Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Όταν η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία…

Ντάκα, Μπαγκλαντές. Την Τετάρτη 24 Απριλίου, ένα οκταόροφο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως εργοστάσιο ενδυμάτων κατέρρευσε ενώ βρίσκονταν μέσα χιλιάδες εργαζόμενοι. Ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 200 ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και ένας άγνωστος αριθμός εργαζομένων εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος στα συντρίμμια.
Είχαν βρεθεί ρωγμές στο κτίριο, αλλά οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου τους ανάγκασαν να εργαστούν. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, καθώς εξαγριωμένοι εργάτες έκλεισαν βασικές λεωφόρους, πήγαν σε διάφορα εργοστάσια και τελικά συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.
Η καταστροφή αυτή έρχεται ακριβώς πέντε μήνες μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο εργοστάσιο ενδυμάτων Tazreen του Μπαγκλαντές που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 112 εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πυρκαγιές σε εργοστάσια στο Μπαγκλαντές. Μάλιστα μια πυρκαγιά το 2011 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 29 εργαζομένων αναγκάζοντας την Phillips-Van Heusen (PVH – ιδιοκτήτρια της Calvin Klein και Tommy Hilfiger) να καταβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές.
Τον Απρίλιο 2012 δολοφονήθηκε ο ακτιβιστής Aminul Islam ο οποίος βοήθησε να γίνουν γνωστές οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές. Το σώμα του σαραντάχρονου Aminul Islam βρέθηκε έξω από την πόλη της Ντάκα και αρχικά θάφτηκε γιατί όπως ισχυρίζεται η αστυνομία δεν μπορούσε να το αναγνωρίσει. Το σώμα του Aminul Islam έφερε σημάδια κακοποίησης καθώς κάποιοι είχαν σπάσει τα δάχτυλα των ποδιών του.
Ο Aminul Islam ήταν ο επικεφαλής του Κέντρου Αλληλεγγύης των Εργατών του Μπαγκλαντές (Bangladesh Centre for Worker Solidarity – BCWS) και της Ομοσπονδίας Εργατών Ενδύματος και Βιομηχανικών Εργατών. Είχε συλληφθεί και είχε βασανιστεί από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών διότι είχε οργανώσει διαμαρτυρίες για τους χαμηλούς μισθούς στη βιομηχανία του ενδύματος.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Μπαγκλαντές αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενδυμάτων για τις αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι η Wal-Mart και η H & M. Το Μπαγκλαντές αποτελεί δημοφιλής εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους για τους κατασκευαστές ενδυμάτων σε σχέση με την Κίνα.

Μετάφραση: Πουλάδος Γιώργος
Πηγη:http://www.democracynow.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου