Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Χαριστική βολή στις συντάξεις ο νόμος Λοβέρδου

Από το 2015 η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία περιορίζεται στα 360 ευρώ της σύνταξης, γεγονός το οποίο θα επιφέρει μεν δημοσιονομικό όφελος, αλλά θα διαμορφώσει δραματικές συνθήκες στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη ταλανίζονται από την καλπάζουσα ανεργία και την εισφοροδιαφυγή. «Πάμε σε κατώτερες συντάξεις», δηλώνει στο tvxs.gr, ο πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Θανάσης Καποτάς, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τα οποία υπενθυμίζουν ότι, μέσα σε όλα τα δεινά της ύφεσης, επίκειται και η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου.

Ο «νόμος Λοβέρδου», που μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα 360 ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Από το ποσό αυτό και πάνω, όπως σημειώνει ο Θανάσης Καποτάς «ο κάθε ασφαλισμένος θα χτίζει, ανάλογα με τα χρόνια που έχει στον ασφαλιστικό του βίο, τη σύνταξη που θα παίρνει».

Νωρίτερα (1/1/2014) θα κοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όσους είναι κάτω των 65 ετών και αναμένεται να υπάρξουν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ έως και 35% μεσοσταθμικά λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού τους για τους νέους συνταξιούχους. Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα υπάρξει ενοποίηση των υπηρεσιών και των ποσών εντός των συγχωνευμένων Ταμείων.

Μιλώντας στο tvxs.gr, o Θανάσης Καποτάς επισημαίνει ότι με το νόμο Λοβέρδου «περνάμε καθαρά σε ένα ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα συντάξεων, που σημαίνει πως τα επόμενα χρόνια θα κινηθούμε σε κατώτερες συντάξεις σε σχέση με τις σημερινές».

«Καταλήγουν στην εύκολη λύση που είναι η μείωση των κατώτερων συντάξεων. Αυτό γίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα. Η μαύρη τρύπα μεγαλώνει και πηγαίνουμε πάντα στην λύση της μείωσης των συντάξεων», σημειώνει.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα είτε λόγω της ανεργίας, είτε λόγω της εισφοροδιαφυγής, είτε λόγω της εργασιακής κατάστασης που επικρατεί στις επιχειρήσεις, είτε ακόμα και τις αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους».

Ενδεικτικά αναφέρει πως στο ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, η κατάσταση είναι δραματική. «Κάθε µήνα ο Οργανισµός κάνει έναν αγώνα δρόµου να εξασφαλίσει τις συντάξεις του µήνα. Το πρώτο 2µηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση µε το 2012 και ενώ η εκτίµηση του προϋπολογισµού ήταν της τάξης του 7%».

«Οι απώλειες του Ιδρύµατος από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36% µε τις απώλειες για το σύστηµα να ξεπερνούν τα 6,5 δις. Με τις µειώσεις µισθών και θέσεων εργασίας το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δις το 2013 (ποσοστιαία, κάθε µονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ). Οι ληξιπρόθεσµες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δις και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δις.Το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε µήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. µε τον αριθµό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς. Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση», τονίζει ο πρόεδρος στην τελευταία εισήγησή του στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Την ίδια στιγμή στον ΟΑΕΕ σε σύνολο 774.000 ασφαλισµένους το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισµένοι δεν πληρώνουν εισφορές µε οφειλές κοντά στα 5,9 δις από 3 δις το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισµένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταµείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δις.

«Τον τελευταίο χρόνο διέκοψαν τις εργασίες τους περίπου 35.000 στο Ταµείο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελµατίες δεν καταβάλει τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ µε αποτέλεσµα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταµείο να φτάνουν στα 7,4 δις από 3,5 δις που ήταν το 2009. Στον ΟΑΕΕ το έλλειµµα αναµένεται να φτάσει τα 830 εκατ € µε δεδοµένη τη µείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%».

«Ένας στους δύο δεν πληρώνουν, όχι γιατί είναι κακοπληρωτές, αλλά επειδή δεν έχουν», αναφέρει μιλώντας στο tvxs.gr. Ο Θανάσης Καποτάς προβλέπει πως και η τελευταία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποτύχει, σημειώνοντας πως «θα πρέπει τάχιστα να κινηθεί η αγορά. Είτε επιχείρηση λέγετε αυτό είτε εργαζόμενος». Στην εισήγησή του ο κ. Καποτάς σημειώνει πως με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα«είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο Οργανισµός σε 350.000 συνταξιούχους».

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα «αν δεν ξεφύγουμε από τις καλένδες, αν δεν υπάρξει ενεργοποίηση της αγοράς, αν δεν αρχίσει να προσλαμβάνεται κόσμος και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας», δηλώνει και συνεχίζει:

«Είδαμε τον υπουργό να βγαίνει και να λέει πως είχαμε αύξηση των προσλήψεων. Ποιον προσλήψεων των δύο και των τριών ωρών; Τα έσοδα διαρκώς μειώνονται. Δεν μπορούμε να λέμε πως κάτι έχουμε καταφέρει. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα».

Οι βασικές αιτίες του οικονομικού προβλήματος των Ταμείων είναι:

Η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του για την οποία δεν γίνεται καµία αναφορά. Η συνταγµατική επιταγή ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις δεν αρκεί. Πρέπει να δούµε και για ποιο επίπεδο συντάξεων εγγυάται το κράτος.
Η εισφοροδιαφυγή. Πάντα υπήρχε τώρα όµως είναι ανεξέλεγκτη λόγω και της οικονοµικής κατάστασης που επικρατεί και δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξή της.
Η οικονοµική αφαίµαξη των Ταµείων όλα τα χρόνια ύπαρξης του ασφαλιστικού συστήµατος από τις άτοκες καταθέσεις στο χρηµατιστήριο στα δοµηµένα οµόλογα και στην κορύφωση το PSI.
Ανεργία – ελαστικές µορφές εργασίας – αδήλωτη εργασία
Το δηµογραφικό πρόβληµα
Η εισοδηµατική πολιτική (µείωση µισθών – κατάργηση ∆Χ-∆Π-ΕΑ)
Η ανάληψη πραγµατικού κόστους από προγράµµατα εθελουσίας εξόδου
Το κλίµα ανασφάλειας στους εργαζοµένους που αποχώρησαν ή αποχωρούν από τις εργασίες τους.


«Όλα τα µέτρα και οι πολιτικές που εφαρµόζονται κινούνται έξω από το πρόβληµα και το οξύνουν ακόµη περισσότερο. Όλες οι πολιτικές που εφαρµόζονται και τα µέτρα που παίρνονται το τελευταίο διάστηµα δείχνουν ότι το τελευταίο που µας απασχολεί σε τούτη τη χώρα είναι η βιωσιµότητα των Ασφαλιστικών Ταµείων και η αξιοπρέπεια των ασφαλισµένων και των συνταξιούχων».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων Θανάσης Καποτάς µε βάση τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνονται, εξαιτίας και των δραµατικών επιπτώσεων από την οικονοµική κρίση αλλά και της πολιτικής που εφαρµόζεται και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους παρακάτω τοµείς:

Να υπάρξει άµεσα ένας συνολικός σχεδιασµός και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Ταµείων, για να µπορέσουν αυτά να ανταποκριθούν και στις αυξηµένες ανάγκες αλλά και να βελτιώσουν την καθηµερινότητα του πολίτη. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι στόχοι και αν τεθούν, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν.
Να υπάρξει οργανωµένη παρέµβαση µε ενίσχυση των ελεγκτικών µηχανισµών µε στόχο τον περιορισµό της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέµηση της ανασφάλιστης εργασίας.
Να γίνει ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταµείων
Να αποκατασταθούν οι απώλειες των Ταµείων από το κούρεµα (PSI)
Να εφαρµοστούν πολιτικές ενίσχυσης και στήριξης της εργασίας µε δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας για να περιοριστεί η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου