Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Διορία 48 ωρών στην κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα


Τελεσίγραφο για να κλείσει εδώ και τώρα το πακέτο των μέτρων έστειλαν οι δανειστές μας, με την Τρόικα να εκβιάζει ότι θα πάρει πίσω και τις «βελτιώσεις» στα εργασιακά, ενώ ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι δεδομένη.
Η ώρα μηδέν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι τη Δευτέρα, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του EuroWorking Group η Τρόικα διαμήνυσε ότι την μέρα αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία και των τριών εταίρων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στα εργασιακά. Διαφορετικά, οι δανειστές απειλούν:
Να πάρουν πίσω και τις τελευταίες «υποχωρήσεις» τους και να επαναφέρουν το πλαφόν στα 1800 ευρώ για τις αποζημιώσεις.
Να αναβάλλουν τη συνεδρίαση του Eurogroup -που έχει οριστεί για την Τετάρτη- όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα. «Επιθυμία μας είναι η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως η Ελλάδα έχει να κάνει πολλά ακόμη. Αυτό δεν έχει αποφασισθεί ακόμη», είπε χαρακτηριστικά στα πλαίσια ντοκιμαντέρ του καναλιού ZDF με τίτλο «Ο Αγώνας για το Ευρώ» (θα μεταδοθεί στις 30 Οκτωβρίου).

Ανοικτή γραμμή με Κουβέλη

Γι' αυτό το λόγο, ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο διατηρούν ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ προσπαθώντας να τον πείσουν να υπερψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά, με την επισήμανση ότι διαφορετικά απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης. Αν δεν γίνει εφικτό, τότε οι δύο αρχηγοί θα προχωρήσουν στην ψήφιση χωρίς τον Φώτη Κουβέλη. Αν η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει τα μέτρα, τότε θα της ζητηθεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό στον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πάρει υπουργεία με στελέχη πρώτης γραμμής.

Πίεση στους υπουργούς

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός πιέζει τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα με τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες που ζητά η Τρόικα για να αξιολογήσει θετικά τη χώρα και να δώσει το πράσινο φως για την δόση. Έτσι, ο κ. Σαμαράς έχει καλέσει μίνι υπουργικό συμβούλιο στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Στόχος είναι να κλείσουν όλα μέχρι την Τετάρτη, και να κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, το νομοσχέδιο-σκούπα που θα περιλαμβάνει σε ένα άρθρο όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών
.