www.lifo.gr
«Ούτε Grexit ούτε Grecovery»
Άρθρο της El Pais δεν βλέπει έξοδο από το ευρώ και αποκαλεί επικοινωνιακά ευρήματα, τα «Grecovery» και “success story”.
Ούτε Grexit, ούτε Grecovery
Της Mariangela Paone
Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να πείσει οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να ακούσει ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά. Αλλά η πραγματικότητα από τους ελληνικούς δρόμους που έχουν βυθιστεί στην απάθεια διαψεύδει την αισιόδοξη βιτρίνα που ο πρωθυπουργός θετει στους διεθνείς οργανισμούς.
Όταν οι συγγραφείς θέλουν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας που γράφουν, χρησιμοποιούναυτό που ονομάζεται ως εύρημα πλοκής. Και αυτό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες εβδομάδες: ψάχνει το εύρημα στην αφήγηση της κρίσης. «Κανείς δεν μιλάει πλέον για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά για μια ελληνική ανάκαμψη: ένα Grecovery,” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 13 Ιουνίου μετά από μια συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι.
Ένα αποτελεσματικό σλόγκαν για το μήνυμα που η εκτελεστική εξουσία πουλάει εδώ και μήνες ,πρώτα με κάποια προσοχή και τώρα πιο έντονα: ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη έχει περάσει και ο χρόνος για την ανάκαμψη έφτασε. Τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος , η απόφαση της Fitch για την αξιολόγηση του χρέους και ηανακωχή με τις αγορές είναι όλα τα δανεικά επιχειρήματα για να αρχίσουν να γράφονται οι πρώτες γραμμές του “asuccessstory”, όπως αισθάνθηκε να κάνει ο Σαμαράς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα.
Αλλά το εύρημα πλοκής που έριξε η κυβέρνηση δεν ταιριάζει με το σενάριο της καθημερινής ζωήςτων Ελλήνων. «Τι κι αν λένε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα; Το πορτοφόλι μου είναι τόσο άδειο σήμερα όπως ήταν πριν από έξι μήνες», λέει η Ιλλυρία, μια 36χρονη,αυτοαπασχολούμενη graphic designer. «Δουλεύω, ναι, αλλά χρήματα δεν έρχονται», λέει άκεφα, κοιτάζοντας προς την πλατεία Συντάγματος. Την ημέρα της Ευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της τρόικας που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, η πλατεία ήταν μισό-έρημη. ”Πού είναι ο κόσμος; Τι θα μας μείνει αν δεν διαμαρτυρηθούμε; ”επαναλαμβάνει, ενώ δύο από τους λίγουςδιαδηλωτές προσπαθούν να κρεμάσουν ένα πανό ανάμεσα σε δύο δέντρα , με το σύνθημα «Ο λαόςενωμένος ενάντια στην τρόικα».
Η άδεια πλατεία δεν είναι ένα σύμπτωμα της αυξανόμενης αισιοδοξίας. Αν οι διαδηλώσεις δεν είναι πλέον τόσο μαζικές, είναι επειδή τρεια χρόνια συνεχούς λιτότητας έχει επίσης φθήρει τα πλήθη.Αρκετές ομάδες έχουν πληγεί από τις περικοπές ακόμα μαζεύονται, αλλά οι διαμαρτυρίες τουςείναι λιγότερο έντονες.
“Θα πρέπει να μιλάμε για ώρες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι δεν είναι έξω στο δρόμο”,παραδέχεται ο Άλεξ, ένας από τους λίγους που συμμετείχαν στην πρόσφατη πανευρωπαϊκήδιαμαρτυρία. ”Αλλά είναι, επίσης και επειδή οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τόσες πολλέςδιαμαρτυρίες και πολλοί τώρα επικεντρώνονται μόνο στο να συνεχίσουν την ζωή τους”, προσθέτει ο μηχανικός, ο οποίος το 2010 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Δανία, όπου εργάστηκε μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του, ενώ έχει αρχίσει να εργάζεται μόνος του,αν και παραδέχεται ότι οι παραγγελίες είναι ελάχιστες.
«Ο λόγος που υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι στις διαδηλώσεις είναι επειδή κάποιος διαδηλώνει,όταν έχει μια ελπίδα, όταν κάποιος σκέφτεται ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν», λέει οΔημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
“Τους τελευταίους μήνες, τα κέντρα της πολιτικής εξουσίας έχουν προσπαθήσει να πουλήσουν την ιστορία ότι είμαστε καλά. Πρέπει να αναρωτηθούμε με τρία ερωτήματα: Είναι αλήθεια; Είναι αυτό απλώς μια επικοινωνιακή στρατηγική; Αυτή η στρατηγική λειτουργεί; Η απάντηση στο πρώτο είναι:όχι, δεν είναι αλήθεια. Η δεύτερη απάντηση: ναι, είναι μια στρατηγική επικοινωνίας, γιατί πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι αυτό το βίαιο πείραμα, το οποίο η Ελλάδα έχει υποστεί, δουλεύει. Και τρίτον:. Ναι, η επικοινωνία λειτουργεί, γιατί αν και η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από δύο χρόνια, αυτό που έχουμε τώρα είναι η ήττα της κοινωνίας και παραίτηση για το τι συμβαίνει ”
Αλλά για τον Σαμαρά - ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου για να συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας των διεθνών πιστωτών μέσα στη συνεχιζόμενη διαμάχη για την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναγνωρίζει λάθη στο πρώτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα του 2010 - υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αισιοδοξεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνυν και πάλι το κόμμα του στην πρώτη θέση, μπροστά από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. «Η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα και πάλι,επειδή η ιδέα ότι τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα είναι μια ιδέα που οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν. Ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να το πιστέψουν. Το άλλο μέρος της ιστορίας είναι η ανωριμότητα της αριστεράς », λέει ο Χριστόπουλος.
Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι υπάρχει τώρα κάποια πολιτική σταθερότητα. Την ίδια ιδέαπροβάλλει και ο Νίκος Σκίκος καθηγητής Πληροφορικής: «Τα πράγματα είναι καλύτερα από ό, τιήταν πριν από ένα χρόνο, επειδή τουλάχιστον τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει κάτι», λέει οΣκίκος, του οποίου οι μηνιαίες αποδοχές έχουν μειωθεί από τα €1400 στα € 1000.
«Η ψυχολογία είναι ένα σημαντικό στοιχείο και η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται. Οι εργοδότες είναι περισσότερο αισιόδοξοι επειδή βλέπουν κάποια σημάδια πολιτικής σταθερότητας. Κάποιαανακούφιση είναι αισθητή. Όχι όμως επειδή οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, αλλά επειδή πέφτουν πιο αργά », λέει ο οικονομικός αναλυτής Δημήτρης Κοντογιάννης. Η επιτυχία μετριέται με το γεγονός ότι τα στοιχεία για την μείωση του ελλείμματος, από την μεριά της κυβέρνησης και της τρόικας, είναι επιτυχείς. Αλλά η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι μια ιστορία δυστυχίας. Οι αριθμοίέχουν την τάση να βελτιώνονται, προτού να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στις ζωές των ανθρώπων.Η επιτυχία και η δυστυχία μπορεί να πηγαίνει χέρι με χέρι για άλλο ένα έτος ή και περισσότερο.«Τουλάχιστον μέχρι στο πραγματικό σενάριο αυτής της ιστορίας, να μην έχουμε ανεργία στο 27%».
Σε έναν από τους τοίχους της Αθήνας, στην οποία για τρία χρόνια μια νέα γενιά έχει μείνει χωρίςμέλλον και εξαερώνει την οργή της, είναι γραμμένο: ”Πού είναι η διάσωσή μου;” Άβολα λόγια,περιττά στο νέο σενάριο.
http://ecoleft.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου