Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η δόση δεν είναι για μας


Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, η ‘επιχειρηματικότητα’ δενστηριζόταν στις Τράπεζες. Τουλάχιστον η μικρή και μεσαία, που όμως ήταν το 90% του συνόλου. Οι ανάγκες ρευστότητας, καλύπτονταν από διαθέσιμα κι όπου αυτά δεν αρκούσαν, οι μεταχρονολογημένες επιταγές (ιδιωτικό χρήμα ουσιαστικά) κάλυπταν το κενό. Μην ξεχνάμε, πως ακόμη και οιΣυναλλαγματικές, εκείνα τα χρόνια ήσαν ευρύτατης αποδοχής. Πλαστικό χρήμα, δεν υπήρχε. Η αγορά, ακόμη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, κινιόταν 80-20, με μετρητά. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν Diners (πλαστικό χρήμα) οι δε Ελληνικές Τράπεζες, δειλά-δειλά μόλις έμπαιναν στο παιχνίδι των ‘πιστωτικών’ καρτών (της φούσκας).


Ο απλός ιδιώτης έπρεπε να περάσει από σαράντα κύματα για να του εγκριθεί και το παραμικρό δάνειο. Αυτό, από μόνο του σήμαινε πως ακόμη η αποταμίευση δούλευε, τα νοικοκυριά πρώτα ‘μάζευαν’ κι ύστερα ‘χαλούσαν’. Υπήρχε ασφαλώς, η εξαίρεση των στεγαστικών δανείων, που όμως αφορούσε μεγάλα ποσά, -που ήταν δύσκολο να ‘μαζευτούν’-, ενώ ταυτόχρονα οι δόσεις τους περίπου εξισώνονταν με το ενοίκιο, αφού στην εμπορική αξία των ακινήτων δεν είχε ακόμη προστεθεί το ‘καπέλο’ της υπερ-ζήτησης, που αμέσως μετά οι ίδιες οι Τράπεζες προκάλεσαν.

Με αποκορύφωμα την περίοδο του Σημίτη, η εικόνα αντιστράφηκε. Το κράτος άφησε τις Τράπεζες ασύδοτες, τους ιδιώτες απροστάτευτους. Ακόμη και στο ..χρηματιστήριο τους έσπρωξε να παίξουν! Η αγορά αντί να δουλεύει με μετρητά, δούλευε πια κυρίως με πιστωτικές. Τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και τα ρούχα, πέρασαν στις ‘άτοκες δόσεις’. Κανένας έλεγχος για κανέναν. Έκανες μια ‘υπεύθυνη δήλωση’ πως ‘δεν χρωστάς’ και σε κυνηγούσαν να σου δώσουν λεφτά ! Σε έπαιρναν και στο σπίτι: ‘Σας έχει προ-εγκριθεί το τάδε ποσό !



Όλη αυτή η ‘αεράτη’ ανάπτυξη, για τον Τραπεζικό τομέα, σήμαινεαπίθανα και κυρίως, ..πραγματικότατα κέρδη ! Κατά καιρούς έχουν έλθει στην επιφάνεια τα διάφορα ‘σκάνδαλα’ των παράνομων χρεώσεων, των ‘πανωτοκίων’, κλπ. Ο κλάδος των ‘πιστωτικών’ καρτών, υπήρξε σχεδόνληστρικός. Είμαι σίγουρος, πως ακόμη θα υπάρχουν ‘τυχεροί’ που θα πληρώνουν με δεκαοχτάρια και εικοσάρια ‘τοις εκατό’ ! Κι όταν ‘ισχυροποιήθηκαν’ δεν λήστεψαν μόνο τον ιδιώτη: Καταλήστεψαν και τον ίδιο τον έμπορο, που πλέον το μαγαζί του δεν μπορούσε αλλιώς να λειτουργήσει: Απ΄ τον πελάτη έπαιρναν τους τόκους, απ’ το μαγαζί την ‘προμήθεια’. Προμήθεια, που σας πληροφορώ δεν έπεφτε στις περισσότερες απ’ αυτές κάτω απ’ το 5%!!



Με λίγα λόγια, είχαμε μια ‘επιχειρηματικότητα’ εναντίων μιας …άλλης επιχειρηματικότητας: Εκείνη του αέρα και της φούσκας, εναντίων της πραγματικής. Πολλοί επιχειρηματίες εύκολα διολίσθησαν στο σημείο να δουλεύουν για τις τράπεζες, τους ‘διαφημιστές’ (άλλα κοράκια αυτοί) και το κράτος. Και βέβαια για να συνεχίσουν να είναι ‘κερδοφόροι’ (να επιβιώνουν) μετακύλησαν το ‘κόστος’ στις τιμές (σε βάρος της περίφημης …ανταγωνιστικότητας)…



Όλα αυτά, όλοι μας –καταναλωτές και επιχειρηματίες-, τα ξέρουμε λίγο-πολύ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα έχουμε υποστεί. Φυσικό, λοιπόν είναι, να μας διακατέχει τουλάχιστον ..δυσπιστία, για την σχεδιαζόμενη ‘ενίσχυση’ των Τραπεζών, που υποτίθεται θα ‘ρίξουν τα λεφτά’ στην πραγματική οικονομία, ώστε να έλθει η ‘ανάπτυξη’. Κανείς δεν μπορεί εύκολα να μας πείσει, πως αυτή τη φορά, δεν θα συμπεριφερθούν το ίδιο ληστρικά, όπως και πριν. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει, -την ώρα, μάλιστα, που οι κυρίαρχες πολιτικές, ιδιωτικοποιούν ακόμη και ότι είχε απομείνει σε δημόσιο έλεγχο (από τράπεζες)- πως το κράτος αυτή τη φορά θα προστατέψει τους πολίτες.



Όσοι, αυτές τις μέρες, αγωνιάτε τι σκατά θα αποφασίσει το ‘γιούρογκρουπ’, πότε θα πάρουμε τη ‘δόση’, κλπ, απλά σκεφτείτε, πως ο ένας κλέφτης τα δίνει στον άλλο ..κλέφτη!! Στην πραγματικότητα, εμείς, (εγώ κι εσείς) μάλλον δεν θα την ‘πάρουμε’ ποτέ…



Η κυβέρνηση της αριστεράς, εφόσον ποτέ αναλάβει, θα πρέπει εκτός του να ελέγξει άμεσα την λειτουργία του Τραπεζικού τομέα, να δώσει, ίσως, κάποια ισχυρά κίνητρα (φορολογικά και άλλα) σε μια επιχειρηματικότητα .. 'bank free’ θα την ονόμαζα. Σε μια επιχειρηματικότητα, χωρίς κάρτες και δάνεια, που θα οδηγούσε σιγά-σιγά και τον καταναλωτή, σε μια πιο συνετή διαχείριση των χρημάτων του. Τώρα, που όλοι μας πλέον καταλάβαμε, που οδηγεί η χωρίς ΜΕΤΡΟ ανάπτυξη…..



Θα πείτε, κάτσε να πάρουμε τα λεφτά πρώτα !..



Αυτό εννοείται !...

Πηγή: Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου...