Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Κίνα: Να σταματήσουν οι δωρεές οργάνων από θανατοποινίτες


Να σταματήσει τις μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους από τις αρχές του 2013 σχεδιάζει η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της υγείας...
«Ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε το δικαίωμα των φυλακισμένων που εκτελούνται να προβαίνουν σε δωρεές οργάνων, ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων το οποίο βασίζεται στα όργανα των θανατοποινιτών δεν είναι ηθικό ούτε βιώσιμο», είπε ο Ουάνγκ Χάιμπο σε συνέντευξή του στο μηνιαίο δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.
Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος τους σχεδιασμούς της για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος δωρεάς οργάνων και τον τερματισμό της χρήσης οργάνων για μεταμοσχεύσεις από εκτελεσθέντες κρατούμενους μέσα σε πέντε χρόνια.

«Πλέον υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ενασχολούμενων με τις μεταμοσχεύσεις στην Κίνα ότι το νέο σύστημα θα εξαλείψει την εξάρτηση από τα όργανα εκτελεσθέντων κρατουμένων», ανέφερε ο Ουάνγκ, διευθυντής του εθνικού κέντρου έρευνας για τις μεταμοσχεύσεις του υπουργείου Υγείας.

«Η εφαρμογή του νέου εθνικού συστήματος θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς το αργότερο», πρόσθεσε ο Ουάνγκ. «Αυτό θα σημάνει επίσης την έναρξη της σταδιακής κατάργησης της παλιάς πρακτικής», εξήγησε. Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας είχαν αναφέρει επικαλούμενα τον υφυπουργό Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού τον Μάρτιο ότι η μείωση του αριθμού των εκτελέσεων θανατοποινιτών τα τελευταία χρόνια «δημιούργησε προβλήματα» για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.

Τα όργανα των κρατουμένων που εκτελούνταν αφαιρούνταν από τα πτώματά τους μόνο με την εκ των προτέρων συναίνεση των ιδίων ή των οικογενειών τους, επέμεινε ο υφυπουργός Χουάνγκ, που υποστήριξε ότι το νέο σύστημα αποτελεί μια «μεγάλη πρόκληση» για την Κίνα.


«Από την μια αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη ζήτηση από μέρους του κοινού για όργανα προκειμένου να γίνονται μεταμοσχεύσεις, αλλά από την άλλη, η δωρεά οργάνων δεν είναι μόνον ένα επιστημονικό θέμα αλλά και πολιτισμικό και κοινωνικό», επισήμανε ο Ουάνγκ.

στις 4:27 μ.μ.