Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ!

ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΑΦΟ!

Η COSCO ΘΕΛΕΙ "ΚΑΤΑΛΗΨΗ" ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Η Κίνα δεν επιδιώκει μια επιδρομή εξαγορών μόνο στηνΕλλάδα του κ. Α. Σαμαρά αλλά και στην Κύπρο του Ν.Αναστασιάδη.
Κινέζοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μια υπερπολυτελή μοναδικού κάλλους παραλιακή πόλη και έκταση στην Πάφο της Κύπρου, φυτεύοντας μια ιδιόμορφη "china-town" μέσα στην κρίση και σε μια ευαίσθητη τοποθεσία, η οποία μόνο σε χώρες τουριστικά προτεκτοράτα κατασκευάζεται πάνω στην παραλία και εκχωρείται σε ιδιωτικά και δη ξένα συμφέροντα.

Την ίδια ώρα Κινεζικά συμφέροντα σκοπεύουν να προσγειωθούν πειρατικά σε μια Ελλάδα που τους προσφέρει "γη και ύδωρ"!



Το κινεζικό εμπόριο αφού εξασφάλισε στην Ελλάδα φορολογική ασυλία και ευχερή διεξαγωγή λαθρεμπορίου και αφού η κινεζική Cosco εγκαταστάθηκε για τα καλά στον ΟΛΠ, τώρα η ίδια φιλοδοξεί νακυριεύσει συνολικά το λιμάνι του Πειραιά (πιθανόν και της Θεσ/νίκης) για να καταστήσει το κινεζικό αδιαφανές εμπόριο ακόμα πιο ισχυρό και την Ελλάδα κινεζικό εμπορικό πλυντήριο της ΕΕ και πιθανότατα της ευρύτερης περιοχής μας.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ,χωρίς κρίσεις και σχόλια, δύο χαρακτηριστικά ρεπορτάζ από Κύπρο και Ελλάδα , τα οποία αν και μεροληπτικά υπέρ των κινεζικών επενδύσεων, δίνουν στους αναγνώστες μια αμυδρή εικόνα της εκποίησης Ελλάδας και Κύπρου, που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις μέσα στην κρίση και δίνει στους Κινέζους μια ευκαιρία να διεισδύσουν για τα καλά στην πύλη της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης!

ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Σε συμφωνία με διεθνή κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ για πώληση μέρους των δραστηριοτήτων του έχει καταλήξει ο Όμιλος Aristo Developers.

Το super deal έκλεισε στα 290 εκατομμύρια ευρώ και αφορά πώληση έργου στην επαρχία Πάφου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Χα Ποτάμι.

Πρόκειται για το έργο «Venus Rock Golf Resort», το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή δύο γηπέδων γκολφ 18 οπών σχεδιασμένα από τον Tony Jacklin, μαρίνα, ξενοδοχείο 5 αστέρων (Nikki Beach Hotel), beach club, εμπορικό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής, καθώς και 3000 υπερπολυτελείς επαύλεις και εξοχικές κατοικίες.

To «Venus Rock Golf Resort» είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικιστικό θέρετρο υπό ανπαπτυξη στην Ευρώπη, με έκταση περίπου 10.000 στρέμματα και 850 μέτρα παραθαλάσσιο μέτωπο.

Στη όλη εμπορική πράξη εμπλέκεται κυρίως η επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία Dolphin Capital Investors του Κύπριου επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, συνδεδεμένη εταιρεία με την αναπτυξιακή εταιρεία Aristo του Θεόδωρου Αριστοδήμου.

Οι επαφές μεταξύ των δύο ημερών διεξάγονταν με πάσα διακριτικότητα το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Dolphin Capital Investors, η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 17 Μαΐου και προβλέπει την πώληση του 49,8% του έργου που η εταιρεία κατείχε. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε εταιρείες συμφερόντων του Θεόδωρου Αριστοδήμου, προέδρου της Aristo Developers.

Σε ανακοίνωσή της η Dolphin Capital Investors αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της εν λόγω συναλλαγής αντανακλά το ενδιαφέρον της κινεζικής αγοράς για το κυπριακό real estate η οποία εκδηλώθηκε από τα μέσα του 2012 αμέσως μετά την εισαγωγή του σχετικού νόμου για άδειες παραμονής σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν ακίνητα άνω των €300.000 στο νησί. Από τότε, πολλές εκατοντάδες κατοικίες έχουν πουληθεί σε Κινέζους αγοραστές.

Αναφέρεται ότι η συμφωνία αφορά τις μετοχές και περιουσιακά στοιχεία του έργου συμπεριλαμβανομένης της γης, όλες τις άδειες που χορηγήθηκαν μέχρι τώρα, και τα συμβόλαια και συμφωνίες που σχετίζονται με το έργο.

Η συμφωνηθείσα τιμή εξαγοράς για την πώληση του Venus Rock ανέρχεται σε €290 εκατ. και περιλαμβάνει αρχικό τίμημα ύψους €241,5 εκατ. και πιστωθέν τίμημα ύψους €48,5 εκατ. του οποίου η καταβολή εξαρτάται από την πλήρωση συγκεκριμένων όρων.

Σε ότι αφορά την ίδια την Aristo Developers, η ανακοίωση της Dolphin σημειώνει πως θα μειώσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις κατά 50% και κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η ικανότητα πωλήσεων της, θα μειωθούν τα έξοδα εξυπηρέτησης χρέους και θα βοηθήσουν την εταιρεία να ενισχύσει τη θέση στην κυπριακή αγορά.

Τέλος, αναφέρεται και δήλωση του κ. Καμπουρίδη όπου μεταξύ άλλων λέει: «Ευθυγραμμισμένοι με τους στρατηγικούς μας στόχους για το 2013, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εκτέλεση αυτής της κορυφαίας συναλλαγής, η οποία έχει τεράστια πλεονεκτήματα, όχι μόνο για την Dolphin, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου. Σε μια δύσκολη περίοδο για τις συνθήκες της κυπριακής αγοράς λόγω της τραπεζικής κρίσης, η πώληση του Venus Rock για ένα σημαντικό ποσό, επιδεικνύει την ποιότητα του εργασιών της Dolphin στον τομέα της ανάπτυξης γης και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με τον αγοραστή του πρότζεκτ Venus Rock και στην επέκταση της σχέσης με άλλα έργα της Dolphin».

Πηγή: philenews


ΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ - ΠΟΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΘ

Του ΜΗΝΑ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΥ*

Προχωρούν τα πλάνα της Cosco για την απόλυτη κυριαρχία της στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι θεωρούν την ολική παραχώρηση των μετοχών του ΟΛΠ ως την καλύτερη μέθοδο για να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του κινεζικού κολοσσού. Η παραχώρηση αυτή θα έχει τη μορφή μακροχρόνιας εκμίσθωσης ή ενεχυρίασης των μετοχών, σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

Η Cosco προχωρά σε νέες επενδύσεις, πέρα από αυτά που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα λιμάνια όπως της Τουρκίας.
Στόχος των Κινέζων είναι να συνεχίσουν τις επενδύσεις έως ότου ο Πειραιάς καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται και οι πέντε νέες γερανογέφυρες που θα εγκατασταθούν στην προβλήτα ΙΙΙ ενισχύοντας την παραγωγική δυνατότητα του λιμανιού του Πειραιά.
Οι νέες γερανογέφυρες μπορούν να εξυπηρετούν πλοία έως και 360 μέτρα και να ξεφορτώσουν 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες.

ΈΣΟΔΑ ΤΗΣ ΣΕΠ-COSCO

Τα έσοδα της ΣΕΠ- Cosco για το 2012 ανήλθαν στα 134,77 εκατ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 32,9% σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο τα έσοδα ανήλθαν στα 101,42 εκατ. δολ.
Την ίδια περίοδο, τα κέρδη του terminal στον Πειραιά ανήλθαν στα 19,864 εκατ. δολ. και είναι αυξημένα 2,1 φορές σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο τα κέρδη ανήλθαν στα 6,5 εκατ. δολ.
Η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΣΕΠ οφείλεται στη σημαντική αύξηση της διακίνησης containerships, η οποία έφθασε τα 2.108.090 Teu το 2012 έναντι 1.188.148 Teu το 2011, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε.
Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Cosco Τάσος Βαμβακίδης με τη λειτουργία των προβλητών 2 και 3 ο ΣΕΠ θα μπορεί να διαχειριστεί περίπου 4,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έως το τέλος του 2013.
Ο κινεζικός κολοσσός απασχολεί στην Ελλάδα περίπου 1.000 Έλληνες εργαζομένους. Περίπου 273 είναι υπάλληλοι της Cosco και άλλοι 700 εργαζόμενοι από εργολαβικά συνεργεία.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΟΛΘ

Όμως ο «Κόκκινος Δράκος» έχει στραμμένη την προσοχή του και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, υπάρχει ενδιαφέρον από τις κινεζικές China Merchant και Hutchison ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί ο ελβετο-ιταλικός κολοσσός, MSC. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις δεν αποκλείουν να εμφανιστούν ρώσικα συμφέροντα για τον ΟΛΘ και γενικότερα για την Βόρεια Ελλάδα.
Γενικότερα για τον ΟΛΠ και ΟΛΘ πλην των Κινέζων, Cosco, η Hutchison, η China Merchant, η Shanghai International Port, η PSA έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους κολοσσοί, όπως η APM Terminal του ομίλου Maersk, η Mediterranean Shipping Company, η CMA CGM, η Eurogate, όπως και ο τουρκικός όμιλος Yildirim Group που συνεργάζεται με τη CMA CGM.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Θέμα προς μελέτη είναι τι θα συμβεί εάν πάνε και τα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ σε κινέζικους ομίλους αφού υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το θέμα του υγιούς ανταγωνισμού. «Εκτός και αν έχει γίνει συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, οπότε όλα θα είναι μέλι-γάλα» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.
Πάντως στο πρόσφατο συνέδριο του Economist όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν για τα λιμάνια και τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, Δημήτρης Θεολογίτης, από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Νίκο Αναστασόπουλου, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ στην Cosco, τόνισε ότι μία έρευνα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει και «φωτιά». Απάντηση που μοιάζει να «κλείνει το μάτι» προς την ελληνική κυβέρνηση.

*Πηγή: newmoney.gr



http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου