Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» TOY ΦΩΤΗ Το μετέωρο βήμα της ΔΗΜΑΡ


Η απόφαση να καταψηφιστούν οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά προκαλεί αμηχανία στο κόμμα και προβληματισμό για τις επιλογές της ηγεσίας

Ολα για όλα τα παίζει η ΔΗΜΑΡ, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος την περασμένη Πέμπτη να επιμείνει στην άρνησή της σχετικά με τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις. «Δεν μπλοφάρουμε. Παίρνουμε πάνω μας την υπόθεση των εργασιακών και συνεχίζουμε μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο όσο και στην Ευρώπη.

Στην εισήγησή του ο Φ. Κουβέλης επέμεινε στην αρχική θέση να μην αποδεχτεί τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και μέσω της απόφασης του κομματικού οργάνου απηύθυνε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, να «αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων».

Στο πλευρό του Φ. Κουβέλη έχουν παραταχθεί το σύνολο των ηγετικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Εκτιμούν επίσης ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και εκτιμούν ότι το αίτημα για την απόσυρση των αλλαγών στα εργασιακά θα έπρεπε να τεθεί από την κυβέρνηση και όχι από ένα κόμμα.
Ομόφωνη ήταν στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ η απόφαση για στήριξη της πρότασης του προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη


Στο πλευρό του

Μεταξύ των στελεχών που βρίσκονται στο πλευρό του Φ. Κουβέλη και καθορίζουν με τη στάση τους τη διαμόρφωση της τελικής στάσης του κόμματος είναι ο γραμματέας της ΚΕ και βουλευτής επικρατείας Σ. Λυκούδης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σ. Παπαθανασίου και Δ. Χατζησωκράτης, που συμμετέχουν και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους κυβερνητικούς εταίρους και την τρόικα, ο Θ. Μαργαρίτης καθώς και ο Αν. Παπαδόπουλος. «Επιδιώκουμε πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τα όργανα της Ε.Ε. και τους εκπροσώπους των κρατών-μελών για τα εργασιακά, που δεν έχουν σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής», σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σ. Παπαθανασίου.
Σ. Παπαθανασίου, υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού.

Ακόμα και για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα από την τρόικα ότι εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα δεν θα καταβληθεί η δόση στη χώρα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι μια τέτοια επιλογή θα σηματοδοτούσε την πρόθεση των εταίρων να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν έχει κάνει αυτή την επιλογή η Ευρώπη για τη χώρα, σημειώνουν και επιμένουν ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν μπορεί να μη θέσει το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με αφορμή τα εργασιακά θέματα.

Προτείνουν τρεις εναλλακτικές επιλογές για τη λύση του προβλήματος: να αποσυρθούν τα μέτρα για τα εργασιακά ή να κατατεθούν σε διαφορετικά άρθρα, προκειμένου να καταψηφιστούν από τη ΔΗΜΑΡ και εναλλακτικά να συζητηθούν σε άλλη χρονική στιγμή.
Νίκος Τσούκαλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ


Διαφορετική προσέγγιση για το θέμα της διαπραγμάτευσης έχουν στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και συνεργάστηκαν με τη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας τη λύση ενός συμβιβασμού με στόχο να ληφθεί εγκαίρως η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση καθώς διαπιστώνουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αργός θάνατος του κυβερνητικού σχήματος εάν το θέμα των εργασιακών καταλήξει σε αδιέξοδο.

Σκληρή στάση
Παράλληλα εκτιμούν ότι οι δανειστές θα «δείξουν» τα δόντια τους απειλώντας ακόμα και με μη καταβολή της δόσης, δημιουργώντας μεγαλύτερα διλήμματα στη ΔΗΜΑΡ. Υποστηρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα ενδέχεται να κληθεί να υπερψηφίσει χειρότερα μέτρα για τα εργασιακά προκειμένου η χώρα να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.


Την περασμένη Πέμπτη ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση του κόμματος Ν. Μπίστης εξέφρασε την άποψη ότι «οι συμβιβασμοί γίνονται στην παράταση», ενώ είπε ότι «όσο σημαντικό θέμα είναι για το κόμμα η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, άλλο τόσο σημαντική είναι η υπεράσπιση της τρικομματικής κυβέρνησης της οποίας αποτελούμε συστατικό στοιχείο και για την οποία έχουμε βάλει το κεφάλι μας στον ντορβά». Εξέφρασε πάντως τη διαφωνία του με τον διαχωρισμό των εργασιακών από τα δημοσιονομικά μέτρα σε διαφορετικά άρθρα. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και στελέχη που ανήκουν στην ομάδα της «Μεταρρύθμισης».

Τα στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» βρίσκονται σε αμηχανία μετά και το νέο όχι του Φ. Κουβέλη για τα εργασιακά. Οι κ. Αν. Νεφελούδης και Β. Ζορκάδης στην Ε.Ε. ψήφισαν την πρόταση του προέδρου εκφράζοντας διαφωνίες για την κατάθεση των εργασιακών σε διαφορετικό άρθρο για να καταψηφιστούν από τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Νεφελούδης αναρωτήθηκε πώς η ΔΗΜΑΡ θα τα καταψηφίσει και από την άλλη θα στηρίζει μια κυβέρνηση που θα υλοποιήσει τα μέτρα.

Κόκκινη γραμμή τα εργασιακά

Επιδιώκουμε πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τα όργανα της ΕΕ και τους εκπροσώπους των κρατών-μελών για τα εργασιακά που δεν έχουν σχέση με τα μέτρα δημοσιο­νο­μικής προσαρμογής. Υπάρχουν πολλά περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης.

Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά θα έπρεπε τα εργασιακά να αποτελού­σαν εθνική κόκκινη γραμμή. Ψηφίζουμε το πακέτο των δημοσιονο­μικών και λέμε κατηγορηματικά «όχι» σε αλλαγές, οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να αντιστραφούν.

Εσωκομματικές αντιδράσεις
Ο «ιστορικός συμβιβασμός» και η προοπτική των εκλογών

Το «όχι» της ΔΗΜΑΡ στις αλλαγές στα εργασιακά διαμόρφωσε νέους συσχετισμούς ακόμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Οι διαφωνούντες με τα δημοσιονομικά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ κ. Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς συμφώνησαν με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος να μην ψηφιστούν οι αλλαγές στα εργασιακά ακόμα και με τη βελτιωμένη μορφή που συμφώνησε η τρόικα, στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη.

Ομοφωνία
Η απόφαση στήριξης του Φ. Κουβέλη στη σύγκρουση με την τρόικα για τα εργασιακά ήταν ομόφωνη στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ακόμα και ο Γ. Πανούσης στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ έκανε λόγο για ορθή επιλογή να μην ψηφιστούν τα εργασιακά και κάλεσε το κόμμα να ετοιμαστεί για εκλογές καθώς διέβλεψε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε κυβερνητικό αδιέξοδο. Στις απόψεις του Οδ. Βουδούρη φαίνεται να προσχωρεί η βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κ. Μάρκου ενώ υπό αμφισβήτηση να μην ψηφίσει ούτε τις δημοσιονομικές προσαρμογές είναι και ο Γ. Αναγνωστάκης.

Υπάρχει πάντως έντονος προβληματισμός στους βουλευτές του κόμματος για το τι θα ψηφίσουν σε περίπτωση που τεθεί το δίλημμα από τους εταίρους «μόνο αν ψηφίσετε το σύνολο των μέτρων θα λάβετε τη δόση». Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα από 3-4 βουλευτές που σήμερα στηρίζουν τις επιλογές του κόμματος, αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τα μέτρα, ακόμα και σε ένα άρθρο, εάν τεθούν διλήμματα που θα αφορούν την οικονομική επιβίωση της χώρας.

Τη «βαριά» δουλειά στην κοινοβουλευτική ομάδα κάνουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Τσούκαλης ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και ο Β. Οικονόμου, που διατηρεί στενές σχέσεις με την ηγεσία του κόμματος. Και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι βρέθηκαν εξ αρχής στο πλευρό του προέδρου του κόμματος και αναφέρουν ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ είναι ομογενοποιημένη μετά την τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Το μπαλάκι είναι τώρα στην τρόικα»

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ Γ. Αμοιρίδης την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έριξε λευκή πετσέτα και δεν διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους, ανοίγοντας μέτωπο με τη ΝΔ για τους χειρισμούς του Α. Σαμαρά. «Το μπαλάκι είναι πλέον στην τρόικα» αναφέρουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τα μέτρα εάν κατατεθούν σε ένα άρθρο ενώ η προοπτική να ψηφίσουν παρών, όπως διέρρευσε ηγετικό στέλεχος του κόμματος την περασμένη Πέμπτη, δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς βουλευτές.

Νίκος Β. Τσίτσας