Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τι κρύβει η γαλλογερμανική συμφωνία «κυβέρνησης της Ευρωζώνης»;


Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή μια κυβέρνηση της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αλλάξει τη δομή της Ε.Ε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου και στις δύο χώρες, μόνον όμως εάν αυτή η συνεννόηση μεταξύ των ηγετών παραμείνει βιώσιμη.

Η «γαλλογερμανική συμφωνία», που ανακοινώθηκε στις 30 Μάιου, δείχνει ότι η γερμανίδα καγκελάριος τώρα πια υποστηρίζει τις προτάσεις του γάλλου προέδρου σχετικά με την διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
*Διαβάστε επίσης: Μεταρρυθμίσεις ζητά από τη Γαλλία η Μέρκελ

Les Echos

Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που η κα Μέρκελ υιοθετεί με σαφήνεια τη γαλλική θέση ότι η πολιτική συνεργασία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί καλύτερη οικονομική σύγκλιση.

Le Monde

Στο κύριο άρθρο της Le Monde επεξηγούνται κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα: Η ευρωζώνη θα αποκτήσει έναν πλήρους απασχόλησης πρόεδρο, αρμμόδιο για τον συντονισμό του προϋπολογισμού και των κοινωνικών πολιτικών για τα 17 μέλη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Ουσιαστικά, είναι ένα βήμα προς μιαεκτενέστερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για την ευρωζώνη. Αυτό θα αποτελεί το «δεύτερο πόδι», που ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors.

Όμως κάθε χώρα έχει τον δικό της απώτερο σκοπό. Για τη Γερμανία, αυτή η αλλαγή πρέπει να ευνοεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Για τη Γαλλία, η κυβέρνηση της Ευρωζώνης πρέπει να λειτουργεί ως αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αντιδράσεις από τον γερμανικό Τύπο ήταν ανάμεικτες:

Spiegel Online

Το Spiegel Online σημειώνει ότι ο γάλλος πρόεδρος έρχεται τώρα πολύ κοντά με την Άνγκελα Μέρκελ. Η ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού, ωστόσο, παραμένει δύσπιστη για το αν η αλλαγή κλίματος είναι αληθινή, ακόμη και αν ο Ολάντ «καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας γαλλο-γερμανικής συνεννόησης».

Handelsblatt

Για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το γεγονός ότι Μέρκελ και Ολάντ επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή την πρότασή τους για έναν πλήρους απασχόλησης πρόεδρο και για έναν ανεξάρτητο προϋπολογισμό για την ευρωζώνη,δίνει την εντύπωση ότι «η Ευρωζώνη αποσχίζεται μυστικά από την υπόλοιπη Ε.Ε».

Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι μια επιτροπή ειδική για την ευρωζώνη θα συσταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της δημοκρατικότητας των νέων δομών της νομισματικής ένωσης. Σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη κάνει ένα τεράστιο βήμα προς το κόψιμο του ομφάλιου λώρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προσπάθησε όσο σκληρά μπορούσε να αποφευχθεί μια τέτοια αλλαγή, πιθανότατα θα περιγράψει αυτή την Πέμπτη ως Μαύρη Πέμπτη.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Όσον αφορά την καθημερινή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει πως ο Φρανσουά Ολάντ έχει γίνει από καιρό ο «μάστερ της υποκρισίας»: Στην ευρωπαϊκή σκηνή, ορκίζεται ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά μόλις επιστρέφει στη πατρίδα του διατείνεται ότι δεν θα ανεχτεί την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε μακροπρόθεσμη βάση, αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει. H «ευρωπαϊκή επίθεση» του Ολάντ θα στεφθεί με επιτυχία μόνον όταν αυτός γίνει ένας αξιόπιστος εταίρος.

Πηγή: presseurop.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου