ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ Η ΚΥΠΡΟΣ
Με την έντονη δραστηριοποίηση και παρέμβαση των Κυπρίων ευρωβουλευτών και του ΑΚΕΛ, στο επίπεδο της ηγεσίας του και των ευρωβουλευτών του, αποτράπηκαν οι διχοτομικές προσεγγίσεις που αποπειράθηκαν κάποιες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου να εντάξουν στην έκθεση προόδου για την Τουρκία. Έκθεση την οποία το ΑΚΕΛ και η ΕΕΑ τελικά καταψήφισαν.
Διχοτομικές προσεγγίσεις ήταν οι προτάσεις και τροπολογίες τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων για τη συμμετοχή Τουρκοκύπριων παρατηρητών και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ανεξάρτητα από τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού.
Πιο συγκεκριμένα, οι σοσιαλδημοκράτες είχαν καταθέσει δύο τροπολογίες υπέρ της εισαγωγής Τ/κ παρατηρητών και μια τρίτη με την οποία καλούσε τους Τουρκοκύπριους να μετέχουν στις ευρωεκλογές με τις διαδικασίες που είχαν γίνει το 2009. Πριν την ψηφοφορία, ωστόσο ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα ανακοίνωσε την απόσυρση των τροπολογιών λέγοντας πως έγινε μεγάλη συζήτηση στην ομάδα τους, πως πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα ίσως μετά τις ευρωεκλογές, διότι οι Τ/κ είναι Ευρωπαίοι πολίτες και πρέπει να εκπροσωπούνται στο ΕΚ ως παρατηρητές ή άλλως πώς, και κατέληξαν να αποσύρουν και να ζητήσουν από Πρόεδρο Σουλτς να ασχοληθεί με το θέμα και να μιλήσει με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταψηφίστηκε επίσης η τροπολογία των Πρασίνων για «απευθείας εμπόριο» αφού η ομάδα τηςΕνωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, πρόταση η οποία λειτούργησε τελικά ως μοχλός πίεσης. Σημαντική θεωρείται και η τροπολογία της Αριστεράς με την οποία εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία αρνήθηκε να συγκαλέσει την 70ή συνεδρίαση της ΜΚΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο, με αποτέλεσμα να χαθεί άλλη μια ευκαιρία ενίσχυσης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Οπως είναι γνωστό η Τουρκία αρνήθηκε να συγκαλέσει τη συγκεκριμένη συνεδρία για να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία «έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο» κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.
Στη διάρκεια της ψηφοφορίας καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρωνσχετικά με το άνοιγμα του κεφ. 31 για την ΚΕΠΠΑ. Με την τροπολογία του το «φιλοτουρκικό λόμπι» ουσιαστικά απηύθυνε πρόσκληση στην Τουρκία για να συμμετέχει στο σχετικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2013 και άνοιγε την πόρτα διάπλατη στην Τουρκία για να συνδιαμορφώνει την Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Με το μη νομοθετικό Ψήφισμα που εγκρίθηκε με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές, επί της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για το 2012, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Αγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Καυτηριάζεται ακόμη η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, τουρκική στάση έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και υπογραμμίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ομεν-Ρουιζτεν δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις».
Με το Ψήφισμα που υιοθετήθηκε, ζητείται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κουρδικό ζήτημα.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία, ζητείται από το Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).
Νίκη Κουλέρμου
Πηγή: Κυπριακή Εφημερίδα «Η Χαραυγή», της Παρασκευής 19 Απριλίου 2013
.
http://www.iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου