Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Έκρηξη ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη


Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ σύμφωνα με δημοσκόπηση στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης. Σύμφωνα με την δημοσκοπική έρευνα του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) που χρησιμοποίησε στοιχεία του ευρωβαρόμετρου, οι ευρωπαίοι πολίτες γίνονται όλο και πιοευρωσκεπτικιστές τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία και δημοσιεύεται στον βρετανικόGuardian. Oι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο-τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ.

Η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην, έως πρότινος φιλοευρωπαϊκή, Ισπανία, που μαστίζεται από την ανεργία και τα μέτρα λιτότητας. Ένα συντριπτικό 72% απάντησε ότι «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ», με μόλις το 20% των πολιτών να «τείνει να την εμπιστευτεί». Το 2007, το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι «εμπιστεύεται την ΕΕ», ενώ όσοι δεν την εμπιστεύονταν ανέρχονταν μόλις στο 23%, έναντι του 72% σήμερα.


Σε πέντε από τις έξι χώρες, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει δυσπιστία έναντι της ΕΕ, ξεπερνά αυτό που εμπιστεύονται την Ένωση, όταν το 2007, με εξαίρεση την, παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική Βρετανία, ίσχυε ακριβώς το αντίθετο.

Στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ανέλθει από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία, όπου παραδοσιακώς οι πολίτες σε αντίθεση με την ιταλική πολιτική τάξη έτρεφαν φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, το ποσοστό δυσπιστία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 28% στο 53%.

Στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε με τυμπανοκρουσίες το 2004 στην ΕΕ, και είναι ο «μεγάλος ωφελημένος» από τη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες σε αυτή, η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48%.

Στην παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική Βρετανία, η δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκτοξεύθηκε από το 49% στο 69%, ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ισπανία.

Η περίπτωση Γερμανία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση Γερμανία που «ηγείται» της ΕΕ, «κερδίζει» από την κρίση, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της και επιμένει στην επιβολή των μέτρων λιτότητας.

Πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστευτεί» την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστευτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου