Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Κυβέρνηση περι-ορισμένου χρόνου με σύμβαση (συγκεκριμένου) έργου

Μελιγγώνης Γιώργος
Τις... τελευταίες πινελιές στη νέα, δικομματική κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., έβαζαν έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Πάντως, παρά την αποφυγή των εκλογών, την οποία επιδίωκαν πάση θυσία και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα στα επιτελεία αμφοτέρων είναι βαρύ: σε Μαξίμου και Ιπποκράτους είτε παραδέχονται είτε φοβούνται ότι ξεκίνησε η "αρχή του τέλους", σε μία λεπτή φάση για τη χώρα, που το περίφημο "success story" έχει εξανεμιστεί, η όποια "έξωθεν καλή μαρτυρία" χάθηκε στα γρανάζια της κυβερνητικής κρίσης και ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.


Σε εξέλιξη ο ανασχηματισμός και τα παζάρια εξουσίας μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου
Ήδη από το πρωί της Παρασκευής, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, τα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου βρίσκονταν σε ένα διαρκές παρασκηνιακό παζάρι για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά και για το περιεχόμενο της νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Υποχώρηση Σαμαρά
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, οι εξελίξεις έχουν βαρύνει το κλίμα έτι περαιτέρω, καθώς από πολλούς ο Αντ. Σαμαράς περιγράφεται πια ως "όμηρος" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, εμφανιζόταν ως πιθανότερο ενδεχόμενο να μπουν τουλάχιστον 10 στελέχη της Ιπποκράτους στο κυβερνητικό σχήμα -με αναλογία 2 προς 1- ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφέρετο να διεκδικεί όχι απλώς την αντιπροεδρία της κυβέρνησης (ενδεχόμενο για το οποίο είναι θετικός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός), αλλά και ένα προβεβλημένο μεν, αλλά... "ακίνδυνο" υπουργείο, όπως το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αντ. Σαμαράς, πάντως, επιθυμεί να δώσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στον Ευ. Βενιζέλο για έναν λόγο: για να αποφύγει τη συγκρότηση ενός "συντονιστικού οργάνου", το οποίο θα εποπτεύει όλες τις δράσεις του Μαξίμου. Παράλληλα, στην προγραμματική συμφωνία θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη να συνεδριάζει συχνά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θεωρείται περίπου δεδομένο ότι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα προστεθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Επίσης, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν να έχουν προοπτική εισόδου στην κυβέρνηση οι Γ. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Γεννηματά, Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ακούγεται για τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση), Μ. Χρυσοχοΐδης, Παν. Ρήγας, Βασ. Κεγκέρογλου. Αν, εν τέλει, ισχύσει η αναλογία 2 προς 1, τότε ο συνολικός αριθμών των "γαλάζιων" μελών της κυβέρνησης θα... μειωθεί.
Δομικός ανασχηματισμός ή...
Η ακύρωση του ταξιδιού του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Λευκάδα, όπου θα παρίστατο στις τελετές εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, πυροδότησε τις φήμες ότι εντός του σαββατοκύριακου -ή το αργότερο αύριο, Δευτέρα- η κυβέρνηση θα είχε αλλάξει δομικά. Μάλιστα, εκτός της "διάσπασης" του υπουργείου Ανάπτυξης και της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Μεταφορών, θεωρείται πιθανό να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού.
Όμως, ο Αντ. Σαμαράς, τουλάχιστον έως την ώρα που η "Αυγή" έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις: η μία περιγράφεται από όλα τα παραπάνω (δηλαδή εισήγηση για δομικό ανασχηματισμό) και η άλλη προβλέπει να πληρωθούν τώρα οι θέσεις των υπουργών και υφυπουργών της ΔΗΜ.ΑΡ. που παραιτήθηκαν, αλλά να μη γίνουν άλλες προσθήκες ή αφαιρέσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Η λογική της συγκεκριμένης πρότασης έχει ορίζοντα το Συνέδριο της Ν.Δ., που διεξάγεται από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου, καθώς αρκετοί πρωθυπουργικοί συνεργάτες φοβούνται ότι ένας δομικός ανασχηματισμός θα δημιουργούσε αναταραχή στο κόμμα λόγω... "δυσαρεστημένων".
Σε κάθε περίπτωση ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται να δώσει ένα έντονα νεοφιλελεύθερο χρώμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πιθανόν να αναληφθεί από τον Μ. Βορίδη ή τον Κυρ. Μητσοτάκη), ενώ, αν ο Ευ. Βενιζέλος θελήσει τελικά να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, τότε ο Δ. Αβραμόπουλος θα βρεθεί με "καραμπόλα" είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι λόγοι της πτώσης
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι, ακόμη κι αν ο Αντ. Σαμαράς χρειαστεί να κάνει αρκετές υποχωρήσεις ώστε να... ανταμείψει τον Ευ. Βενιζέλο για την "υπευθυνότητά" του, στο τέλος η δικομματική κυβέρνηση θα σταθεί στα πόδια της. "Δεν θα τα χαλάσουμε στα ονόματα των υπουργών, ούτε σε ένα θεωρητικό κείμενο" σημειώνουν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.
Παρόλα αυτά, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν επικρατεί η ίδια αισιοδοξία για τη συνέχεια. Όσο κι αν "ξεχάστηκε" στον ορυμαγδό των εξελίξεων με το "λουκέτο" στην ΕΡΤ, το "ναυάγιο" με την απόσυρση της Μόσχας από τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ "θόλωσε" το "success story" της κυβέρνησης.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο προϋπολογισμός έχει γυρίσει ελλειμματικός (σχεδόν 1 δισ. έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο...), το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ παραμένει "στον αέρα" και η διεθνής κατακραυγή για το πραξικοπηματικό "μαύρο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση κατέταξε τον Αντ. Σαμαρά στον κύκλο των... ηγετών της Αφρικής -των Βαλκανίων στην καλύτερη περίπτωση.
Παράλληλα το κλίμα στο Μαξίμου βαραίνει έτι περαιτέρω από τα ανοιχτά "αγκάθια" στις συζητήσεις με την τρόικα, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών όχι μόνο ζητούν την παράταση του "χαρατσιού" με τη μορφή που είχε, αλλά επιπλέον αξιώνουν δημοσιονομικά "ισοδύναμα" της "μαύρης" τρύπας του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αποκλείοντας τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τώρα.
Με συγκεκριμένη αποστολή
Τούτων δοθέντων, αλλά και με δεδομένο το ρευστό εσωκομματικό σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι έκπληξη αν η υπό διαμόρφωση δικομματική κυβέρνηση αντέξει περισσότερο από μερικούς μήνες. Άλλωστε, αυτή είναι και η αποστολή της: να βάλει φρένο στις ελληνικές κάλπες έως τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου), αλλά και να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις όποιες αποφάσεις των δανειστών περί το ελληνικό χρέος -είτε αυτό είναι "κούρεμα" με Μνημόνιο 4 είτε μια άλλη "λύση".
Ωστόσο, αν έμαθε κάτι το Μαξίμου από το τελευταίο 10ήμερο, είναι πως στην πολιτική, ακόμη και το διάστημα από τώρα έως τον Οκτώβριο, είναι μια αιωνιότητα. Και μια μικρή σπίθα μπορεί να πυροδοτήσει πυρκαγιά. Όπως ακριβώς η... "μεταρρύθμιση" της ΕΡΤ έφερε τον Αντ. Σαμαρά στο χείλος του γκρεμού.
Οι "μοιραίοι σύμβουλοι" του Αντ. Σαμαρά
Ενόσω ο Αντ. Σαμαράς κινείται σε τεντωμένο σχοινί και επιχειρεί να "σταθεροποιήσει" την... καρικατούρα "μεγάλου συνασπισμού" που συγκροτεί με τον Ευ. Βενιζέλο, στο Μαξίμου "βράζουν". Στο παρασκήνιο το επιτελείο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού βρίσκεται σε "εμφύλιο" πόλεμο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς ψάχνει ήδη "εξιλαστήριο θύμα" για το φιάσκο με την ΕΡΤ, που παραλίγο να τον εξωπετάξει από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Δεν είναι τυχαίο ότι προχθές, σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, φρόντισε να ενημερώσει ότι... "δεν ήταν ενήμερος" για τον διακόπτη που θα κατέβαινε στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας με νόημα ότι η απόφαση ανήκε "στο επιτελείο του Μαξίμου". Την ίδια ώρα ο εξ απορρήτων του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, χρεώνεται την "έμπνευση" του "λουκέτου" της ΕΡΤ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, κατά πληροφορίες, καταλογίζει στον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη "καταστροφικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς".
Το κλίμα για τον τελευταίο φέρεται να βάρυνε μετά το φιάσκο του Μαξίμου με τη... "διευκρινιστική διαρροή κύκλων του ΣτΕ", την οποία φρόντισε να διαψεύσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κ. Μενουδάκος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς ήδη δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε αντικαταστάσεις στελεχών του επιτελείου του, αν και, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός δεν θα κατεβάσει από το τρένο τα στελέχη της επιρροής του.
"Διαπλεκόμενες" πιέσεις κατά ΔΗΜ.ΑΡ. - Κουβέλη
Μπορεί να ήταν ο Αντ. Σαμαράς που πραξικοπηματικά έριξε "μαύρο" στις δημόσιες συχνότητες, ωστόσο από το βράδυ της Πέμπτης το "πρόβλημα" έγινε ο Φ. Κουβέλης και το κόμμα του -τουλάχιστον για τα δελτία των καναλιών και τις ιστοσελίδες των συγκροτημάτων Τύπου.
Ήδη από την ώρα που ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου και διακινήθηκαν οι πρώτες πληροφορίες περί ρήξης, ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων, αλλά και τηλε-σχολιαστές έριχναν στον Φ. Κουβέλη τον λίθο του αναθέματος και τον πίεζαν για... χάρη του Αντ. Σαμαρά και της "σταθερότητας" της κυβέρνησης.
"Αγανάκτηση από άκρου σε άκρον στην Ελλάδα για τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΔΗΜ.ΑΡ." έγραφε η ιστοσελίδα του "Πρώτου Θέματος" σε "ρεπορτάζ" με τίτλο... "Δεν λυπάσαι την Ελλάδα, κύριε Φώτη (σ.σ.: sic); Κάνεις πως σε νοιάζουν τα 2.000 κομματόσκυλα της ΕΡΤ και όχι οι 1,5 εκατ. άνεργοι; Κρίμα και σε είχαμε για σοβαρό και γενναίο άντρα".
Σαν να μην έφταναν αυτά, γνωστοί τηλεσχολιαστές έλεγαν ότι "ο Φ. Κουβέλης σέρνει την Ελλάδα στον όλεθρο" και αποφαίνονταν ότι "οι εκλογές είναι καταστροφή για τον τόπο και πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία".
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου