Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τρίτη νύχτα εξέγερσης στη Στοκχόλμη


Επεισόδια στη Σουηδία προκαλούν το διάλογο πάνω στις αποτυχίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ανεργία και το μεταναστευτικό

Εκατοντάδες νέων βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα και επιτίθενται σε αστυνομία και υπηρεσίες διάσωσης σε φτωχά προάστια, όπου ζουν κυρίως μετανάστες, εδώ και τρεις νύχτες, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στη Στοκχόλμη. Πρόκειται για τις χειρότερες σκηνές κοινωνικής αναταραχής που έχει δει η Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια.

Την Τρίτη το βράδυ, ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιάκομπσμπεργκ στα βορειοδυτικά της πόλης δέχτηκε επίθεση, δύο σχολεία υπέστησαν καταστροφές και ένα κέντρο για εκμάθηση τεχνών και δεξιοτεχνιών πυρπολήθηκε, παρά την παράκληση του Σουηδού πρωθυπουργού, Φρέντρικ Ρέινφελντ, για διατήρηση της ηρεμίας.


Οι εξέγερση αυτή, σε μία από τις πλουσιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης έχει προκαλέσει σοκ, δεδομένου ότι πρόκειται για μια χώρα που υπερηφανεύεται για την κοινωνική δικαιοσύνη που επικρατεί και έχει πυροδοτήσει διάλογο σχετικά με το πώς η Σουηδία διαχειρίζεται την ανεργία των νέων , καθώς και την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

«Πυρπολήθηκαν περίπου 30 αυτοκίνητα χθες το βράδυ, φωτιές που συνδέουμε με συμμορίες νέων και εγκληματίες», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οχτώ άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές τραυματισμών.

Αφορμή για τις αναταραχές αποτέλεσε η δολοφονία από την αστυνομία ενός 69-χρονου άνδρα, ο οποίος κρατούσε ένα μαχαίρι, στο προάστιο Χάσμπι, νωρίτερα αυτόν το μήνα. Το περιστατικό προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τη βιαιότητα των χειρισμών της αστυνομίας. «Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας – γονείς, ενήλικες…», δήλωσε ο Ρέινφελντ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Μετά από δεκαετίες επικράτησης του «Σουηδικού μοντέλου» με γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, η Σουηδία από τη δεκαετία του 90’ και μετά έχει ξεκινήσει να περιορίζει το ρόλο του κράτους, προκαλώντας την ταχύτερη ανάπτυξη ανισοτήτων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία του ΟΟΣΑ.

Παρότι οι μέσες συνθήκες διαβίωσης είναι μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει στο να περιορίσουν τη μακροχρόνια ανεργία και φτώχια στους νέους, γεγονός που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό κυρίως τις κοινότητες μεταναστών.



Σύμφωνα με την αριστερά-προσκείμενη εφημερίδα Aftonbledet, οι διαμαρτυρίες αντιπροσωπεύουν μια «γιγαντιαία αποτυχία» των κρατικών πολιτικών και σηματοδοτούν την άνοδο των γκέτο στα προάστια. «Έχουμε αποτύχει στο να δώσουμε σε πολλούς ανθρώπους στα προάστια ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε η Άννα-Μαργκρέτε Λιβ της αριστερής αντιπολιτευτικής παράταξης στην εφημερίδα Svensk Dagbladet.

Η αντι-μεταναστευτική παράταξη, Σουηδοί Δημοκράτες, ανέβηκε στην τρίτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που αφορά τις εκλογές του ερχόμενου έτους, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυσφορία απέναντι στους μετανάστες μεταξύ πολλών ψηφοφόρων. Ένα 15% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο εντός της ζώνης των Βορείων και Σκανδιναβικών κρατών.

Η ανεργία ανάμεσα σε εκείνους που γεννήθηκαν έξω από τη Σουηδία φτάνει το 16%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους γεννημένους στη Σουηδία είναι 6%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μεταξύ 44 εκβιομηχανισμένων χωρών, η Σουηδία ήρθε 4η στον απόλυτο αριθμό ζητούντων άσυλο και 2η αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή: http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/22/sweden-riots-husby-stockholm
Mετάφραση: Μαρία Καμπούρη

http://www.kar.org.gr/?p=20441

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου