Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ" Μανιτάκης: Δεν υπογράφω απολύσεις, έφυγαν 200.000 σε 3 χρόνια


Του Γιώργου Χατζηδημητρίου και του Ηλία Μπενέκου

Ισχυρή διαβεβαίωση ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, έδωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ. «Αυθαίρετες, αθρόες, οριζόντιες απολύσεις είναι περιττές. Δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στη δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «αντίθετα από όσα υποστήριζε ως Συνταγματολόγος, υπερασπίζεται τώρα το καθεστώς των απολύσεων και το εξωραΐζει».

Παράλληλα έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τονίζοντας ότι η χώρα θα έχει στο τέλος του 2012 σχεδόν 200.000 λιγότερους. Οπως είπε, «σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε και τα στοιχεία, ως το τέλος του 2012, οι συνταξιοδοτήσεις εκτιμώνται στις 30.000. Το 2009, το συνολικό προσωπικό, τακτικό, έκτακτο, μαζί με τους υπάλληλους των ΔΕΚΟ ήταν σχεδόν 1.000.000 άτομα. Το 2012 η αντίστοιχη εκτίμηση είναι σχεδόν 768.000 υπάλληλοι. Το 2015, η εκτίμηση είναι πως οι υπάλληλοι θα είναι 695.000. Συνεπώς στο σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τακτικό και έκτακτο προσωπικό θα έχει μειωθεί κατά 200.000 το 2012 και 273.000 το 2015. Αρα, η ορθή διατύπωση της μείωσης της απασχόλησης στη Γενική Κυβέρνηση ως το τέλος του 2015, ξεπερνά τον αριθμό των 150.000. Γι' αυτό και λέω και στη Βουλή πως η συζήτηση περί απολύσεων 150.000 υπαλλήλων είναι περιττή και αβάσιμη».

«Απορώ γιατί τόση χαρά και τόσο πάθος;- διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός στους Αλ. Μητρόπουλο, Ν. Βούτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο για υπουργική διγλωσσία ? Δεν διαβάζετε τα κείμενα; Εγώ διάβασα το Μνημόνιο και δεν υπάρχει η ερμηνεία που δίνετε. Αγωνίζομαι να μη γίνουν οι απολύσεις και μου το αμφισβητείτε; Μου αμφισβητείτε και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να κρίνω σωστά». Δίνοντας μάλιστα το μέτρο της προσωπικής του αγωνίας είπε εξομολογητικά: «Δεν νομοθετούμε σε μια ιδανική πολιτεία. Έχουμε πόλεμο. Διακυβεύεται η υπόσταση του κράτους μας».

Σημειώνοντας την ανάγκη να επισπευσθεί «το πρώτο κύμα κινητικότητας», επισήμανε ότι «δεν αμφισβητείται η νομιμότητα και η συνταγματικότητα όσων προσελήφθησαν και θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας», ενώ τόνισε ότι το μέτρο αυτό είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες πολιτικές στη Δημόσια Διοίκηση και ένα εργαλείο για τον εξορθολογισμό της. Το πλεονάζον προσωπικό, πρόσθεσε, θα μετακινηθεί σε υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σύμφωνα, πάντως, με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε 1.852 ανέρχονται οι διορισμοί που έγιναν το 2012 στο Δημόσιο.

Κινητοποιήσεις
Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω εμφανίζονται τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι δημοτικοί υπάλληλοι στην άρνησή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας, και ενώ οι μέρες περνούν, ο κίνδυνος, το όλο εγχείρημα να οδηγηθεί σε φιάσκο αντίστοιχο της εφεδρείας, εντείνεται.

Ακόμη και αν το υπουργείο προχωρήσει με τα στοιχεία που διαθέτει, εμπλοκή φαίνεται πως θα υπάρξει με το θέμα των διαπιστωτικών πράξεων που πρέπει να υπογράψουν οι δήμαρχοι, προκειμένου οι υπάλληλοι να τεθούν οριστικά σε διαθεσιμότητα, σκόπελο που μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση θα μπορέσει να ξεπεράσει το υπουργείο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ την ίδια ώρα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με χρήση όλων των ένδικων μέσων στο ενδεχόμενο περικοπής στο 75% των μισθών, όπως προβλέπει η διαθεσιμότητα, υποστηρίζοντας πως θα προσφύγει περί μη καταβολής δεδουλευμένων.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων σχεδιασμών του υπουργείου, σε περίπτωση που δεν δοθούν οι κατάλογοι με τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο μέτρο, τότε θα οδηγηθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δουν τον μισθό τους μειωμένο κατά 75%.

Η εικόνα του δημόσιου τομέα
Το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν περίπου 1 εκατομμύριο
Το 2012 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 768.000, δηλαδή περίπου 200.000 λιγότεροι
Το 2015 η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τους 695.000, δηλαδή 273.000 λιγότεροι σε σύγκριση με το 2009
Φέτος εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 30.000
Ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Αντ. Μανιτάκη, τη δέσμευση προς την τρόικα για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων
Σε 1.852 ανέρχονται οι διορισμοί που έγιναν το 2012 στο Δημόσιο.


http://www.imerisia.gr