Συμφωνεί πλήρως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Kλάας Κνοτ με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο που θα διασώζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο μέλλον.
«Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Ντάισελμπλουμ» ανέφερε ο κ. Kνοτ εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για τη χρονική περίοδο που διατυπώθηκαν αυτές οι απόψεις.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Εurogroup, ο οποίος είναι Ολλανδός όπως και ο Κνοτ, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο – με κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων – θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.
Τα σχόλια αυτά, τα οποία ο Ντάισελμπλουμ ανασκεύασε στη συνέχεια, πυροδότησαν ανησυχία στις αγορές. Μάλιστα, ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι μοναδική.
Παράλληλα, αναλυτές διεθνών οίκων, σε σημερινές τους τοποθετήσεις, τονίζουν πως το κυπριακό πακέτο διάσωσης αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στην ευρωζώνη, δημιουργώντας ένα «κακό προηγούμενο», που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα τα κράτη-μέλη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της νομισματικής ένωσης.
Σε έκθεσή της η Credit Suisse τονίζει ότι η συμμετοχή των καταθετών στο σχέδιο της Κύπρου «θα έχει πιθανότατα αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη οικονομική σταθεροποίηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η UBS, υπογραμμίζοντας ότι, με την κυπριακή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πέρασαν την «κόκκινη γραμμή» της επιβάρυνσης των μη ασφαλισμένων καταθετών, σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας.
«Η Ευρωζώνη λειτουργεί μία χαρά... αλλά μόνο για τη Γερμανία», σχολιάζουν οι αναλυτές της γαλλικής Societe Generale σε σχετική έκθεση, βλέποντας πλέον αυξημένο κίνδυνο για διάσπαση της νομισματικής ένωσης. Ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's, από την πλευρά του, σε έκθεσή του, αν και επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις αξιολογήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ότι «δημιουργούν ένα προηγούμενο, βάσει του οποίου οι μεγαλοκαταθέτες πιθανόν να κληθούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου