Για την διετία 2015 – 2016 οι δανειστές, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα πως και μετά το 2014 δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές . Ουσιαστικά με την Έκθεση της η Κομισιόν , καταγράφει ανάγλυφα την καταστροφική και συνάμα αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων, που βάζουν την χώρα στον «γύψο» , για πολλά – πολλά ακόμα χρόνια .
Η Κομισιόν στην έκθεση της προβλέπει νέα αιματηρά μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 και του 2016 προβλέπει η Κομισιόν στην έκθεσή της ότι θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι στόχοι του 2013 και του 2014 θα επιτευχθούν και αποφαίνεται ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα και πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Στην 11σέλιδή της έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 7 Μαΐου προς το Ecofin εκτιμάται πως η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος έχει μπει και πάλι σε τροχιά μετά την παρ΄ολίγον κατάρρευσή της πέρυσι, όταν οι μεταρρυθμίσεις «έπεσαν στον τοίχο» της πολιτικής κρίσης.
Επίσης, αναφέρει ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012, η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές της και κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.
Όσον αφορά τη διετία 2013-2014 η Κομισιόν τονίζει ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Αθήνα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά τα δύο τρίτα από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.
«Η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα παραμείνει δύσκολη για πολλά χρόνια μετά το 2014», επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς για τα εφετινά έσοδα σε 2 από 2,6 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Όσον αφορά, όμως, τη διετία 2015-2016, διάστημα για το οποίο έχει τεθεί στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα να κυμανθεί στο 3% και στο 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί νέους τρόπους να εξοικονομήσει δαπάνες για να μπορέσει να τους πετύχει.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην 11σέλιδη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Μάλιστα, σ το Reuters υπολογίζει πως βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ της διετίας αυτής, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε «τρύπα» σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι η όποια απαίτηση για νέες περικοπές δαπανών πιθανότατα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού έχει δηλώσει πως η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα έπειτα από τρία έτη σκληρού προϋπολογισμού και οδυνηρών μισθολογικών περικοπών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
H Κομισιόν, από την πλευρά της, αναφέρει πως το εάν συνεχίζει να υπάρχει τρύπα, το ακριβές μέγεθός της και το πώς αυτή θα καλυφθεί θα συζητηθεί μεταξύ Αθήνας και πιστωτών τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οι ελληνικές αρχές -σύμφωνα με την έκθεση- δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν υπάρξει τελικά δημοσιονομικό κενό τη διετία 2013-14. Και τούτο διότι δύο παρεμβάσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο (αύξηση τιμών εισιτηρίων και εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών) δεν έχουν προς το παρόν εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας λόγω των καλύτερων, από τις αναμενόμενες, δημοσιονομικών επιδόσεων.
Παράλληλα, η Κομισιόν στην έκθεσή της τονίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή για τη διετία 2013-2014 θα είναι ταχύτερη από ότι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το έλλειμμα του 2013 θα κυμανθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 στο 3,3%.
Αυτό που αξίζει να υπογραμμισθεί, είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, η Κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να προβεί σε αλλαγές εκτιμήσεων και στόχων πολιτικής, καθώς όλοι σχεδόν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη λήψη της νέας δόσης επιτεύχθηκαν, με την εξαίρεση αυτών:
η αύξηση στο 35% του μεριδίου των γενοσήμων στο σύνολο των φαρμάκων που πωλούνται στα φαρμακεία
η εγκατάσταση εσωτερικού ελέγχου στα νοσοκομεία και μητρώων δεσμεύσεων
η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ούτως ώστε να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων
μεταβίβαση 40 νέων κρατικών ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει υπογραφεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η δεύτερη.πηγή new deal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου