από το 2001 έως τον Αύγουστο του 2008, ενώ υπάρχει ακόμα και ιστοσελίδα ( http://politics.healthdiaries.com/list-of-taser-deaths-over-the-past-two-months.html) με λίστα θανάτων από Taser, σε Καναδά και Η.Π.Α. για τον Οκτώβρη- Νοέμβρη 2007.





Η ιστορία του Taser


Το πρώτο όπλο “αναισθητοποίησης” εφευρέθηκε το 1974 από τον επιστήμονα της NASA, Jack Cover ο οποίος το ονόμασε TASER, ή αλλιώς " το τυφέκιο Thomas A. Swift Electric", όνομα εμπνευσμένο από ένα σίριαλ της εποχής.


Το όπλο αυτό χρησιμοποιούσε πυρίτιδα και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Οινοπνεύματος, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων των ΗΠΑ ταξινόμησε τα Tasers ως πυροβόλα όπλα που πρέπει να δηλώνονται. Όταν τα Tasers “ανακατασκευάστηκαν” για να λειτουργούν με ένα προωθητή αζώτου και όχι με πυρίτιδα, το όπλο έπαψε να ταξινομείται ως πυροβόλο και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο ευρεία χρήση του.


Οι πρώτοι που εισήγαγαν στο οπλοστάσιό τους το Τaser ήταν το Τμήμα του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες αλλά δεν ακολούθησαν άλλα τμήματα. Μετά από μια ακόμα “βελτίωση” το 2000, το Τaser Μ-26 που μπορούσε να ακινητοποιήσει και τους πιο “σκληρούς” αντιπάλους με μια δόση 50.000 βόλτ, αποτέλεσε το νέο δημοφιλές και μη-θανατηφόρο όπλο στα οπλοστάσια της αστυνομίας των Η.Π.Α.


Σήμερα, περισσότεροι από 9.500 φορείς δικαιοσύνης, σωφρονιστικά ιδρύματα και στρατιωτικοί φορείς σε 43 χώρες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό Taser.





Όταν χτυπά ο ηλεκτρισμός..


Τα όπλα αυτά λειτουργούν με την διάδοση ενός ηλεκτρικού φορτίου με υψηλή τάσης και χαμηλής συχνότητας, το οποίο επηρρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί ανεξέλεγκτες συσπάσεις μυών, καθιστώντας το άτομο ανίκανο προσωρινά να κινηθεί ή ακόμα και να μιλήσει.


Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στις περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις ο θάνατος επήλθε από "καρδιο-αναπνευστική ανακοπή" έπειτα από μια "κατάσταση ηρεμίας". Τέτοιου είδους θάνατοι έχουν αποδωθεί σε "ντελίριο", όρος που περιλαμβάνει την επιθετική συμπεριφορά, τον γρήγορο καρδιακό παλμό και επιβαρρυντικούς παράγοντες σχετιζόμενους με ψυχική νόσο, φάρμακα ή ναρκωτικά. Ωστόσο τουλάχιστον 40 απόλυτα υγιή άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το Τaser.




Το θέμα ξανά στη Βουλή


Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά τη Βουλή, καθώς ύστερα από το περιστατικό με τον ληστή της τράπεζας Millenium ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε ερώτηση με την οποία ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών αν αληθεύει ότι στην περίπτωση του δράστη στο Ρέντη χρησιμοποιήθηκε από την Αστυνομία για την ακινητοποίησή του το όπλο TASER M-26. Ζητά επίσης να μάθει σε περίπτωση που αληθεύει το περιστατικό αυτό, πότε έγινε η προμήθεια αυτού του οπλικού συστήματος και πότε έχει γίνει ξανά χρήση του. Εκφράζει τέλος την απορία του σχετικά με το πως είναι συμβατή η, τυχόν, χρήση τέτοιων οπλικών συστημάτων με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σεβασμό της υγείας, τη προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών, καθώς επίσης και τι πρόκειται να πράξει ο υπουργός για την απόσυρση τυχόν τέτοιων οπλικών συστημάτων.




ΑΥΓΗ