ΗΠΑ Γιγαντώνεται το κίνημα που με σύνθημα «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» απαιτεί την καταδίκη του λευκού παραστρατιωτικού που εκτέλεσε τον άοπλο 17χρονο μαύρο μαθητή και αθωώθηκε
→«Ο θάνατος του γιου μου πρέπει να φέρει αλλαγές στην κοινωνία μας και να συμβάλει στην κατάργηση νόμων που επιτρέπουν σε σας να σκοτώνετε κάποιον μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ύποπτος» Τρέισι Μάρτιν, πατέρας του δολοφονηθέντος Τρέιβον
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη». Το σύνθημα αντηχούσε αυτό το Σάββατο απ’ άκρη σ’ άκρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, σε περισσότερες από εκατό μεγαλουπόλεις, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης για τον Τρέιβον Μάρτιν: τον 17χρονο Αφροαμερικανό που τον Φεβρουάριο του 2012 έπεσε -αν και άοπλος- νεκρός από τις σφαίρες του 29χρονου λευκού και κατά το ήμισυ Ισπανού Τζορτζ Τσίμερμαν, μέλους μιας ομάδας εθελοντών για την περιφρούρηση γειτονιών στο Σάνφορντ της Φλόριντα.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μετά μία εβδομάδα αφότου δικαστήριο της Φλόριντα αθώωσε τον δράστη -αναγνωρίζοντάς του ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα και επικαλούμενο έναν σχετικό, πλην αμφιλεγόμενο, πολιτειακό νόμο- κι έγιναν στον απόηχο της πρώτης δημόσιας παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου για το θέμα.
Ο Ομπάμα για τον Τρέιβον
«Ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσα να ήμουν εγώ, 35 χρόνια νωρίτερα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, θίγοντας έτσι το κεντρικό ζήτημα πίσω από τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση: τον ρατσισμό που έχει εδώ και δεκαετίες εμποτίσει την αμερικανική κοινωνία. Ομως πίσω από τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν κρύβονται πολλά άλλα, παράλληλα ερωτήματα, που παραμένουν ανοιχτές πληγές στις ΗΠΑ.
Κατά πρώτον, είναι το θέμα της οπλοκατοχής, που καθίσταται δυσεπίλυτο εξαιτίας των ισχυρών διασυνδέσεων μεταξύ πολιτικών, οικονομικών κέντρων και λόμπι. Κατά δεύτερον, είναι τα εγκληματικά νομικά «κενά» που δημιουργούν οι χασμωδίες μεταξύ ομοσπονδιακού, πολιτειακού και τοπικού δικαίου στις ΗΠΑ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα με την υπόθεση Τσίμερμαν-Τρέιβον και την εφαρμογή του νόμου «stand-your-ground» (ελληνιστί «υπερασπίσου τη θέση σου»).
Σήμερα ο νόμος αυτός ισχύει σε τουλάχιστον 30 αμερικανικές Πολιτείες και ούτε λίγο ούτε πολύ επιτρέπει -και κατά μία έννοια τους ενθαρρύνει- στους πολίτες να καταφεύγουν απευθείας στη χρήση θανάσιμης βίας, χωρίς δεύτερη σκέψη, οποτεδήποτε νιώθουν απειλή, σε οποιονδήποτε χώρο! Με απλά λόγια, μετατρέπει το άλλοθι της αυτοάμυνας σε… καραμέλα για δικηγόρους υπεράσπισης και δράστες ανθρωποκτονιών.
Στη Φλόριντα, ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε το 2005. Ο Τσίμερμαν δεν τον επικαλέστηκε για να αποφύγει την παραπομπή σε δίκη. Παρ’ όλα αυτά, ήταν χάρη στις διατάξεις αυτού του νόμου που παρέμεινε τουλάχιστον επί έξι εβδομάδες ασύλληπτος μετά τη δολοφονία του Τρέιβον. Τελικά, στη δίκη του ήταν ο δικαστής της έδρας -και όχι η υπεράσπιση- που μνημόνευσε τον νόμο στους ενόρκους, ανοίγοντας τον δρόμο για την αθώωση του δράστη.
«Συνεισφέρει άραγε στη δημιουργία της κοινωνίας της ειρήνης, της ασφάλειας και της τάξης, που όλοι επιζητούμε, το μήνυμα ότι κάποιος ένοπλος έχει δυνητικά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα του, ακόμη κι εάν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει;» διερωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπάμα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την αλλαγή του επίμαχου πολιτειακού νόμου.
Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε πλείστες όσες αντιδράσεις, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, έδινε εντολή στις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν εάν στην πολύκροτη υπόθεση υπήρξε παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί ατομικών δικαιωμάτων. Εάν κριθεί πως ισχύει κάτι τέτοιο, ο Τζορτζ Τσίμερμαν θα δικαστεί εκ νέου από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Νομικοί κύκλοι στην Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μία νέα δίκη είναι ελάχιστες. Αρκετοί μάλιστα κονταροχτυπήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα τηλεοπτικά παράθυρα για το εάν με την παρέμβασή του ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε έμμεσα το θέμα πετώντας το «μπαλάκι» στις πολιτειακές αρχές…
Στο πανό των διαδηλωτών γράφει: «Είμαστε όλοι Τρέιβον»
Πηγη:efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου